Close
Ez a ház tényleg életmentő lehet az Alpok zord sziklái közt

Ez a ház tényleg életmentő lehet az Alpok zord sziklái közt

Háromezer méteres magasság fölött épített menedékházat két olasz építész-kutató, Roberto Dini és Stefano Girodo az olasz Alpokban.

Világvégi házakról máskor is írtunk már, ám a mostani egy kicsit másképp különleges. Luca Pasqualetti Táborhely – így keresztelte el Dini és Girodo a menedéket, amelyet előregyártott elemekből építettek egy hegycsúcs közelében, Valpelline fölött.

A 3290 méteres magasságban lévő építmény megtervezésében a LEAPfactory is közreműködött, a cél pedig segítséget nyújtani az „elfelejtett útvonalak” felfedezésére törekvő helyi túravezetőknek.

„Ha csak egy kicsit javítunk néhány eldugott hely megközelíthetőségén, máris segítünk az újrafelfedezésükben

– fogalmaztak az építészek, a Torinói Műszaki Egyetem hallgatói. – Kimondottan a niche-alpinizmust segíti ez az egyszerű struktúra, pusztán azzal, hogy egy távoli, nehezen megközelíthető helyre került.”

Ám bármilyen egyszerű is az épület, a telepítését „rendkívüli kihívásnak” nevezték a tervezői, elvégre nemcsak félreeső helyre került, de az időjárás sem nagyon kedvezett nekik: az Alpok azon részén gyakran mínusz húsz foknál is hidegebb van.

Maga a struktúra négy, nagy szilárdságú kompozitpanelből áll. Az elemeket úgy méretezték, hogy minél kevesebb helikopterre legyen szükség a végső összeszereléshez – az építkezés pedig mindössze egyetlen munkanapot vett igénybe.

A panelekből végül egy fémburkolatú kunyhó lett, a környező hegyormok alakját visszhangzó hullámos tetővel.

Az építmény egy ideiglenes fémalapzaton fekszik, amelyet a sziklához rögzítettek, az élettartama lejártával pedig maradandó nyom nélkül eltávolítható.

Dini és Girodo faburkolatokkal teremtett kellemes atmoszférát belül; a belső egyúttal jó kontrasztot képez a szikárabb külső burkolattal. A belső struktúra „egy éjszakai és egy nappali térre” osztja a házikót. A nappalirész nyolc székből, egy asztalból, no meg a falba helyezett tárolórekeszekből áll.

Az éjszakai rész a ház hátuljára került, és nyolc fekvőhelyet rejt magába. A világításról egy kisebb szolárpanel gondoskodik.

Az üvegezett falak egyrészt odabent is hagyják érvényesülni a fenséges panorámát, másrészt napsütéskor melegítik a ház belsejét.

Három évvel ezelőtt az OFIS Arhitekti épített hasonló menedékházat a Kamniki-Alpok harmadik legmagasabb csúcsa közelébe. A Skuta-hegyen lévő ház betonburkolatú, a kifejlesztésében harvardi diákok segítettek, és az olasz társához hasonlóan nyolc hegymászót tud fogadni.

FOLYTASD EZZEL
Nem kellene sokáig győzködniük, hogy ebbe a wyomingi házba költözzünk
Amikor ezt látod az ablakodból, érdemes lehet azonnal kihívni egy időmágust
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom