Close
Ez a ház tényleg életmentő lehet az Alpok zord sziklái közt

Ez a ház tényleg életmentő lehet az Alpok zord sziklái közt

Háromezer méteres magasság fölött épített menedékházat két olasz építész-kutató, Roberto Dini és Stefano Girodo az olasz Alpokban.

Világvégi házakról máskor is írtunk már, ám a mostani egy kicsit másképp különleges. Luca Pasqualetti Táborhely – így keresztelte el Dini és Girodo a menedéket, amelyet előregyártott elemekből építettek egy hegycsúcs közelében, Valpelline fölött.

A 3290 méteres magasságban lévő építmény megtervezésében a LEAPfactory is közreműködött, a cél pedig segítséget nyújtani az „elfelejtett útvonalak” felfedezésére törekvő helyi túravezetőknek.

„Ha csak egy kicsit javítunk néhány eldugott hely megközelíthetőségén, máris segítünk az újrafelfedezésükben

– fogalmaztak az építészek, a Torinói Műszaki Egyetem hallgatói. – Kimondottan a niche-alpinizmust segíti ez az egyszerű struktúra, pusztán azzal, hogy egy távoli, nehezen megközelíthető helyre került.”

Ám bármilyen egyszerű is az épület, a telepítését „rendkívüli kihívásnak” nevezték a tervezői, elvégre nemcsak félreeső helyre került, de az időjárás sem nagyon kedvezett nekik: az Alpok azon részén gyakran mínusz húsz foknál is hidegebb van.

Maga a struktúra négy, nagy szilárdságú kompozitpanelből áll. Az elemeket úgy méretezték, hogy minél kevesebb helikopterre legyen szükség a végső összeszereléshez – az építkezés pedig mindössze egyetlen munkanapot vett igénybe.

A panelekből végül egy fémburkolatú kunyhó lett, a környező hegyormok alakját visszhangzó hullámos tetővel.

Az építmény egy ideiglenes fémalapzaton fekszik, amelyet a sziklához rögzítettek, az élettartama lejártával pedig maradandó nyom nélkül eltávolítható.

Dini és Girodo faburkolatokkal teremtett kellemes atmoszférát belül; a belső egyúttal jó kontrasztot képez a szikárabb külső burkolattal. A belső struktúra „egy éjszakai és egy nappali térre” osztja a házikót. A nappalirész nyolc székből, egy asztalból, no meg a falba helyezett tárolórekeszekből áll.

Az éjszakai rész a ház hátuljára került, és nyolc fekvőhelyet rejt magába. A világításról egy kisebb szolárpanel gondoskodik.

Az üvegezett falak egyrészt odabent is hagyják érvényesülni a fenséges panorámát, másrészt napsütéskor melegítik a ház belsejét.

Három évvel ezelőtt az OFIS Arhitekti épített hasonló menedékházat a Kamniki-Alpok harmadik legmagasabb csúcsa közelébe. A Skuta-hegyen lévő ház betonburkolatú, a kifejlesztésében harvardi diákok segítettek, és az olasz társához hasonlóan nyolc hegymászót tud fogadni.

menedékház | építészet | építész | olasz alpok | menedék

FOLYTASD EZZEL

Ha erre az öt dologra figyelsz, mindenkinek megakad a szeme az Airbnb-den

Az idegenforgalom Oscar-díját nyerte el a Magyar Zene Háza

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram