Close
Víz alatti szakasza is van a világ leghosszabb tengeri hídjának

Víz alatti szakasza is van a világ leghosszabb tengeri hídjának

Kilenc éven át építették, de úgy tűnik, megérte. A világ leghosszabb tengeri átkelőjét Ázsiában találjuk: a Hongkong–Csuhaj–Makaó híd ötvenöt kilométeren át nyúlik a messzeségbe a Gyöngy folyó torkolatvidékén.

A belépési és kilépési pontként szolgáló két mesterséges sziget közötti átkelő egyik legnagyobb előnye, hogy megspórol háromórányi utazást annak, aki a három metropoliszt érintve közlekedik. Eddig ugyanis négy órába tellett Hongkong repülőteréről eljutni Csuhaj városába, a hídnak köszönhetően innentől azonban csak egy órán át kell nyomni a pedált.

Főhídja egyébként huszonhárom kilométer hosszú, a létesítmény pedig magában foglal egy hatezer-hétszáz méteres víz alatti alagutat is.

A híd összekapcsolja az ázsiai gazdasági és pénzügyi metropoliszokat a dél-kínai Kuangtung tartomány területével, létrehozva ezzel egy nagy gazdasági régiót.

Igen masszív és stabil építmény, melyet úgy terveztek, hogy kibírja az óránként kétszáz km/h sebességű széllökéseket és a Richter-skála szerinti nyolcas erősségű földrengést, de akkor sem omlik össze, ha nekiütközik egy háromszázezer tonnás hajó. A szakembereknek muszáj volt odafigyelniük a vízi közlekedés biztosításra is, ami azt jelentette, hogy minimum negyvenegy méteres tengerszint feletti magassággal kellett számolniuk.

A százhúsz évre tervezett átkelőhöz négyszázhúszezer tonna acélt használtak fel, mindennel együtt húszmilliárd dollárba került.

Jelenleg a világ leghosszabb tenger feletti hídjának számít, a bolygón pedig összességében a hatodik leghosszabbnak.

A kaland folytatódik

Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom