Víz alatti szakasza is van a világ leghosszabb tengeri hídjának

Kilenc éven át építették, de úgy tűnik, megérte. A világ leghosszabb tengeri átkelőjét Ázsiában találjuk: a Hongkong–Csuhaj–Makaó híd ötvenöt kilométeren át nyúlik a messzeségbe a Gyöngy folyó torkolatvidékén.

A belépési és kilépési pontként szolgáló két mesterséges sziget közötti átkelő egyik legnagyobb előnye, hogy megspórol háromórányi utazást annak, aki a három metropoliszt érintve közlekedik. Eddig ugyanis négy órába tellett Hongkong repülőteréről eljutni Csuhaj városába, a hídnak köszönhetően innentől azonban csak egy órán át kell nyomni a pedált.

Főhídja egyébként huszonhárom kilométer hosszú, a létesítmény pedig magában foglal egy hatezer-hétszáz méteres víz alatti alagutat is.

A híd összekapcsolja az ázsiai gazdasági és pénzügyi metropoliszokat a dél-kínai Kuangtung tartomány területével, létrehozva ezzel egy nagy gazdasági régiót.

Igen masszív és stabil építmény, melyet úgy terveztek, hogy kibírja az óránként kétszáz km/h sebességű széllökéseket és a Richter-skála szerinti nyolcas erősségű földrengést, de akkor sem omlik össze, ha nekiütközik egy háromszázezer tonnás hajó. A szakembereknek muszáj volt odafigyelniük a vízi közlekedés biztosításra is, ami azt jelentette, hogy minimum negyvenegy méteres tengerszint feletti magassággal kellett számolniuk.

A százhúsz évre tervezett átkelőhöz négyszázhúszezer tonna acélt használtak fel, mindennel együtt húszmilliárd dollárba került.

https://player.vimeo.com/video/296613523

Jelenleg a világ leghosszabb tenger feletti hídjának számít, a bolygón pedig összességében a hatodik leghosszabbnak.

Ez is érdekelhet:

Jó kezekben vagyunk, ha átkelünk ezen a hídon Vietnamban

Messziről vagy a levegőből nézve egy hosszú aranyszalagot tartó két hatalmas kezet formáz ez a döbbenetes átkelő.

(Fotók: Getty Images)

rekorder | makaó | átkelő | híd | viadukt

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom