Close
Víz alatti szakasza is van a világ leghosszabb tengeri hídjának

Víz alatti szakasza is van a világ leghosszabb tengeri hídjának

Kilenc éven át építették, de úgy tűnik, megérte. A világ leghosszabb tengeri átkelőjét Ázsiában találjuk: a Hongkong–Csuhaj–Makaó híd ötvenöt kilométeren át nyúlik a messzeségbe a Gyöngy folyó torkolatvidékén.

A belépési és kilépési pontként szolgáló két mesterséges sziget közötti átkelő egyik legnagyobb előnye, hogy megspórol háromórányi utazást annak, aki a három metropoliszt érintve közlekedik. Eddig ugyanis négy órába tellett Hongkong repülőteréről eljutni Csuhaj városába, a hídnak köszönhetően innentől azonban csak egy órán át kell nyomni a pedált.

Főhídja egyébként huszonhárom kilométer hosszú, a létesítmény pedig magában foglal egy hatezer-hétszáz méteres víz alatti alagutat is.

A híd összekapcsolja az ázsiai gazdasági és pénzügyi metropoliszokat a dél-kínai Kuangtung tartomány területével, létrehozva ezzel egy nagy gazdasági régiót.

Igen masszív és stabil építmény, melyet úgy terveztek, hogy kibírja az óránként kétszáz km/h sebességű széllökéseket és a Richter-skála szerinti nyolcas erősségű földrengést, de akkor sem omlik össze, ha nekiütközik egy háromszázezer tonnás hajó. A szakembereknek muszáj volt odafigyelniük a vízi közlekedés biztosításra is, ami azt jelentette, hogy minimum negyvenegy méteres tengerszint feletti magassággal kellett számolniuk.

A százhúsz évre tervezett átkelőhöz négyszázhúszezer tonna acélt használtak fel, mindennel együtt húszmilliárd dollárba került.

Jelenleg a világ leghosszabb tenger feletti hídjának számít, a bolygón pedig összességében a hatodik leghosszabbnak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

makaó | rekorder | hongkong | Csuhaj | alagút

FOLYTASD EZZEL

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

A világ legrégebbi városai a történelem esszenciái

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram