A világ legnagyobb buddhista temploma egy ufót formáz

A világ legnagyobb templomát Thaiföldön, Bangkokban, Khlong Luang kerületében találjuk. Az intézmény mintegy nyolcszáz hektáros területen terjeszkedik, és akik a Don Mueang reptérre érkeznek, láthatják is madártávlatból – bár elsőre nem vallási zarándokhelynek tűnik, hanem egy vakító aranykupolának és feltűnően rendezett környezetnek. A földről vizsgálva pedig fényes ufónak, holott a Dhammakaya Mozgalom legfontosabb központja. Miért lehet csak fehér ruhában érkezni, és miért támadják sokan a nem egészen a szokásos buddhizmus szent helyeire hajazó Wat Phra Dhammakayát?

Nem egy régi, ősi kegyhelyről beszélünk, hiszen az a buddhista ágazat, melynek origója a világ legnagyobb templomja, a tizes években alakult, a monumentális templom pedig 1970-re készült el Bangkokban. Sok támadás éri, aminek több oka is van: a kisebb, tradicionális thai templomok elveszítik a látogatóikat, másrészt több stadionnyi mérete és pompája sokak szerint szembemegy a buddhista tanokkal. Harmadrészt egészen sajátságos szabályrendszert követnek odabent, a rend megtartására, ami sokaknak visszatetsző, és nem a békés buddhizmussal hozzák összefüggésbe, hanem a jó pár ezer kilométerrel északra lévő ázsiai országgal.

A Dhammakaya Mozgalom jelenleg a leggyorsabban terjedő buddhista iskola.

Tudni kell, hogy Thaiföldön egyre kevesebben döntenek úgy, hogy a szerzetes létet választják, több mint ötezer olyan templomot jegyeznek, ahol már nem élnek szerzetesek. Ezzel a thai buddhisták száma jelentősen csökken, amin sokat segít ez a mozgalom. Méretes központra van szükség, ám a templom kritikusai megalománnak tartják a nyolcszáz hektár területnyi szent helyet, ahová a látogatók és a vallás gyakorlói is csak visszafogott, világos, lehetőleg fehér öltözetben léphetnek be, ezzel kifejezvén a tisztaságot.

Elvonatkoztatva a vitatott körülményektől, buddhistáknak és kíváncsi látogatóknak is igazán érdekes program lehet a templom látogatása – nagy a kontraszt például a 18. században épült Vat Arunnal, vagy akár a Smaragd Buddhát rejtő Nagy Palotával.

A háromszázezer embernagyságú ülő arany Buddhával borított sztúpa látványa és formavilága annyira meghökkentő, hogy simán megér egy látogatást a régi és hagyományos templomok mellett.

De miért az ufóformát választották? Hiszen az ismert sztúpák alakja egészen másmilyen.

Igazából a földönkívüli űrhajó csupán egy asszociáció, a sztúpa alakja a felkelő napot szimbolizálja.

A területen található, a méretekhez képest egészen visszafogott kápolna, mely ASA Architectural Awards építészeti díjat is nyert. Vakítóan fehér betonszerkezetéhez nem átlagos betont használtak: a Chao Phraya folyó partjáról a legfinomabb szemcséjű homokot hozatták, illetve a kavicsokat is gondosan, kézzel válogatták, méretük nem haladhatta meg egy rizsszem méretét.

Wat Phra Dhammakaya modern és különc, mégis olyan ima- és meditációs központ, ahová a vallás ezen iskolájának követői kényelmesen elférnek. Senki sem tud becsléseket, hányan férhetnek be meditálni a területre.

A templom és területének látogatása foglaláshoz kötött, a facebookos felületen tudunk egyeztetni a tervezett időpont előtt. Szervezett körbevezetést tartanak, nem fogunk céltalanul lófrálni az óriási területen, minden fontos helyszínt megmutatnak, és készséggel mesélnek az épületek történetéről.

Ez is érdekelhet:

Ez is érdekelhet:

A világ egyik legnagyobb buddhista központja Tibetben maga a misztérium

Yarchen Gar egy város tele szerzetesekkel, kolostorokkal és vallási intézményekkel. Megmutatjuk, milyen belülről.

(Fotók: Unsplash, Getty Images, Pixabay)

buddhista templom | thaiföld | vallás | ázsia | Wat Phra Dhammakaya

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom