Close
Ez jelenleg a világ legnépszerűbb építménye

Ez jelenleg a világ legnépszerűbb építménye

Egy modernkori építészeti csoda.

Az építészeti nevezetességek mindig is a lenyűgöző kategóriába tartoztak. A barcelonai La Sagrada Família vagy például a New York-i Empire State Building épp olyan híresek, mint maguk a városok, amelyekben állnak és évente milliók mennek el személyesen megnézni őket. A pénzügyi elemző money.co.uk új vizsgálata szerint azonban nem ezek az épületek keltik fel leginkább az emberek kíváncsiságát – már amennyiben a Google-keresésekből indulunk ki.

Ezt a versenyt a dubaji Burdzs Kalifa nyerte, melyre havonta átlagosan több mint másfél milliószor keresnek rá, és hetvenegy országban a legnépszerűbb építménynek számít.

A Dubaj fölé magasodó felhőkarcoló több világrekordot is tart – többek között a legmagasabb épület és a legmagasabb szabadon álló építmény címét birtokolja – és 162 emeletet foglal el.

A 124. emeleten található egy kilátóterasz, amely szintén a világ legmagasabbja. A 2010-ben átadott Burdzs Kalifa tervezője a chicagói Skidmore, Owings & Merrill cég díjnyertes építésze, Adrian Smith, akinek legjelentősebb tervei közé tartozik a Windy City-i Millennium Park és az NBC Tower, a detroiti General Motors Renaissance Center és a New York-i Central Park Tower is.

A Burdzs Kalifa a mérnöki és emberi leleményesség csodája, Y-alakú, emeletes kialakítását a helyi sivatagi Hymenocallis pókliliom ihlette. Jelenleg számos vállalkozásnak ad otthont, köztük az Armani Hotel Dubainak és az Armani Residences-nek, az At.Mosphere-nek – a világ legmagasabban műküdő étterme, amely a 122. emeleten rejtőzik –, valamint a The Lounge Burj Khalifának.

A money.co.uk listájának második helyezettje a párizsi Eiffel-torony – huszonkilenc országban ez a legtöbbet “guglizott” épület. Párizs nevezetessége az 1889-es világkiállításra épült, és azóta a város szimbólumává és egyik leglátogatottabb látnivalójává vált.

A harmadik helyet az indiai Tádzs Mahal foglalja el. Az épületet csaknem húsz év alatt húzták fel, és mauzóleumként tervezték Shah Jahan császár feleségének, aki szülés közben vesztette életét.

A teljes elemzést ide kattintva lehet elolvasni.

Erre indulj, ha belevetnéd magunkat a kortárs építészet remekműveinek felfedezésébe.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images, Pixabay)

építményei | burdzs kalifa | világ | legnépszerűbb | lista

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram