Close
A világ legrégebbi városai a történelem esszenciái

A világ legrégebbi városai a történelem esszenciái

Az emberiség legkorábban alapított települései közül sok elveszett a történelem viharaiban, vannak azonban olyanok is, amelyek fennmaradtak, hogy hirdessék a korai kultúrákat és a civilizációk színességét.

Jerikó, Ciszjordánia

Ciszjordániában, a Jordán folyótól nem messze található Jerikó több mint tizenegyezer éve lakott település, a korai időszakban fontos kereskedelmi állomás volt. Vallástörténeti szempontból is kiemelkedő helyszín, hiszen ott keresztelte meg Jézust Keresztelő János és ott található

a Kísértések hegye is, amelynek egyik barlangjában tartózkodott hosszú, negyvennapos böjtjének ideje alatt.

Xi’an, Kína

A korábban Chang’an néven ismert Xi’an több mint háromezer éve lakott, és tizenhárom császári dinasztia fővárosa volt, így összesen hetvenhárom uralkodó otthonaként szolgált. Nem véletlenül tartják a kínai civilizáció bölcsőjének.

Ott található a világhírű agyaghadsereg is.

Luxor, Egyiptom

Luxor az ókori Egyiptom kulcsfontosságú helyszíne, hiszen többek között az egykori főváros, Théba otthona. Luxor a régészek álma, ahol

bármikor felszínre kerülhet a történelem egy fontos darabja.

A várost gyakran a világ leglenyűgözőbb szabadtéri múzeumaként írják le, ahol nem lehet elég időt szentelni arra, hogy elmerüljünk az egyiptomi kultúra gyökereiben.

Cholula, Mexikó

Cholulát időszámításunk előtt 500 körül alapították, vízforrások közelében, később pedig egy százötvenezres várossá fejlődött.

Híres templomairól, nyüzsgő piacairól és a lenyűgöző építészetről.

Emellett Mexikó két leghíresebb vulkánja, a Popocatepetl és az Iztaccihuatl tartozik hozzá, valamint a világ legnagyobb piramisa is. Ez utóbbi négy szakaszban, kilenc évszázadon keresztül épült. Tetején áll az Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios festői temploma.

Argos, Görögország

A peloponnészoszi település valaha a legerősebb görög városok közé tartozott, időszámításunk előtt 1200-ban alapították. Argos ma egy regionális központ, melynek

leghíresebb építménye a részben sziklába vájt ókori színház és az egykori piactér.

Multan, Pakisztán

Számos város állítja, hogy Közép- és Dél-Ázsia legrégebbi városa, Multan esetében ezt a régészeti leletek is bizonyítják. Gyökerei egészen Nagy Sándorig nyúlnak, ahol minden egyes épület mesélni tud.

A város történelmi csúcspontja az erődje,

mely időszámításunk előtt 800 és 1000 között épült, és azóta többször is elpusztították, majd újjáépítették.

Peking, Kína

Peking a világ egyik legnagyobb városa, mely több mint háromezer éves múlttal rendelkezik. A város és környéke számos történelmi jelentőségű épületet rejt, ilyen például

a Nagy Fal vagy éppen a Tanzhe templom,

melyet a legrégebbi vallási helyszínként tartanak számon Pekingben, és amelyről a város korai fejlődésének katalizátoraként beszélnek.

Djenné, Mali

Djenné úgy néz ki, mint valami filmes díszlet, de ez az ősi város nagyon is valóságos hely.

A Bani és a Niger folyók partján található települést időszámításunk szerint 2000 körül alapították. Napjainkban nem könnyen közelíthető meg, hiszen nyolc órányi autóútra fekszik Bamakótól. A városban a 13. század óta építenek mecseteket, a világ legnagyobb vályogtégla épülete is egy ilyen vallási központ.

Quito, Ecuador

Dél-Amerika legrégebbi, folyamatosan lakott városának vélik Quitót, amely 1978-ben az UNESCO világörökségi státuszát is megkapta. A város történelmi központja a 16. század közepének

spanyol hódításai során alakult ki inka romokon.

Varanasi, India

Évszázadok óta kutatják Varanasit, India szellemi fővárosa

több mint 3000 éve a tanulás és a kultúra központja,

ma azonban leginkább a templomairól híres. A legrégebbi vallási létesítménye az impozáns Shri Tilbhandeshwar Mahadev Mandir , amely a 18. században épült és valóban lenyűgöző látványt nyújt.

A világon számos különleges úti cél található. Ebben a cikkünkben a legmisztikusabbakat, itt pedig a legspirituálisabbakat gyűjtöttük össze.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty)

ókor | város | unesco | ősi város | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Ezen a napon ne induljunk útnak, teljesen leáll a közlekedés Németországban

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close