Close
Egy apró sziget tudhatja magáénak a világ legsötétebb égboltját

Egy apró sziget tudhatja magáénak a világ legsötétebb égboltját

Niue jelenleg a legjobb hely a földön egy kis csillagászatra. 

A csendes-óceáni szigetállam az első országként érdemelte ki a legsötétebb égboltú hely címét, mivel ott a legkisebb az emberi tevékenységből származó fény.

A Fidzsi-szigetek és a Cook-szigetek között félúton található polinéziai sziget a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (IDA) elismerésében részesült. Mindez egyben azt is jelenti, hogy az IDA először ismert el egy teljes országot olyan helyként, amely fölött koromsötét az ég (korábban a világon számos ismert terület, például a Grand Canyon kapott már hasonlót).

A dicsőség természetesen hatalmasat lökött a kis ország idegenforgalmán, egy ideje valósággal özönlenek a turisták csillagokat nézegetni a mindössze ezerhatszáz lakosú szigetre.

Felicity Bollen, a niuei idegenforgalmi hivatal vezetője elárulta, hogy a szigeten élők nagyon büszkék az elismerésre, a csillagok és az éjszakai égbolt kulturális, környezeti és egészségügyi szempontból hatalmas jelentőséggel bírnak a helyiek életében. A nemzetközi szervezet méltatása segít megvédeni Niue éjszakai égboltját a jövő nemzedékei és az ország látogatói számára.

Niue egy korallzátony, amely kétezer-négyszáz kilométerre északkeletre fekszik Új-Zélandtól, amelynek társult állama. A szigetet elsősorban légi úton közelíthető meg Új-Zéland felől, Aucklandból három és fél órás repülőúttal lehet eljutni oda. A látogatók nagy része általában helyi vezető irányításával járja be a vidéket és gyönyörködik a csillagokban, napközben pedig kihasználják a sziget adottságait, és úsznak, búvárkodnak, barlangásznak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

 

 

FOLYTASD EZZEL
Borzalmas a járványhelyzet Kárpátalján, a legszigorúbb besorolás jön a régióban
Magyarországon mostantól már nem elég két oltás a védettségi kártyához
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom