Close
Egy apró sziget tudhatja magáénak a világ legsötétebb égboltját

Egy apró sziget tudhatja magáénak a világ legsötétebb égboltját

Niue jelenleg a legjobb hely a földön egy kis csillagászatra. 

A csendes-óceáni szigetállam az első országként érdemelte ki a legsötétebb égboltú hely címét, mivel ott a legkisebb az emberi tevékenységből származó fény.

A Fidzsi-szigetek és a Cook-szigetek között félúton található polinéziai sziget a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (IDA) elismerésében részesült. Mindez egyben azt is jelenti, hogy az IDA először ismert el egy teljes országot olyan helyként, amely fölött koromsötét az ég (korábban a világon számos ismert terület, például a Grand Canyon kapott már hasonlót).

A dicsőség természetesen hatalmasat lökött a kis ország idegenforgalmán, egy ideje valósággal özönlenek a turisták csillagokat nézegetni a mindössze ezerhatszáz lakosú szigetre.

Felicity Bollen, a niuei idegenforgalmi hivatal vezetője elárulta, hogy a szigeten élők nagyon büszkék az elismerésre, a csillagok és az éjszakai égbolt kulturális, környezeti és egészségügyi szempontból hatalmas jelentőséggel bírnak a helyiek életében. A nemzetközi szervezet méltatása segít megvédeni Niue éjszakai égboltját a jövő nemzedékei és az ország látogatói számára.

Niue egy korallzátony, amely kétezer-négyszáz kilométerre északkeletre fekszik Új-Zélandtól, amelynek társult állama. A szigetet elsősorban légi úton közelíthető meg Új-Zéland felől, Aucklandból három és fél órás repülőúttal lehet eljutni oda. A látogatók nagy része általában helyi vezető irányításával járja be a vidéket és gyönyörködik a csillagokban, napközben pedig kihasználják a sziget adottságait, és úsznak, búvárkodnak, barlangásznak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

 

 

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom