Close
Egy apró sziget tudhatja magáénak a világ legsötétebb égboltját

Egy apró sziget tudhatja magáénak a világ legsötétebb égboltját

Niue jelenleg a legjobb hely a földön egy kis csillagászatra. 

A csendes-óceáni szigetállam az első országként érdemelte ki a legsötétebb égboltú hely címét, mivel ott a legkisebb az emberi tevékenységből származó fény.

A Fidzsi-szigetek és a Cook-szigetek között félúton található polinéziai sziget a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (IDA) elismerésében részesült. Mindez egyben azt is jelenti, hogy az IDA először ismert el egy teljes országot olyan helyként, amely fölött koromsötét az ég (korábban a világon számos ismert terület, például a Grand Canyon kapott már hasonlót).

A dicsőség természetesen hatalmasat lökött a kis ország idegenforgalmán, egy ideje valósággal özönlenek a turisták csillagokat nézegetni a mindössze ezerhatszáz lakosú szigetre.

Felicity Bollen, a niuei idegenforgalmi hivatal vezetője elárulta, hogy a szigeten élők nagyon büszkék az elismerésre, a csillagok és az éjszakai égbolt kulturális, környezeti és egészségügyi szempontból hatalmas jelentőséggel bírnak a helyiek életében. A nemzetközi szervezet méltatása segít megvédeni Niue éjszakai égboltját a jövő nemzedékei és az ország látogatói számára.

Niue egy korallzátony, amely kétezer-négyszáz kilométerre északkeletre fekszik Új-Zélandtól, amelynek társult állama. A szigetet elsősorban légi úton közelíthető meg Új-Zéland felől, Aucklandból három és fél órás repülőúttal lehet eljutni oda. A látogatók nagy része általában helyi vezető irányításával járja be a vidéket és gyönyörködik a csillagokban, napközben pedig kihasználják a sziget adottságait, és úsznak, búvárkodnak, barlangásznak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

 

 

fény | égbolt | sötét | Niue | látványosság

FOLYTASD EZZEL

Így fogsz utazni jövőre

Az infláció ellenére ismét csúcsra jár a bevásárlóturizmus Olaszországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram