Kiderült, melyek most a világ legveszélyesebb országai

Mutatjuk, hová nem szabad utazni.

Az utazási kockázatokra szakosodott Global Guardian készített egy hasznos interaktív térképet, melyen a világ minden pontján megmutatja a kockázati besorolásokat és a geopolitikai konfliktusövezeteket.

A térkép kiemeli a feszültséggel terhelt területeket, értékeli az eszkaláódási lehetőségeket és azok lehetséges hatásait, az országokat pedig "szélsőséges", "magas", "közepes", "mérsékelt" és "alacsony" kategóriákba sorolja. Emellett egyes helyeket "geopolitikai kockázattal" járó területként jelöl, beleértve a hideg, meleg vagy forró konfliktusokat.

Az "extrém kockázatú" országok jelenleg a következők: Ukrajna, Pakisztán, Líbia, Szíria, Szomália, Jemen, Afganisztán, a Közép-afrikai Köztársaság és Burkina Faso.

A jelentés több népszerű utazási célpontot, például Thaiföldet, Indiát, Törökországot és a Fülöp-szigeteket a "közepes kockázatú" országok közé sorolja, leginkább a bűnözés és a szórványos zavargások miatt. Mexikó a "magas kockázatú" kategóriába került, köszönhetően a kartellek által többek között a népszerű turistaövezetekben is elkövetett erőszakos cselekményeknek.

Az "extrém kockázatú" országok aktívan részt vesznek a konfliktusokban, esetükben magas bűnözési ráta és a polgári zavargások szintje. Ez a besorolás egyben azt is jelzi, hogy az állami intézmények ezekben az országokban nem képesek "kezelni a militáns csoportokat vagy a nagyszabású katasztrófákat".

Ukrajnáról szóló elemzésében a Global Guardian azt írja: "Oroszország ukrajnai inváziója az energiaköltségek drámai emelkedéséhez vezetett az amúgy is magas globális infláció közepette. Az európai földgázellátás nagy része felett gyakorolt orosz befolyás közvetlenül fenyegeti Európa energiabiztonságát.

A másik oldalon ugyanakkor jó néhány országot "alacsony kockázatúnak" minősít jelentés, a térképen zöld színnel jelölve őket.

A legbiztonságosabb országok közé tartozik most Németország, Lengyelország, Norvégia, az Ír Köztársaság, Litvánia, Lettország, Észtország, Japán és Kanada.

"Az alacsony kockázatúnak minősített országok rendkívül stabilnak számítanak. Erős jogállamiságot tartanak fenn, és képesek megfékezni a biztonságot fenyegető veszélyeket" – írja a Global Guardian.

Júliusban Izland vezette a Global Peace Index (GPI) listáját a világ legbiztonságosabb országait tekintve, mégpedig abból az aspektusból, ahol élni és ahová utazni lehet.

Az index a világ 163 nemzetét rangsorolja a "békesség" szempontjából, figyelembe véve többek között a politikai stabilitásukra, a szomszédos országokkal való kapcsolataikra, a menekültek számára, a nukleáris fegyverekre, a belső és külső konfliktusokra, a katonai kiadásokra, a bebörtönzési arányokra és a "bűnözés megítélésére" vonatkozó adatokat.

Új-Zéland, Írország, Dánia és Ausztria egyaránt bekerült a lista első öt helyezettje közé.

A világon mindenhol vannak olyan épületek, amelyek a régmúlt idők ijesztő maradványaiként keltenek borzongást az arra járókban. Ezek lehetnek egykori kórházak, börtönök, kastélyok, de akár egész települések is. Egyes épületek teljesen lakatlanok, másokat pedig azonnal el kellett hagyni, így az egykor ott élők tárgyai ma is mementóként szolgálnak. Aztán vannak olyanok is, amelyek nemcsak lakottak voltak valaha, de hátborzongató történetek is fűződnek hozzájuk.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

legveszélyesebb | legbiztonságosabb | utazás | lista | országok

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom