Close
Egész évben meleg, varázslatos tó vár, Athénhoz közel

Egész évben meleg, varázslatos tó vár, Athénhoz közel

Glifáda, Asimakis, Kape Beach, Edem vagy éppen Kavouri ismert Athén-környéki strandolóhelyek. A városhoz közel azonban találunk egy népszerű fürdőhelyet, ami nem más, mint egy tó. A Vouliagmeni tó Attika kopár hegygerince, a Himettosz lábánál terül el és hőmérséklete sosem megy huszonöt Celsius-fok alá. Vize gyógyhatású és nem mellesleg gyönyörű.

Kár lenne csak a szigetekre fókuszálni Görögország esetében, mikor a szárazföld is bőven tartogat izgalmakat. Gondoljunk csak a Meteorákra, a Vikos kanyonra, az Akherón forrásvidékre, vagy éppen a szóban forgó Vouliagmeni tóra, ami igazi rejtett célpont, csupán huszonöt kilométerre Athéntól. Olyan hely, amit nem sűrűn fednek fel a brosúrákban, mivel többnyire a helyiek látogatják.

Úgy kétezer évvel ezelőtt alakulhatott ki a vegyes vizű lagúna, mikor egy földrengés következtében beomlott az egykori balang, ami a hegy folytatása lehetett. A tó neve görögül annyit jelent: “elsüllyedt terület”.

Igazán egyedi adottságokkal rendelkezik a Vouliagmeni tó, mivel tengervíz és a talaj mélyéről feltörő édes forrásvíz keveredik itt. Ez a forrásvíz visszavesz a tenger sótartalmából és így képes annyira felmelegedni, hogy huszonöt Celsius alá sosem mely a hőmérséklete. Ezért is ideális a pancsolásra, akár még az esős, téli időszakban is. Lassan mélyül, ezért családoknak is jó opció lehet.

Ráadásul gyógyvíznek minősül magas ásványianyag-tartalma miatt.

Bőrproblémákra, reumára, még nőgyógyászati panaszokra is jótékony hatása van, de úgy tartják, hogy a hajhullás kezelésére, sajgó izmokra és csontritkulásra is csodaszer lehet a tó vize. Sok apró hal lakja, akik szeretik finoman csipkedni a fürdőzőket — gyakorlatilag ingyenes halpedikűrt adnak a helyiek szerint.

A különleges geológiai képződményhez közel megannyi átlagosabb strandot találunk, de mindenképp érdemes ellátogatni ide, mivel tömegre sosem kell számítani és egyedi élmény lehet a vegyes vízzel teli kristálytiszta lagúna.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images, Wikimedia)

görög tó | gyógyvíz | Athén | görögország | Vouliagmeni tó

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram