Close
Miért kér köveket a lakosaitól ez a dán város?

Miért kér köveket a lakosaitól ez a dán város?

Aalborg azzal a kéréssel fordult a kerttulajdonosokhoz, hogy adományozzák el a felesleges köveiket.

Szeretnék ugyanis helyreállítani a Limfjord-szoros zátonyait, hogy ezzel is segítsék a tengeri élet terjedését, illetve visszaadjanak valamennyit abból, amit elvettek: 2010-ig ugyanis, amikor ezt a tevékenységet betiltották, mintegy 8 millió köbméternyi követ szedtek ki a vízből, hogy az évszázadok során többek között templomokat és mólókat építsenek belőle.

Aalborg

A tengerfenéken fekvő köveket nem mozdítják el a hullámok és a tengeráramlatok, az üregekkel és hasadékokkal teli környezet pedig vonzza a halakat, rákokat, homárokat és más apró állatokat.

A zátonyok a tenger oxigénellátottsága szempontjából is fontosak, mivel megtelepszenek rajtuk a moszatok és algák.

A tervek szerint 2023-ban négy zátonyt állítanak helyre, a lakosokat pedig arra kérik, hogy a lehetőleg tíz centisnél nagyobb köveket az erre kialakított gyűjtőhelyen adják le.

(Forrás: The Mayor, képek: Unsplash, Getty Images)

limfjord | Aalborg | adomány | környezetvédelem | zátony

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram