Miért kér köveket a lakosaitól ez a dán város?

Aalborg azzal a kéréssel fordult a kerttulajdonosokhoz, hogy adományozzák el a felesleges köveiket.

Szeretnék ugyanis helyreállítani a Limfjord-szoros zátonyait, hogy ezzel is segítsék a tengeri élet terjedését, illetve visszaadjanak valamennyit abból, amit elvettek: 2010-ig ugyanis, amikor ezt a tevékenységet betiltották, mintegy 8 millió köbméternyi követ szedtek ki a vízből, hogy az évszázadok során többek között templomokat és mólókat építsenek belőle.

Aalborg

A tengerfenéken fekvő köveket nem mozdítják el a hullámok és a tengeráramlatok, az üregekkel és hasadékokkal teli környezet pedig vonzza a halakat, rákokat, homárokat és más apró állatokat.

A zátonyok a tenger oxigénellátottsága szempontjából is fontosak, mivel megtelepszenek rajtuk a moszatok és algák.

A tervek szerint 2023-ban négy zátonyt állítanak helyre, a lakosokat pedig arra kérik, hogy a lehetőleg tíz centisnél nagyobb köveket az erre kialakított gyűjtőhelyen adják le.

(Forrás: The Mayor, képek: Unsplash, Getty Images)

adomány | Dánia | kövek | Aalborg | helyreállítás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom