A távol-keleti ország ismét meggondolta magát a kannabisszal kapcsolatban

Thaiföldön valaha a világ legszigorúbbjai közé tartozó drogtörvények uralkodtak, amelyekről a Bangkok Hilton című, legendás filmsorozat is megemlékezett.

Marihuána birtoklásáért akár tizenöt év börtönt is lehetett kapni, bő egy évvel ezelőtt azonban nagy fordulat történt. Legalizálták ugyanis a szert, elsősorban épp azért, hogy enyhítsenek a börtönök telítettségén. Mindez gyorsan felpörgette az ország kannabisz-iparát, gombamód szaporodtak a termesztők és a füvezési lehetőségeket jelző neontáblák, sok turista pedig kapva kapott az alkalom.

Azután jött a kormányváltás, a mostani vezetők pedig ismét szigorítani akarnak, betiltanák a rekreációs használatot a káros hatásokra hivatkozva, és kizárólag gyógyászati céllal engedélyeznék.

Azonban, hogy elejét vegyék a börtönök újból túlterhelésének, ezúttal a büntetés elsősorban nem szabadságvesztés, hanem pénzbírság lenne: hatvanezer bát (körülbelül hatszázezer forint) és akár egy évig terjedő börtön járna a használatért, míg százezer bát (majdnem tízmillió forint) a reklámozásáért. Az engedély nélküli gazdálkodás egy-három évig terjedő börtönbüntetésbe vagy húszezertől háromszázezer bátig (körülbelül kétszázezertől hárommillió forintig) terjedő összegbe kerülne.

A törvénytervezettel kapcsolatban most a lakosság visszajelzését várják, addig is a kannabiszkereskedések- és klubok nyitva maradnak. Néhány szabály azonban jelenleg is érvényes: nyilvános helyeken nem szabad marihuánát szívni, ez huszonötezer bátos (körülbelül 260 ezer forintos) bírságot vonhat maga után.

Bár tilos 0,2 százaléknál több THC-t tartalmazó kivonatok árusítása, van, ahol ezt megteszik, a vásárlók pedig bajba kerülhetnek.

A turistákat arra is figyelmeztették, hogy a kannabisz még mindig illegális a szomszédos országokban, így azt még véletlenül sem szabad a határokon átszállítani. Szingapúrban például, amely a világ legszigorúbb drogpolitikáját alkalmazza, az ország állampolgárait akkor is letartóztathatják, ha külföldön fogyasztanak kábítószert.

Nem Thaiföld az egyetlen úti cél, amely szeretne véget vetni a füvezésnek.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Unsplash)

 

thaiföld | szabály | drog | kannabisz | marihuána

FOLYTASD EZZEL

Kedden és szerdán is sztrájkolni fognak a buszvezetők, a járatok majdnem fele nem fog közlekedni Pécsett

Járatkiesésekkel és árameléssel kell számolniuk azoknak, aki a népszerű fapadossal utaznának

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom