Close
Kilenc ablak nélküli épület, ami olyan, mintha a jövőből érkezett volna

Kilenc ablak nélküli épület, ami olyan, mintha a jövőből érkezett volna

Az ablaktalan homlokzatok látványa ma még szokatlan, meghökkentő, sőt, akár szürreálisnak is tekinthető, holott elképzelhető, hogy a jövőben sokkal gyakrabban találkozhatunk majd ezzel a megoldással az intim terek védelme érdekében. Mutatunk kilencet.

A FujiwaraMuro Architects háza Tojonakában

A FujiwaraMuro Architects japán stúdió Oszakában húzott fel egy L alakú házat, amelybe csupán apró nyílások engedik be a fényt és a friss levegőt. A cél az volt, hogy a lehető leghatékonyabban biztosítsák a lakók intim szféráját.

Impresszum az MVRDV-től

A szöuli szórakoztató-központot a holland MVRDV stúdió tervezte, és teljesen ablaktalan. Az inspirációt Dél-Korea legnagyobb repülőterét kiszolgáló Paradise City Hotel épületeiből merítették.

Alfa-ház az UABI-től

A brazíliai Londrinában található kétszintes háznak a homlokzata teljesen ablaktalan, a hátsó szakasz azonban, csodálatos, padlótól a mennyezetig érő üvegfelülettel pótolja a természetes fényt.

Seaside House, Shinichi Ogawa & Associates

A japán ház különlegessége, hogy míg egyik oldalán teljes egészében jellegtelen, fehér beton homlokzatot kapott, addig hátsó oldalán, mely a Csendes-óceánra néz, óriási üvegablakokat helyeztek el a tervezők.

Az óceán így egyfajta kiterjesztett térként jelenik meg, hatását a végtelenített medence csak fokozza.

Kisállat-krematórium, Petr Hájek Architekti

A Petr Hájek Architekti nevű cseh tervezőiroda egy hidegháborús bunkerben alakított ki egy kisállat-krematóriumot. Hat méter magas betonhomlokzatát kisméretű, hatszögletű tükrök borítják, melyet a tervezők misztikus ablaknak neveztek el.

A bunker belsejében a falakat és a padlót fehérre festették, hogy a tér világos maradjon a természetes fény hiánya ellenére is.

Okinawa-ház, John Pawson

John Pawson brit építész igazán különleges nyaralót álmodott meg Okinawa szigetére. Az előbb bemutatott Seaside House-hoz hasonlóan ez is teljesen ablaktalannak tűnik az utcáról szemlélve,  az óceánra néző hátsó része azonban teljes egészében üvegezett falat kapott.

Kamiuma-ház, Chop + Archi

A Chop + Archi építészeti stúdió által felépített tokiói Kamiuma-háznak láthatóan egyetlen ablaka sincs. A háromszög alakú saroktelken található ház csúcsaiban üregeket alakítottak ki, ezeket használják arra, hogy meglepően világossá tegyék a belső teret.

Shirokane-ház az MDS-től

A Shirokane-ház egy bunkerszerű otthon Japánban, amelyet a tokiói székhelyű MDS stúdió tervezett. Betonhomlokzatának egyetlen nyílása az ajtó, amelyen ki és be tudnak közlekedni a lakók.

House with a Light Void a FujiwaraMuro Architectstől

Szintén Japánban található ez a nem mindennapi ház, amely attól egyedi, hogy utcára néző ablakok helyett tetőablakok tucatjait helyezték el benne.

(Forrás: Dezeen, fotók: Dezeen, Archdaily, Behance)

FOLYTASD EZZEL
Egyedi és jövőbemutató anyagkönyvtár nyílt a Momén
Ez a portugál ház olyan mint egy Fernando Pessoa-vers
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom