Close
Kilenc ablak nélküli épület, ami olyan, mintha a jövőből érkezett volna

Kilenc ablak nélküli épület, ami olyan, mintha a jövőből érkezett volna

Az ablaktalan homlokzatok látványa ma még szokatlan, meghökkentő, sőt, akár szürreálisnak is tekinthető, holott elképzelhető, hogy a jövőben sokkal gyakrabban találkozhatunk majd ezzel a megoldással az intim terek védelme érdekében. Mutatunk kilencet.

A FujiwaraMuro Architects háza Tojonakában

A FujiwaraMuro Architects japán stúdió Oszakában húzott fel egy L alakú házat, amelybe csupán apró nyílások engedik be a fényt és a friss levegőt. A cél az volt, hogy a lehető leghatékonyabban biztosítsák a lakók intim szféráját.

Impresszum az MVRDV-től

A szöuli szórakoztató-központot a holland MVRDV stúdió tervezte, és teljesen ablaktalan. Az inspirációt Dél-Korea legnagyobb repülőterét kiszolgáló Paradise City Hotel épületeiből merítették.

Alfa-ház az UABI-től

A brazíliai Londrinában található kétszintes háznak a homlokzata teljesen ablaktalan, a hátsó szakasz azonban, csodálatos, padlótól a mennyezetig érő üvegfelülettel pótolja a természetes fényt.

Seaside House, Shinichi Ogawa & Associates

A japán ház különlegessége, hogy míg egyik oldalán teljes egészében jellegtelen, fehér beton homlokzatot kapott, addig hátsó oldalán, mely a Csendes-óceánra néz, óriási üvegablakokat helyeztek el a tervezők.

Az óceán így egyfajta kiterjesztett térként jelenik meg, hatását a végtelenített medence csak fokozza.

Kisállat-krematórium, Petr Hájek Architekti

A Petr Hájek Architekti nevű cseh tervezőiroda egy hidegháborús bunkerben alakított ki egy kisállat-krematóriumot. Hat méter magas betonhomlokzatát kisméretű, hatszögletű tükrök borítják, melyet a tervezők misztikus ablaknak neveztek el.

A bunker belsejében a falakat és a padlót fehérre festették, hogy a tér világos maradjon a természetes fény hiánya ellenére is.

Okinawa-ház, John Pawson

John Pawson brit építész igazán különleges nyaralót álmodott meg Okinawa szigetére. Az előbb bemutatott Seaside House-hoz hasonlóan ez is teljesen ablaktalannak tűnik az utcáról szemlélve,  az óceánra néző hátsó része azonban teljes egészében üvegezett falat kapott.

Kamiuma-ház, Chop + Archi

A Chop + Archi építészeti stúdió által felépített tokiói Kamiuma-háznak láthatóan egyetlen ablaka sincs. A háromszög alakú saroktelken található ház csúcsaiban üregeket alakítottak ki, ezeket használják arra, hogy meglepően világossá tegyék a belső teret.

Shirokane-ház az MDS-től

A Shirokane-ház egy bunkerszerű otthon Japánban, amelyet a tokiói székhelyű MDS stúdió tervezett. Betonhomlokzatának egyetlen nyílása az ajtó, amelyen ki és be tudnak közlekedni a lakók.

House with a Light Void a FujiwaraMuro Architectstől

Szintén Japánban található ez a nem mindennapi ház, amely attól egyedi, hogy utcára néző ablakok helyett tetőablakok tucatjait helyezték el benne.

(Forrás: Dezeen, fotók: Dezeen, Archdaily, Behance)

kortárs építészet | modern építészet | építészet | ablak nélküli ház

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram