A szőlőtőkék nagyon érzékenyen reagálnak az emelkedő hőmérsékletre, a 2011-től 2020-ig tartó évtized pedig ebből a szempontból rekordokat döntögetett. A magashegyek ültetvényeiből származó szőlők azonban hihetetlenül jó borokat eredményeztek.
Az Andok hófödte csúcsai adják a hátteret az Adrianna Vineyardnak. Egy fantasztikus természeti környezetben, az argentin Uco-völgyben, Mendooza városának közelében található régió a magashegyi borvidék iskolapéldája. Az ültetvények 1500 méteres tengerszint feletti magasságban találhatók, az átlaghőmérséklet Franciaország Chablis régiójához hasonlít egy nagyon fontos különbséggel:
Argentínában nagyon magas a napsütéses órák száma.
Nicolas Catena Zapata borász fedezte fel ezt az egyszerre hűvös és napos helyet 1992-ben, miközben olyan terroirokra vadászott, ahol igazán összetett ízvilágú borokat állíthat elő. Ugyan nem volt biztos abban, hogy a Chardonnay és a Malbec szőlő megérik errefelé, de kockáztatott és bejött neki.
Catena Zapata családi pincészetét 2023-ban a világ legjobb borbirtokának választották, feltéve így a nemzetközi bortérképre a modern malbecet. A szőlőültetvény telepítésével kapcsolatos döntése pedig egy nagyon fontos megoldásra is rámutat a globális felmelegedés tükrében:
a borászoknak magasabbra kell menniük.
Köztudott, hogy a szőlőtőkék nagyon érzékenyen reagálnak az emelkedő hőmérsékletre, és a 2011-től 2020-ig tartó évtized volt eddig a legmelegebb. A magasan fekvő helyeken azonban a globális felmelegedés okozta hőmérsékletemelkedés kevésbé intenzív, mint a tengerszinthez közelebbi helyeken. Mivel a szélsőséges hőhullámok az életünk részeivé válnak, Catena kockázatos döntése tulajdonképpen előrelátó.
Még ha melegek is a nappalok, a magashegyi környezetben az éjszakák hidegek, vagyis hatalmas különbségek lehetnek a nappali csúcs és az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet között, aminek eredményeként a szőlők szép lassan érének be, így megőrizhetik savtartalmukat.
(Forrás: Elite Traveler, fotók: catenazapata.com)
bor | borászat | adrianna vineyard | pincészet | argentína
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!