Close
Olyan magasan fut Tibet első, fantasztikus gyorsvasútja, hogy az utasoknak extra oxigén kell

Olyan magasan fut Tibet első, fantasztikus gyorsvasútja, hogy az utasoknak extra oxigén kell

Szó szerint lélegzetelállító!

Tibetben átadták a tartomány első gyorsvasútját, ami olyan magasan van, hogy az utasoknak extra oxigénre van szükségük a szerelvényen, írja a CNN-re hivatkozva a Telex.

A tibeti tartományi központot, Lhászát Nyingcsi városával összekötő 435 kilométeres vasútvonal június 25-i átadásával a kínai szárazföld mind a 31 tartományi szintű régiója számára lehetővé vált a nagysebességű vonatközlekedés.

Tibetben nem volt könnyű feladat nagysebességű vasutat építeni, az útvonal mintegy kilencven százaléka háromezer méternél magasabban van a tengerszint felett. Az elképesztő adatok itt nem érnek véget:

121 hídon és 47 alagúton haladnak át a vonatok, és 5,6 milliárd dollárt (1700 milliárd forint) költöttek a vonal megépítésére.

A nagy magasságban közlekedő Fuxing vonatok

automatikus oxigénellátó rendszerekkel vannak felszerelve, amelyek az oxigénszintet valamivel magasabban tartják, mint a légkörben található átlagos szint.

A vonatok ablakai pedig speciális üvegréteggel vannak ellátva, amelyet úgy terveztek, hogy ellenálljon a régióban tapasztalható magas UV-szintnek.

A vonatok óránként 160 kilométeres sebességgel haladnak – ez jóval alacsonyabb, mint a Kína más hasonló vonalain megszokott 350 km/h maximális sebesség. Jelenleg közel negyvenezer kilométernyi gyorsvasútvonal szeli át az országot, összekötve Kína összes nagy megavárosi klaszterét. A hálózat várhatóan hetvenezer kilométerre bővül 2035-re.

És azt láttad, hogy nem mindennapi lehetőséget kap most az, aki körbevonatozná Amerikát?

(Fotók: Getty, forrás: CNN, Telex)

kína | tibet | lhásza | tibeti tartomány | gyorsvasút

FOLYTASD EZZEL

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

A világ legrégebbi városai a történelem esszenciái

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram