Close
Így lett előkelő fejdíszből adventi dekoráció

Így lett előkelő fejdíszből adventi dekoráció

Nálunk az adventi koszorú, míg van, ahol a koszorú-ajtódísz az elterjedtebb. De vajon milyen gyökerei vannak a kör alakú dísz használatának?

Nagyon úgy tűnik, hogy a koszorúkat eredetileg fejdíszként viselték, elsők között a Perzsa Birodalomban, ahol szövetből készült, ékszerekkel díszített diadém formájában hordták a hatalom és tekintély jelképeként. Az egyiptomiak virágból készült koszorúkat viseltek, míg a rómaiak olajfalevélből és babérből készült fejdíszt adományoztak azoknak, akik kivételes teljesítményeket mutattak fel, például költőknek, sportolóknak, harcosoknak, és persze a császárok sem maradhattak ki ebből a trendből.

Az ajtóra is a rómaiak kezdtek először koszorúkat akasztani a győzelmek jeleiként, majd náluk vált az ünnepek dekorációs kellékévé is az ikonikus tárgy.

A decemberi napforduló, vagyis a mai karácsony környékén (december 17-től) ünnepelték a szaturnáliát, ami jó alkalom volt a koszorúk ajándékozására.

Amikor a keresztény egyház „újrahasznosította“ a pogány hagyományokat, átmentette a koszorút is, de új jelentéssel ruházta fel: a kör formáját az örök élet szimbólumának tekintették, mely egyben Isten végtelen szeretetét is jelképezi. Egy másik értelmezés szerint a koszorúk alapanyagául gyakran szolgáló magyaltölgy piros bogyói és tüskés levelei a Jézus által viselt töviskoronára és a kiserkenő vércseppekre emlékeztetnek.

Innen már csak egy lépés volt az adventi koszorú, amelyet, úgy tudni, először a németországi evangélikusok készítettek el a 16. században. A hagyomány ugyanakkor egy 19. századi evangélikus lelkészről, Johann Hinrich Wichernről is megemlékezik, aki az általa alapított hamburgi Rauhen Haus gyermekotthonban gyertyagyújtással jelölte az adventi időszak napjait. Erre a századra az adventi koszorú már Európa katolikus részeire is elterjedt, mára pedig vallástól függetlenül találjuk meg a legelterjedtebb karácsonyi dekorációk között.

Persze, nemcsak a dekorációk segíthetnek abban, hogy karácsonyi hangulatba kerülj, hanem egy kis sütögetés, esetleg meditáció is jól jöhet az év végi felfordulásban.

(Forrás: The Mayor, képek: Getty Images)

koszorú | advent | adventi koszorú | díszítés | karácsony

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram