Close
Varázslatosan fest a karácsonyi Vatikán

Varázslatosan fest a karácsonyi Vatikán

Felkapcsolták a díszkivilágítást a Szent Péter téri karácsonyfán és betlehemen.

A fenyőfa a közép-olaszországi Abruzzo tartományból érkezett, a betlehemet pedig Friuli-Venezia Giulia ajándékozta a városállamnak, és mindkettő a hagyományos helyére, a Szent Péter tér közepére került, az ókori római obeliszk mellé. A rossz idő miatt az átadási ünnepség a vatikáni audiencia-teremben zajlott, a fénygyújtás pillanatára azonban elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.

A hatvankét éves és huszonhat méter magas jegenyefenyő a százharmincnégy lakosú Rosello település környékéről származik, és néhány hete kamionnal szállították a Szent Péter térre.

A fát szokás szerint a Vatikáni Állam színeit idéző arany és ezüst gömbökkel öltöztették fel,

a kisebb díszeket pedig Abruzzo tartomány településeinek iskolásai, idősei, valamint pszichológiai rehabilitációs intézeteinek lakói készítették. A fények energiatakarékos ledlámpák.

A Szent Péter téri karácsonyfát mindig más olaszországi régió vagy európai állam ajándékozza. Ahonnan a mostani fenyő származik, onnan további negyven, kisebb fenyőt szállítottak a Vatikánba, amelyeket a Szent Péter-bazilikában és az állam más helyszínein állítottak fel.

A betlehem az Udine városhoz közeli Sutrióból érkezett, és Karnia-térség évszázados hagyományait jelképezi:

a cédrusfából kézzel faragott alakok a szent család tagjai mellett a térség hétköznapi szereplőit is bemutatják, pásztorokat, asztalosmestereket, szövőnőket és utcai kereskedőket, portékájukkal a hátukon.

A gyermek Jézus szobrát december 24-én este helyezik majd a jászolba.

December 8-án nemzetközi betlehemkiállítás is nyílik a Szent Péter tér oszlopcsarnokában, amelyen szokás szerint magyar kézműves betlehemek is láthatók lesznek, a karácsonyfa és a betlehem pedig január 8-ig marad a téren.

A napokban kapcsolták fel a Rockefeller Center ikonikus karácsonyfájának fényeit is, de ha maradnál Olaszországnál a télen, élményekből igazán nem lesz hiány idén sem.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

 

karácsony | fények | róma | karácsonyfa | betlehem

FOLYTASD EZZEL

Rekordot döntött tavaly a Budapest Airport forgalma: nézd meg, mennyien utaztak a fővárosból!

A világ egyik leghíresebb szellemvárosa olyan, mintha a Disney tervezte volna

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram