Close
Ezekért a karácsonyi kuglófokért van oda a világ

Ezekért a karácsonyi kuglófokért van oda a világ

A karácsony egyik legnépszerűbb süteménye a kuglóf, amelynek a történelem során számos módosult változata vált közismertté. Ilyen a császárkuglóf mellett a panettone és a pandoro is.

Békebeli kuglóf

A klasszikus kuglóf eredete meglehetősen megosztó, hiszen a franciák és az osztrákok is pályáznak az első Kugelhupf-készítő címre. A legenda szerint a bibliai történetekből ismert három király épp Betlehembe tartott, amikor egy éjszakára Elzászban szálltak meg, vendéglátóik pedig turbán alakú desszerttel, azaz kuglóffal kínálták meg őket. Így a franciák Ribeauvillé-t tekintik a sütemény őshazájának. Ezzel szemben az osztrákok úgy vélik, hogy tőlük csente el a receptúrát Marie Antoinette, hogy aztán magával vigye a francia uralkodói házba.

Ami biztos, hogy császárkuglófot, azaz a Kasirgugelhupfot Bad Ischlben készítették először, a puha desszert pedig rabul ejtette Ferenc József császár szívét is.

Panettone

A milánói gyökerekkel rendelkező panettone az 1920-as évek kezdetétől az egyik legismertebb olasz karácsonyi desszert, nemcsak Itáliában, de a világ számos pontján kedvelt sütemény az ünnepekkor.

A sütemény formája nagyban hasonlít a kuglóféhoz és az ízesítése is szinte azonos, hiszen mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, reszelt narancshéjjal készül.

Tökéletes kísérő egy délutáni kávéhoz vagy egy csésze teához.

Pandoro

A pandoro tulajdonképpen a panettone kistestvére, amely a feltételezések szerint Ausztriából származik, és a kuglóf módosított változataként érdemes tekinteni rá.

A neve azt jelenti: arany kenyér. Ennek az oka az, hogy a középkorban az édes kenyerek fogyasztása kifejezetten luxusnak számított. Az élesztős tésztából készülő könnyed, légies sütemény tálalása elképzelhetetlen egy jókora adag porcukor nélkül, nem csoda, hogy Olaszországban már eleve ezzel együtt csomagolják az előre elkészített változatokat.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Pixabay)

sütemény | desszert | nagy sztori | kuglóf | ünnep

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legjobb gasztrofesztiváljai

Kiderült, melyik a világ legjobb steakje

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram