Ízletes sütemény, telis-tele szárított gyümölcsökkel és marcipánnal. Így készül a németek tradicionális karácsonyi desszertje, a stollen!
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 100 g porcukor
- 10 g por állagú élesztő
- egy nagy csipet só
- 150 g sótlan vaj, enyhén megolvasztva
- 250 ml tej
- egy csipet őrölt szerecsendió
- egy csipet őrölt szegfűszeg
- ½ teáskanál vanília aroma
- 2 csepp mandula aroma
- 55 g blansírozott mandula, apróra vágva
- 200 g mazsola
- 125 g kandírozott narancshéj
- 25 g olvasztott vaj
- 225 g marcipán
- 2 evőkanál porcukor
Elkészítése:
- Tegyük a lisztet és a cukrot egy nagy tálba! Adjuk hozzá az élesztőt, a sót, a meglágyított vajat és a tejet! Keverjük össze alaposan, bőségesen lisztezett deszkán gyúrjuk át!
- Egy tálban keverjük össze a szerecsendiót, a szegfűszeget, a kétféle aromát, a mandulát, az aszalt gyümölcsöt és a kandírozott narancshéjat! Tegyük a tészta tetejére, és kívülről befelé hajtogatva gyúrjuk bele addig, amíg el nem oszlik egyenletesen!
- Takarjuk le a tálat, és másfél órán keresztül hagyjuk meleg helyen duplájára dagadni!
- Nyújtsuk ki a megkelt tésztát, kenjük meg az olvasztott vajjal!
- Húzzuk ki a marcipánt olyan szélesre, mint a tésztánk, illetve a tepsink! Helyezzük a tészta közepére, és tekerjük fel! Tegyük át sütőpapírral bélelt tepsibe, és letakarva kelesszük további egy órán keresztül!
- Melegítsük a sütőt 190 fokra, és süssük nagyjából egy órán keresztül. Amikor megsült a tészta, kenjük meg olvasztott vajjal, és szórjuk meg porcukorral! Hidegen tálaljuk!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Pixabay)
kaárcsony | desszert | recept | stollen | édességVilágvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni
Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!