Close
Nem öt perc, de megéri az erőfeszítést ez a süti

Nem öt perc, de megéri az erőfeszítést ez a süti

Ízletes sütemény, telis-tele szárított gyümölcsökkel és marcipánnal. Így készül a németek tradicionális karácsonyi desszertje, a stollen!

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 100 g porcukor
  • 10 g por állagú élesztő
  • egy nagy csipet só
  • 150 g sótlan vaj, enyhén megolvasztva
  • 250 ml tej
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • egy csipet őrölt szegfűszeg
  • ½ teáskanál vanília aroma
  • 2 csepp mandula aroma
  • 55 g blansírozott mandula, apróra vágva
  • 200 g mazsola
  • 125 g kandírozott narancshéj
  • 25 g olvasztott vaj
  • 225 g marcipán
  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítése:

  1. Tegyük a lisztet és a cukrot egy nagy tálba! Adjuk hozzá az élesztőt, a sót, a meglágyított vajat és a tejet! Keverjük össze alaposan, bőségesen lisztezett deszkán gyúrjuk át!
  2. Egy tálban keverjük össze a szerecsendiót, a szegfűszeget, a kétféle aromát, a mandulát, az aszalt gyümölcsöt és a kandírozott narancshéjat! Tegyük a tészta tetejére, és kívülről befelé hajtogatva gyúrjuk bele addig, amíg el nem oszlik egyenletesen!
  3. Takarjuk le a tálat, és másfél órán keresztül hagyjuk meleg helyen duplájára dagadni!
  4. Nyújtsuk ki a megkelt tésztát, kenjük meg az olvasztott vajjal!
  5. Húzzuk ki a marcipánt olyan szélesre, mint a tésztánk, illetve a tepsink! Helyezzük a tészta közepére, és tekerjük fel! Tegyük át sütőpapírral bélelt tepsibe, és letakarva kelesszük további egy órán keresztül!
  6. Melegítsük a sütőt 190 fokra, és süssük nagyjából egy órán keresztül. Amikor megsült a tészta, kenjük meg olvasztott vajjal, és szórjuk meg porcukorral! Hidegen tálaljuk!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Pixabay)

kaárcsony | desszert | recept | stollen | édesség

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram