Nem öt perc, de megéri az erőfeszítést ez a süti

Ízletes sütemény, telis-tele szárított gyümölcsökkel és marcipánnal. Így készül a németek tradicionális karácsonyi desszertje, a stollen!

Hozzávalók:
  • 500 g finomliszt
  • 100 g porcukor
  • 10 g por állagú élesztő
  • egy nagy csipet só
  • 150 g sótlan vaj, enyhén megolvasztva
  • 250 ml tej
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • egy csipet őrölt szegfűszeg
  • ½ teáskanál vanília aroma
  • 2 csepp mandula aroma
  • 55 g blansírozott mandula, apróra vágva
  • 200 g mazsola
  • 125 g kandírozott narancshéj
  • 25 g olvasztott vaj
  • 225 g marcipán
  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítése:

  1. Tegyük a lisztet és a cukrot egy nagy tálba! Adjuk hozzá az élesztőt, a sót, a meglágyított vajat és a tejet! Keverjük össze alaposan, bőségesen lisztezett deszkán gyúrjuk át!
  2. Egy tálban keverjük össze a szerecsendiót, a szegfűszeget, a kétféle aromát, a mandulát, az aszalt gyümölcsöt és a kandírozott narancshéjat! Tegyük a tészta tetejére, és kívülről befelé hajtogatva gyúrjuk bele addig, amíg el nem oszlik egyenletesen!
  3. Takarjuk le a tálat, és másfél órán keresztül hagyjuk meleg helyen duplájára dagadni!
  4. Nyújtsuk ki a megkelt tésztát, kenjük meg az olvasztott vajjal!
  5. Húzzuk ki a marcipánt olyan szélesre, mint a tésztánk, illetve a tepsink! Helyezzük a tészta közepére, és tekerjük fel! Tegyük át sütőpapírral bélelt tepsibe, és letakarva kelesszük további egy órán keresztül!
  6. Melegítsük a sütőt 190 fokra, és süssük nagyjából egy órán keresztül. Amikor megsült a tészta, kenjük meg olvasztott vajjal, és szórjuk meg porcukorral! Hidegen tálaljuk!
Ez is érdekelhet:

(Fotók: Pixabay)

stollen | édesség | desszert | kaárcsony | karácsonyi recept | recept

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom