Ízletes sütemény, telis-tele szárított gyümölcsökkel és marcipánnal. Így készül a németek tradicionális karácsonyi desszertje, a stollen!
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 100 g porcukor
- 10 g por állagú élesztő
- egy nagy csipet só
- 150 g sótlan vaj, enyhén megolvasztva
- 250 ml tej
- egy csipet őrölt szerecsendió
- egy csipet őrölt szegfűszeg
- ½ teáskanál vanília aroma
- 2 csepp mandula aroma
- 55 g blansírozott mandula, apróra vágva
- 200 g mazsola
- 125 g kandírozott narancshéj
- 25 g olvasztott vaj
- 225 g marcipán
- 2 evőkanál porcukor
Elkészítése:
- Tegyük a lisztet és a cukrot egy nagy tálba! Adjuk hozzá az élesztőt, a sót, a meglágyított vajat és a tejet! Keverjük össze alaposan, bőségesen lisztezett deszkán gyúrjuk át!
- Egy tálban keverjük össze a szerecsendiót, a szegfűszeget, a kétféle aromát, a mandulát, az aszalt gyümölcsöt és a kandírozott narancshéjat! Tegyük a tészta tetejére, és kívülről befelé hajtogatva gyúrjuk bele addig, amíg el nem oszlik egyenletesen!
- Takarjuk le a tálat, és másfél órán keresztül hagyjuk meleg helyen duplájára dagadni!
- Nyújtsuk ki a megkelt tésztát, kenjük meg az olvasztott vajjal!
- Húzzuk ki a marcipánt olyan szélesre, mint a tésztánk, illetve a tepsink! Helyezzük a tészta közepére, és tekerjük fel! Tegyük át sütőpapírral bélelt tepsibe, és letakarva kelesszük további egy órán keresztül!
- Melegítsük a sütőt 190 fokra, és süssük nagyjából egy órán keresztül. Amikor megsült a tészta, kenjük meg olvasztott vajjal, és szórjuk meg porcukorral! Hidegen tálaljuk!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Pixabay)
stollen | recept | karácsonyi recept | sütemény | desszert | édesség
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!