Close
A jövő repülőgépe egy rájára hasonlíthat

A jövő repülőgépe egy rájára hasonlíthat

Nincs az a repülésért rajongó vagy filmbolond, akinek a Maverick névről ne a Top Gun jutna eszébe, pedig az Airbus most újraírja a névhez kötődő fantáziáinkat, még akkor is, ha a k betű hiányzik a végéről. A Singapore Airshow-n mutatkozott be legújabb koncepciójuk. 

Model Aircraft for Validation and Experimentation of Robust Innovative Controls – ez a MAVERIC mozaikszó eredete. Az Airbus újdonsága jócskán megreformálná azt, amit a légi személyszállításról gondolunk, amilyenek a jelen repülőgépei.

Az újszerű forma nem csupán dizájnkérdés, természetesen a környezettudatos szemlélethez igazodik: innovatív formatervezésének köszönhetően legalább húszszázalékkal csökkenhetne az üzemanyaghasználat.

A klasszikus cső alakzatra csatolt szárnyak helyett a MAVERIC rájaformát vesz fel, a két hajtómű pedig a fenekén kapott helyet. Nem a Top Gun az egyedüli popkulturális áthallás: szemből és kicsit felülről figyelve rája mellett a Star Wars-ból ismert Jar Jar Bings is eszünkbe juthat róla.

Egy, a tervezettnél sokkal kisebb prototipus már tesztrepüléseken vesz részt Franciaországban, és szélcsatornás próbarepüléseket is tartottak már vele.

A károsanyag-kibocsátáson jócskán javítana ez a forma, de a szokásostól eltérő helyen lévő hajtóművek miatt jelentősen csökkenne a kabinban a zaj is. Nem beszélve a sosem látott tágas, szuperül kihasználható térről, amit a rájaforma biztosítana. A látványtervek gyönyörűek, egy pillanatra sem haboznánk, ha egy ilyen repülővel kéne utaznunk!

Természetesen a dizájn nem új, vagyis a múltba nyúltak vissza hozzá, korszerűsítve, hiszen már a negyvenes években terveztek hasonlót, illetve már használtak is hasonlót, egy Boeing–NASA kooprodukcióban készült repülőgépet, X–48 néven.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Airbus)

FOLYTASD EZZEL
A kávéfüggők legjobb barátja ez a hordozható kávéfőző
A Louis Vuitton új, vezeték nélküli hangszórója luxusszintre emeli a zenehallgatást
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom