Close
A jövő repülőgépe egy rájára hasonlíthat

A jövő repülőgépe egy rájára hasonlíthat

Nincs az a repülésért rajongó vagy filmbolond, akinek a Maverick névről ne a Top Gun jutna eszébe, pedig az Airbus most újraírja a névhez kötődő fantáziáinkat, még akkor is, ha a k betű hiányzik a végéről. A Singapore Airshow-n mutatkozott be legújabb koncepciójuk. 

Model Aircraft for Validation and Experimentation of Robust Innovative Controls – ez a MAVERIC mozaikszó eredete. Az Airbus újdonsága jócskán megreformálná azt, amit a légi személyszállításról gondolunk, amilyenek a jelen repülőgépei.

Az újszerű forma nem csupán dizájnkérdés, természetesen a környezettudatos szemlélethez igazodik: innovatív formatervezésének köszönhetően legalább húszszázalékkal csökkenhetne az üzemanyaghasználat.

A klasszikus cső alakzatra csatolt szárnyak helyett a MAVERIC rájaformát vesz fel, a két hajtómű pedig a fenekén kapott helyet. Nem a Top Gun az egyedüli popkulturális áthallás: szemből és kicsit felülről figyelve rája mellett a Star Wars-ból ismert Jar Jar Bings is eszünkbe juthat róla.

Egy, a tervezettnél sokkal kisebb prototipus már tesztrepüléseken vesz részt Franciaországban, és szélcsatornás próbarepüléseket is tartottak már vele.

A károsanyag-kibocsátáson jócskán javítana ez a forma, de a szokásostól eltérő helyen lévő hajtóművek miatt jelentősen csökkenne a kabinban a zaj is. Nem beszélve a sosem látott tágas, szuperül kihasználható térről, amit a rájaforma biztosítana. A látványtervek gyönyörűek, egy pillanatra sem haboznánk, ha egy ilyen repülővel kéne utaznunk!

Természetesen a dizájn nem új, vagyis a múltba nyúltak vissza hozzá, korszerűsítve, hiszen már a negyvenes években terveztek hasonlót, illetve már használtak is hasonlót, egy Boeing–NASA kooprodukcióban készült repülőgépet, X–48 néven.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Airbus)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom