Close
A jövő repülőgépe egy rájára hasonlíthat

A jövő repülőgépe egy rájára hasonlíthat

Nincs az a repülésért rajongó vagy filmbolond, akinek a Maverick névről ne a Top Gun jutna eszébe, pedig az Airbus most újraírja a névhez kötődő fantáziáinkat, még akkor is, ha a k betű hiányzik a végéről. A Singapore Airshow-n mutatkozott be legújabb koncepciójuk. 

Model Aircraft for Validation and Experimentation of Robust Innovative Controls – ez a MAVERIC mozaikszó eredete. Az Airbus újdonsága jócskán megreformálná azt, amit a légi személyszállításról gondolunk, amilyenek a jelen repülőgépei.

Az újszerű forma nem csupán dizájnkérdés, természetesen a környezettudatos szemlélethez igazodik: innovatív formatervezésének köszönhetően legalább húszszázalékkal csökkenhetne az üzemanyaghasználat.

A klasszikus cső alakzatra csatolt szárnyak helyett a MAVERIC rájaformát vesz fel, a két hajtómű pedig a fenekén kapott helyet. Nem a Top Gun az egyedüli popkulturális áthallás: szemből és kicsit felülről figyelve rája mellett a Star Wars-ból ismert Jar Jar Bings is eszünkbe juthat róla.

Egy, a tervezettnél sokkal kisebb prototipus már tesztrepüléseken vesz részt Franciaországban, és szélcsatornás próbarepüléseket is tartottak már vele.

A károsanyag-kibocsátáson jócskán javítana ez a forma, de a szokásostól eltérő helyen lévő hajtóművek miatt jelentősen csökkenne a kabinban a zaj is. Nem beszélve a sosem látott tágas, szuperül kihasználható térről, amit a rájaforma biztosítana. A látványtervek gyönyörűek, egy pillanatra sem haboznánk, ha egy ilyen repülővel kéne utaznunk!

Természetesen a dizájn nem új, vagyis a múltba nyúltak vissza hozzá, korszerűsítve, hiszen már a negyvenes években terveztek hasonlót, illetve már használtak is hasonlót, egy Boeing–NASA kooprodukcióban készült repülőgépet, X–48 néven.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Airbus)

airbus | airbus maverick | repülő | aviation | repülőgép

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram