Íme, a séf, aki huszonegy Michelin-csillagot gyűjtött be az éttermeknek, ahol dolgozik

Van egy séf, aki több Michelin-csillagot gyűjtött be munkáltatóinak, mint bárki a világon. Ráadásul fantasztikus munkásságáért nemcsak a szakma, hanem a világsztárok is rajonganak.

Kontinenseken átívelő zsenialitás

A gasztronómiában a Michelin-csillag az a mérce, amivel a kiválóság mérhető. Az éttermek többsége bármit megadna akár csak egyetlenért is, a legtöbb, három csillagot pedig tényleg a világ legjobbjai érdemelhetik csak ki. Manapság a kiemelkedő szakácsok egyszerre több étteremben is dolgozhatnak, gyakran pedig ezek nemhogy nem egy országban, hanem a kontinensekre egymástól találhatók.

Nemrégiben készült is egy felmérés, aminek az volt a célja, hogy felmérjék, ki az a séf, aki több csúcskategóriás étteremben is dolgozik és azoknak rekordmennyiségű Michelin-csillagot gyűjtött be.

A győztes Alain Ducasse lett,

aki közel negyven éve van a pályán. A hozzá kapcsolható éttermek közel két tucat Michelin-csillagot vehettek át. A lista második helyére tizenhét csillaggal Gordon Ramsay állhatott fel, őt pedig Pierre Gagnaire követi tizennéggyel.

Harmincnégy étterem, három kontinensen

Egészen hihetetlen, de Ducasse egyszerre harmincnégy konyhát irányít, három kontinensen, hét országban. A legmagasabbra értékelt étterem ezek közül a legendás monacói Le Louis XV. Az igazán elképesztő teljesítmény azonban az, hogy a megkaparintott

három Michelin-csillagot immáron több mint harminc éve meg tudják őrizni.

De hogyan lehetséges mindez? Először is a Michelin-csillagot nem a szakácsok kapják, hanem az éttermek, tehát a rekord mennyiségű csillag nem kizárólag a sztárséf érdeme. A Ducasse-hoz köthető harmincnégy hely esetében pedig természetesen nem arról van szól, hogy mindegyik étteremben folyamatosan jelen van és saját maga irányítja a konyhai életet és annak működését.

Sokkal inkább arról, hogy mindegyik étterem étlapjának összeállításában tevékenyen részt vett, személyesen nyitotta meg a konyhákat, szemét pedig azok működésén tartja, már amennyire ez lehetséges ilyen tetemes mennyiségű hely esetében. Így a dicsőség egy része valóban megilleti őt,

az oroszlánrészét azonban nem ő veszi ki a feladatokból.

Ráadásul a Ducasse-hoz kötődő Michelin-csillagok száma a közeljövőben meg is változhat, hiszen a Michelin Guide-ot évről évre megújítják és a csillagokat is újra és újra kiosztják. Amikor pedig 2024-ben Franciaország is megkapja a kalauzát, könnyen elképzelhető, hogy a sztárséf is gazdagodik, vagy éppen elveszít ezek közül néhányat.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

Michelin | michelin-csillag | michelin-csillagos étterem | Alain Ducasse

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom