Alkimista tűnt fel egy budapesti bárpultban – La Fabbrica koktélszemle

A La Fabbrica nyár vége óta színesíti a Bazilika környékének egyébként is elég színes és zsúfolt éttermi palettáját. Amiben abszolút kitűnik a közegből, azok a boszorkányos ügyességgel összerakott koktéljai. Megkóstoltunk négyet.

Az itt készült kevert italok első hallásra nem lesznek a puristák kedvencei, mivel mindegyik kismillió összetevőből áll – elég ha megemlítem a bonyolult eljárással készülő szantálfa kivonatot, vagy az ananász parfümhabot, amibe több összetevő kerül, mint egy hagyományos olasz tésztaételbe. A jó hír, hogy a végeredményen mindez nem érződik, az italok íze tiszta és egységes, mintha egy kellemesen hangzó akkordot nyomnának le egy Steinwayen.

Egy századelős parfüméria art decós világa köszön vissza a dizájnban, a koktéllapon és természetesen az italokban is. A koktélokért Pap Márk felel, az ő neve ismerősen csenghet azoknak, akik megfordultak már az Urban Tigerben, a Trafiqban, a 360 bárban vagy a Kioskban. Legutóbb négy koktéljukat teszteltük, és közben kifaggattuk a mögöttük álló alkimistát.

1. Oriental Sling

– "Ezt az italt egy pézsmaparfüm ihlette, a célom az volt, hogy longdrinkes formában készítsem el. Keleties fűszerek és ízvilág jellemzi. Van benne egy kis Kewra víz, ami a pandanus virágának sajtolásából keletkezik, és egy intenzív, aromatikus virágízt ad hozzá ehhez az egyébként is komplex ízvilághoz. A tetején egy ehető virág, egy fokföldi liliom van, és van benne egy citrusmix is, melyben a megszokott, mindenki számára ismertebb citrom és lime mellett például bergamot és yuzu, valamint egy száraz mandarin kivonat erősíti ezt a parfümszerű citrusosságot. A gin egy fűszeresebb vonulat, ami szintén a Keletet idézi meg. A tetején pedig egy olyan tonik van, amit mi magunk készítünk."

2. N. Red

– "Ez az ital egy parfümösüvegben érkezik, nem véletlenül ez az egyik signature italunk – meséli Pap Márk. – Kézzel faragott jéggel szolgáljuk fel, a vendég magának tölti ki az italt. Univcum Riserva adja az alapját, emellé jön vörös szantálfa, amivel jelen pillanatban csak én dolgozom ebben az országban. Ennek az az egyik oka, hogy nem könnyű ihatóvá tenni, de ennek is megvan a technikája. Citrusmix is van benne, kókuszvízzel lazítjuk az egészet, és egy titkos virágkivonat is kerül bele."

3. Pineometria

– "Itt Johnnie Walker Double Black az alap, amit vörös vermuttal egészítettünk ki, de kávét és egyéb fűszereket, például tonkababot is használunk. A tetején egy úgynevezett ananász parfümhab van. Ez egy édeskés, enyhén füstös, mégis keserű ital. A habban van rózsakivonat, kardamom, ananászpüré és citromsav. A folyékony rész felelős a füstös, kesernyés ízért, a tetejéből pedig egy édes, habos texturájú, ugyanakkor gyümölcsös és citrusos íz fog megérkezni a szánkba."

4. Psycho Holiday

– "Ez az ital elég széles spektrumot ölel fel – mondja Pap Márk –, ami alatt azt értem, hogy több olyan dolgot raktam össze, amik első hallásra nem biztos, hogy összeillenek egymással. Ennek a koktélnak az összeállítása több időmbe is került, mint a többié. Az alapját egy Banks 5 nevű rum adja, ehhez használtam a saját citrusmixemet, sült ananászpürét, mézvizet, eukaliptuszt és cbd olajat. Utóbbi nagyon egészséges, és nagyon szeretem az ízét is. Az ital tetejére egy vaporizer kerül, ami alá herbális füstöket, illetve ananász szorbet füstjét tesszük."

La Fabbrica. Budapest V. kerület, Sas utca 8.

koktél | whiskey | gin | pap márk | la fabbrica | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés