Close
Sorozatgyilkosság, bűn és bűnhödés a tavasz legizgalmasabb operájában

Sorozatgyilkosság, bűn és bűnhödés a tavasz legizgalmasabb operájában

A Müpában bemutatásra kerülő skandináv-magyar opera a bizonyíték arra, hogy egy regényből is születhet egyedülálló komolyzenei élmény, ráadásul egy magyar szerző, Eötvös Péter munkája nyomán. Az Álmatlanság ráadásul először mutatkozik be Magyarországon, szóval nem is kérdés: ott a helyünk!

Berlin után Budapesten

Ilyen egy igazi skandináv-magyar kulturális koprodukció: Jon Fosse norvég író Trilógia című regényének első része alapján írt operát Eötvös Péter, melyet a berlini állami opera felkérésére készített és ott is került sor az ősbemutatójára tavaly decemberben. A zenei alkotás mind hangzásvilágában, mind pedig látványában monumentális lett,

a katartikus élményt pedig a magyar műkedvelők is átélhetik a Müpában április 12-én.

Eötvös Péter, az Álmatlanság szerzője

Sorozatgyilkos az operában

A Bartók Tavasz keretében bemutatkozó opera-ballada főszereplője két tinédzser, akik úgy várnak gyermeket, hogy életük teljesen kilátástalan, nincstelenek és csak saját magukra számíthatnak. A történet inkább hasonlít egy Netflix krimisorozatra, mint egy klasszikus operatörténetre: a cselekmény kortárs, a karakterek annyira maiak, hogy szinte úgy érezhetjük: ismerjük őket.

A páros újra és újra a kiközösítéssel találja szembe magát, a fiú pedig ilyenkor úgy érzi, nem tud mást tenni annak érdekében, hogy javítson születendő gyermeke és szerelme helyzetén, mintsem, hogy eltünteti azokat, akik bántják őket. A háromszoros sorozatgyilkossá vált fiatal sorsát azonban ez végleg megpecsételi, hiszen

a bűncselekmények elkövetése miatt felakasztják.

A drámai fordulatokkal tűzdelt operát szabályosan szétfeszíti a kérdés: megölheti-e egy tizenéves a családja megmentése érdekében azokat, akik megtagadták tőlük a segítséget?

Észbontó tavasz a Müpában

Budapesten április 1-én kezdődik a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, mely tizenhét napon keresztül vonultatja fel a hazai és nemzetközi művészeti élet legeredetibb alkotásait a zenétől a táncon át egészen a képzőművészetig, hogy azután április 21-től a vidéki nagyvárosokban, Miskolcon, Győrben, Debrecenben, Pécsett és Szegeden is izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal csábítsa a közönséget.

Az Álmatlanság szerintünk egyike azoknak az eseményeknek, amiket egész egyszerűen bűn lenne kihagyni! 

Mikor? 2022. április 12., 19 óra

Hol? Müpa — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Bővebben >>

müpa | Eötvös Péter | opera

FOLYTASD EZZEL

Bepillanthatsz Budapest lelkébe a város egyik legismertebb szállodájában

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram