Alternatív rezsicsökkentési megoldás: spóroljunk hőszivattyúval!

A nemrégiben bejelentett rezsire vonatkozó szabályok sok mindenkit gondolkodásra késztettek. Egyes háztartásokban, de a legtöbb vállalkozásnál is elkerülhetetlen a meghatározott átlag feletti fogyasztás. Az emberek elkezdtek alternatív megoldásokat keresni és ötletelni, hogyan úszhatnák meg, hogy csillagászati összegeket fizessenek az áramért, vízért és gázért. Jelen cikkünkben bemutatunk egy olyan fűtési alternatívát, amely mellett nem kell aggódnunk a magas rezsiszámlák miatt.

Hőszivattyú működése

Bizonyos szempontból a hőszivattyút is a megújuló energiaforrásokat használó technológiák közé sorolhatjuk. A készülék ugyanis 75%-ban a környezet – levegő, víz, talaj – hőjét gyűjti össze és melegíti fel olyan mértékben, hogy az az épületek fűtéséhez megfelelő legyen. A maradék 25%-ot villamosenergia biztosítja, így csak azt kell kifizetnünk.

Amennyiben viszont a hőszivattyú mellett napelem rendszer segítségét is igénybe vesszük, teljes mértékben függetlenedhetünk a szolgáltatóktól, hiszen a maradék 25%-hoz a villamosenergiát a napelem rendszer termeli meg. A hőszivattyú technológia további előnye, hogy nem csak fűtésre alkalmas, hanem hűtésre is. A folyamat teljesen ugyanaz, mint a fűtés esetén, csak a környezetből kivont hőt a rendszer lehűtve adja át az épületnek.

Sőt mi több, nem csak fűtésre és hűtésre, de akár a használati melegvíz előállítására is képes.

Hőszivattyú fogyasztása napelem nélkül

Nem kérdés, hogy a napelem-hőszivattyú kombó kínálja a legköltséghatékonyabb és a leginkább környezetbarát megoldást. Sokak azonban nem tehetik meg, hogy rögtön egyszerre beruházzanak két ilyen technológiára is. Nézzük meg, mennyit fogyaszt a hőszivattyú, ha nincs napelem rendszer, ami megtermelheti a maradék 25%-ot!

A legjobban úgy tudjuk szemléltetni a technológia előnyét, ha megnézzük, mekkora különbség van egy hőszivattyú és egy gázkazán teljesítménye között. Vegyünk példának egy családi házat, amelynek 4 lakója van. Míg az ő igényeiket egy 24 kW-os gázkazán elégíti ki, addig hőszivattyúból elegendő a töredéke, egy 8 kW-os készülék.

Az emelkedő energiaárak mellett ráadásul most még hamarabb megtérül a beruházás, ami után a rendszer hasznot termel. Jelenleg tehát ez tűnik a legjobb megoldásnak és egyben befektetésnek.

Jó tanács a fűtési rendszer korszerűsítéséhez

Amennyiben úgy döntünk, hogy a fűtést és hűtést a jövőben egy hőszivattyú segítségével szeretnénk megoldani, egy dolgot fontos még előtte megtenni. Mégpedig a ház szigetelésének és nyílászáróknak az ellenőrzése. Egy jó szigeteléssel, és jól záró, szigetelő nyílászárókkal már önmagában is jelentősen csökkenthető az energiaigény. Ezután valószínűleg kisebb teljesítményű hőszivattyú is kielégíti majd energiaigényünket. A Kazán WebShop hőszivattyú kínálatában a termékek széles skálán mozognak a teljesítményüket tekintve, így mindenki megtalálhatja azt, amelyik saját otthonának energiaigényét kielégíti.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom