Close
Hat dolog, amit sosem lenne szabad megennünk a szakértők szerint

Hat dolog, amit sosem lenne szabad megennünk a szakértők szerint

Bill Marler ügyvéd, a szakterülete pedig az ételmérgezések miatti kártérítési perek. Saját bevallása szerint már több mint 800 millió dollárt nyert meg ügyfelei számára, praxisa során pedig azt tapasztalta, hogy vannak olyan ételek, amelyek elfogyasztása túlságosan nagy kockázattal jár. Mutatjuk, melyek ezek.

Nyers osztriga

Az osztriga és a nyers kagylókkal közvetlenül összefüggésbe hozható ételmérgezések száma nagymértékben megnőtt az utóbbi években, aminek elsődleges oka az, hogy a tenger hőmérsékletének emelkedésével párhuzamosan elszaporodnak azok a mikrobák, amelyek bekerülnek a táplálékláncba.

A kockázat csökkenthető, ha

a feltört osztrigát három percre forrásban lévő vízbe tesszük, vagy nagyságrendileg tíz perc alatt készre sütjük.

Előre feldarabolt gyümölcsök

Az ilyen módon feldolgozáson gyümölcsök több kézen is keresztül mennek, veszítenek frissességükből, ráadásul magasabb áron is juthatunk hozzájuk, mint az egész gyümölcsökhöz.

A gyümölcsöket és a zöldségeket fontos, hogy fogyasztás előtt alaposan megmossuk tiszta vízben, még akkor is, ha a héjukat el akarjuk dobni.

A mikrobák és baktériumok ugyanis a gyümölcs héjáról szeletelést követően annak húsát is elérhetik.

Csírák

A nyers csírák az elmúlt években számos szalmonella-járványért voltak felelősek, mivel termesztési körülményeik ideálisak a baktériumok elszaporodásához is.

Rare steak

A steaket gyakran fogyasztjuk rare elkészítési fokozatban, ekkor csupán a hús széle sült meg, belseje nyers, langyos állagú. Az alulsütött hús fogyasztását azonban például az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma sem ajánlja.

Nyers tojás

Az 1980-as ’90-es években gyakoriak voltak a szalmonella-járványok, amelyekre sokan még ma is emlékeznek. Napjainkban ennek kialakulásának kockázata már jóval alacsonyabb, a nyers tojás azonban továbbra is rizikófaktort jelent

az idősek, az immunhiányos betegségekben szenvedők és a terhes nők egészsége szempontjából.

Pasztőrözetlen tej

A szakértő szerint a kezeletlen tehén-, juh-, vagy kecseketej az egyik legkockázatosabb élelmiszer, mely olyan baktériumokat hordozhat, mint például a Brucella, a Campylobacter, a Cryptosporidium, az E. coli, a Listeria és a Salmonella.

(Forrás: Finedininglovers, fotók: Getty Images)

nem szabad | egészség | tanács | konyha | ételek

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram