Close
Kávé vagy tea – Melyik jobb az egészségednek?

Kávé vagy tea – Melyik jobb az egészségednek?

Egy csésze forró kávé sokak számára a reggeli rutin alapja. Egy bögre nyugtató tea pedig garantáltan segít ellazulni egy stresszes nap után. De vajon melyik rendszeres fogyasztásával teszünk jót az egészségünknek? Megnéztük, mint mondanak a nemzetközi kutatások.

A WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynökségének vizsgálatai szerint a kávé segít megakadályozni a vastagbélrák kiújulását, más tanulmányok pedig azt igazolták, hogy a kávéfogyasztás hozzájárul az Alzheimer- és a Parkinson-kór megelőzéséhez.

Számos kutatás kimutatta ugyanakkor azt is, hogy a rendszeres teázók körében kisebb az esély a bőr-, mell- és prosztatarák kialakulására. Ennek oka az, hogy a tea, különösen a zöld tea, antioxidánsokban gazdag, ezek erősítik az immunrendszert, megelőzik a sejtek károsodását.

A teában szintén jelen lévő polifenolok pedig csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Az EGCG néven ismert polifenol segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt is.

Egy nemzetközi kutatásban 6800 embert vizsgáltak meg, hetvenöt százalékuk kávét, negyven százalékuk pedig teát fogyasztott rendszeresen. A vizsgálat kimutatta, hogy

a kávé semmilyen hatással nem volt a szívbetegségek kialakulására.

Egy másik tanulmány ezzel szemben azt rögzítette, hogy a teafogyasztás csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát, javítja a fogyást és erősíti immunrendszert,

a kávéval pedig a 2-es típusú cukorbetegség, több májbetegség és a szívproblémák is megelőzhetők.

A szakértők körében évtizedes vita, hogy valójában melyik népszerű forró ital egészségesebb a másiknál. Robert Eckel, a Denveri Egyetem endokrinológusa  éppen ezért nem is áll egyik oldalra sem. Azt vallja:

az egészséges étrend a kulcsfontosságú a szívbetegségek megelőzésében, nem pedig az, hogy kávét vagy teát fogyasztunk.

A gyümölcsök és zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, sovány baromfihúsok, halak, hüvelyesek, diófélék és a telített zsírok fogyasztását kell szem előtt tartanunk ahhoz, hogy hosszan megőrizhessük egészségünket.

(Forrás: WebMD, fotók: Getty Images)

egészséges táplálkozás | kávé | egészség | tea | egészségtudatosság

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram