Close
Ezt árulja el rólad, ha feketén iszod a kávét

Ezt árulja el rólad, ha feketén iszod a kávét

Egy friss kutatás megállapította, hogy a kávéfogyasztási mód kiválasztásakor a koffein iránti igény fontosabb, mint az ízélmény.

A tudósok szerint a keserű ételek és italok iránti preferenciát vagy ellenszenvet genetikai okok is befolyásolják, ahogyan azt is, hogy szervezetünk milyen gyorsan dolgozza fel a koffeint. Egy friss kuktatás azonban arra is rávilágít, hogy

azok, akik feketén isszák a kávét, inkább a koffeint szeretik, nem pedig az italt magát.

A Nature’s Scientific Reports-ban publikált tanulmány eredetileg azt feltételezte, hogy a kávéfogyasztók az ízpreferenciák miatt mondanak le arról, hogy tejet és cukrot tegyenek a kávéjukba.

Ezzel szemben kiderült, hogy a koffein szervezet által történő feldolgozásának ideje húzódik meg a háttérben. Azok, akiknek a szervezete gyorsabban feldolgozza a koffeint vagy nagyobb igényük van a bevitelére, feketén isszák a kávéjukat

még abban az esetben is, ha kifejezetten nem szeretik a keserű ízeket.

Azaz leegyszerűsítve, a koffein iránti vágy felülírja a keserű ízek iránti esetleges ellenszenvet.

Ez az állítás igaz más koffein tartalmú, keserű ételekre is, így a teára és az étcsokoládéra.

A kutatást vezető tudós szerint amikor az emberek a koffeinre gondolnak, azonnal keserű ízre asszociálnak, így még az étcsokoládét is élvezettel fogyasztják.

(Forrás: Food&Wine, fotó: Getty Images)

koffeintfüggőség | kávé | koffein | koffeinérzékenység | kutatás

FOLYTASD EZZEL

Ezekért a tejes kólákért őrül meg most éppen a világ

Hét ország, hét fantasztikus karácsonyi étel

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram