Close
Kávézz úgy, mint az olaszok!

Kávézz úgy, mint az olaszok!

Olaszországban hatalmas kultúrája van a kávézásnak, ráadásul a tradicionális kávéfogyasztási hagyományok ott élnek a legélénkebben. Nem véletlen, hiszen Itáliához köthető az első eszpresszógép, ott készültek az első olyan tejeskávé-változatok, amelyeket világszerte fogyasztunk, és ikonikus márkáknak is az otthona. A mindenféle ízesített kávé és a fancy vonal igazi szentségtörésnek számít, és abból is vérre menő viták vannak, hogy melyik napszakban mit illik fogyasztani.

Ha először rendelünk kávét Olaszországban, könnyen úgy érezhetjük, beavatottá váltunk. Fontos azonban, hogy a növényi tejes, tejszínhabos, vaníliás latte helyett jól válasszuk meg azt a tradicionális kávéfajtát, amit fogyasztani kívánunk! A legtöbb olasz kávérendelés egyetlen szó kimondásával történik:

  • macchiato – egy eszpresszó kávé pár csepp tejjel
  • americano – egy eszpresszó, amelyhez forró vizet adnak, így egy kicsit hosszabb és gyengébb lesz
  • cappuccino – egy eszpresszó, amelyet meleg, habos tejjel öntenek fel

Olaszországban nincs méretkülönbség, nem lehet kicsi vagy nagy kávét kérni. A hagyományos cappuccino 180 milliliteres csészében érkezik, és inkább meleg, mint forró. A tejeskávé rendelésekor viszont különösen oda kell figyelni, ugyanis a “latte” szó olaszul tejet jelent, ha ezt kérünk, ezt is kapunk. Ezzel szemben a “caffè latte” egy pohár meleg tej, pár csepp kávéval.

Az olaszok nem szoktak órákig a kávézókban lógni. A kávészünetet “una pausa” (szünet) néven ismerik, és tényleg annyi ideig tart, amíg esznek pár falat süteményt, isznak néhány korty kávét, és röviden megvitatják a legújabb botrányokat a baristával.

A cappuccinót reggel fogyasztják, a nap többi időszakában az erős, rövidebb kávéké a főszerep.

A caffè corretto egy eszpresszó, amelyet korrigálnak egy kevés grappával, és a nap folyamán bármikor szívesen fogyasztják. A doppio a dupla eszpresszó, tökéletesen elfogadható a rendelése, ha másnaposak vagy alváshiányosak vagyunk. A ristretto egy rövid eszpresszó, ami ugyanolyan erős, csak kevesebb vízzel készül. A bicerin pedig Torino különleges kávés itala, amelyet már legalább kétszáz éve fogyasztanak. A rétegelt ital eszpresszóból, forró csokoládéból és tejből áll, a marocchino pedig az eszpresszó, a kakaópor és a tejhab keveréke.

A bárokban a kávét gyakran egy kis pohár vízzel tálalják; állítólag először a vizet kell meginni, hiszen így a szájpadlás megtisztul, és a kávé ízei még jobban érezhetővé válnak. Az olaszok gyakorlatilag bármikor, bárhol tudnak inni egy kávét, nem kirívó az sem, ha napi hét-nyolc lecsúszik. Semmiképpen sem szabad azonban belemenni abba a vitába, hogy melyik városban találhatók a legjobb kávézók, abból ugyanis könnyen polgárháború robbanhat ki.

Inkább egyszerűen vegyük az irányt Torino vagy Trieszt felé mindenféle magyarázat nélkül!

Az étkezés nemcsak létszükséglet az olaszok számára, hanem rituálé is. Az első eszpresszótól az utolsó digestivóig mindenre odafigyelnek. Életstílusukat azonban bárki ellesheti.

(Forrás: Lonely Planet, fotók: Getty Images)

tejeskávé | olaszország | kávézás | kávé | eszpresszo

FOLYTASD EZZEL

A Lamborghini olyan mézet készít, amelyet nehezebb beszerezni, mint egy luxusautót

Ezzel az egyszerű zöldséggel sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram