Close
Nyolc étkezési szokás, amit érdemes az olaszoktól átvennünk

Nyolc étkezési szokás, amit érdemes az olaszoktól átvennünk

Legyen szó a tészta készítéséről, a bor erjesztéséről vagy csak az élet élvezetéről, úgy tűnik, van mit tanulnunk az olaszoktól.

Az étkezés nemcsak létszükséglet az olaszok számára, hanem rituálé is. Az első eszpresszótól az utolsó digestivóig mindenre odafigyelnek. Életstílusukat azonban bárki ellesheti.

Friss alapanyagok

Az olaszok legjobb barátja a piac, mert tudják, hogy ott a legfrissebb, legjobb alapanyagokat szerezhetik be a helyi kistermelőktől.

Persze szupermarketek is működnek bőven Olaszországban, de ha a legédesebb paradicsomot, a legérettebb sajtokat és a legselymesebb olívaolajat akarják megvásárolni, közvetlenül a termelőtől szerzik be azokat.

Szezonális élelmiszerek

Az olaszok igyekeznek ételeiket az aktuális szezon friss gyümölcs- és zöldségkínálatának megfelelően alakítani, annak érdekében, hogy fogásaik a lehető legízletesebbek legyenek.

A legfinomabb paradicsomokat májustól októberig szerzik be, az olajbogyóra késő ősszel csapnak le.

Kávézás

Nem sokat vacakolnak a reggelin: beugranak egy kávézóba, kérnek egy eszpresszót, mellé pedig esznek egy péksüteményt.

Olaszországban azonban nagyon át kell gondolnunk, hogyan rendeljük a kávénkat, hiszen nem megfelelő szóhasználat esetén egy shotot vagy egy csésze forró tejet kapunk két csepp kávéval.

Olívaolaj mindenek felett

Az olaszok csak nagyon ritkán használnak étolajat, ráadásul az olívaolaj gyakran átveszi a vaj szerepét is a receptekben.

Még a süteményekben is, amelyek egészen varázslatos ízvilágúak lesznek ezáltal.

A tészta nem főétel

A tipikus olasz ebéd három fogásból áll.

A primo általában egy tésztaétel, a secondo fehérjében gazdag húsos étel, a contorno pedig salátaféle.

A vacsorát antipastóval, azaz valamilyen előétellel kezdik. Szívesen fogyasztanak húsokat, olajbogyót, articsókát. Ez követi a tészta, a fehérjeforrás és a saláta, majd végül a desszert.

Az italokat étellel párosítják

Olaszországban az alkoholfogyasztás éppen annyira tudatos, mint az étkezés.

Az italokat eszközként használják arra, hogy ételeiket még ízletesebbé varázsolják, vagy ahogyan az olaszok fogalmaznak: egymásnak szánják őket.

Gyakori étkezés

Az olaszok napját gyakorlatilag kitöltik az ételek és az italok. Ebéd után merendát, azaz valamilyen snacket fogyasztanak, délután négy körül fagylaltot esznek. A vacsorájuk pedig nemcsak gazdag menüsorral büszkélkedhet, de klasszikus italokkal is.

Nem maradhatnak el a digestivik, azaz a vacsora utáni italok sem. Az amaro vagy a grappa nemcsak az emésztést segítik, de meghozzák a kedvet az alváshoz is.

Összehozza a családot

Jellemzően vasárnaponként összegyűlik a nagy család, a lakoma során pedig nem csupán roskadásig töltik az asztalt minden földi jóval, de minőségi időt is töltenek egymással.

Esznek, isznak, élvezik, hogy együtt vannak és közben arra gondolnak, igen, így érdemes élni!

Hiányzik Olaszország?

Ugyan utazni és élvezni Olaszországot egy darabig még nem tudjuk, de addig itt van ez a könyv, amely segíthet csillapítani az éhségünket.

(Fotók: Pixabay, Getty Images)

tippek | olaszország | itália | gasztronómia | vendéglátás

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram