Close
Nyolc étkezési szokás, amit érdemes az olaszoktól átvennünk

Nyolc étkezési szokás, amit érdemes az olaszoktól átvennünk

Legyen szó a tészta készítéséről, a bor erjesztéséről vagy csak az élet élvezetéről, úgy tűnik, van mit tanulnunk az olaszoktól.

Az étkezés nemcsak létszükséglet az olaszok számára, hanem rituálé is. Az első eszpresszótól az utolsó digestivóig mindenre odafigyelnek. Életstílusukat azonban bárki ellesheti.

Friss alapanyagok

Az olaszok legjobb barátja a piac, mert tudják, hogy ott a legfrissebb, legjobb alapanyagokat szerezhetik be a helyi kistermelőktől.

Persze szupermarketek is működnek bőven Olaszországban, de ha a legédesebb paradicsomot, a legérettebb sajtokat és a legselymesebb olívaolajat akarják megvásárolni, közvetlenül a termelőtől szerzik be azokat.

Szezonális élelmiszerek

Az olaszok igyekeznek ételeiket az aktuális szezon friss gyümölcs- és zöldségkínálatának megfelelően alakítani, annak érdekében, hogy fogásaik a lehető legízletesebbek legyenek.

A legfinomabb paradicsomokat májustól októberig szerzik be, az olajbogyóra késő ősszel csapnak le.

Kávézás

Nem sokat vacakolnak a reggelin: beugranak egy kávézóba, kérnek egy eszpresszót, mellé pedig esznek egy péksüteményt.

Olaszországban azonban nagyon át kell gondolnunk, hogyan rendeljük a kávénkat, hiszen nem megfelelő szóhasználat esetén egy shotot vagy egy csésze forró tejet kapunk két csepp kávéval.

Olívaolaj mindenek felett

Az olaszok csak nagyon ritkán használnak étolajat, ráadásul az olívaolaj gyakran átveszi a vaj szerepét is a receptekben.

Még a süteményekben is, amelyek egészen varázslatos ízvilágúak lesznek ezáltal.

A tészta nem főétel

A tipikus olasz ebéd három fogásból áll.

A primo általában egy tésztaétel, a secondo fehérjében gazdag húsos étel, a contorno pedig salátaféle.

A vacsorát antipastóval, azaz valamilyen előétellel kezdik. Szívesen fogyasztanak húsokat, olajbogyót, articsókát. Ez követi a tészta, a fehérjeforrás és a saláta, majd végül a desszert.

Az italokat étellel párosítják

Olaszországban az alkoholfogyasztás éppen annyira tudatos, mint az étkezés.

Az italokat eszközként használják arra, hogy ételeiket még ízletesebbé varázsolják, vagy ahogyan az olaszok fogalmaznak: egymásnak szánják őket.

Gyakori étkezés

Az olaszok napját gyakorlatilag kitöltik az ételek és az italok. Ebéd után merendát, azaz valamilyen snacket fogyasztanak, délután négy körül fagylaltot esznek. A vacsorájuk pedig nemcsak gazdag menüsorral büszkélkedhet, de klasszikus italokkal is.

Nem maradhatnak el a digestivik, azaz a vacsora utáni italok sem. Az amaro vagy a grappa nemcsak az emésztést segítik, de meghozzák a kedvet az alváshoz is.

Összehozza a családot

Jellemzően vasárnaponként összegyűlik a nagy család, a lakoma során pedig nem csupán roskadásig töltik az asztalt minden földi jóval, de minőségi időt is töltenek egymással.

Esznek, isznak, élvezik, hogy együtt vannak és közben arra gondolnak, igen, így érdemes élni!

Hiányzik Olaszország?

Ugyan utazni és élvezni Olaszországot egy darabig még nem tudjuk, de addig itt van ez a könyv, amely segíthet csillapítani az éhségünket.

(Fotók: Pixabay, Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Ingyenes szakácskönyv segít a vírus miatt ízlelést és szaglást vesztőknek
Varázslatos, friss teákkal szakadhatunk ki a valóságból
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom