Close
Ez az aprócska, színpompás sziget Olaszország kulturális fővárosa

Ez az aprócska, színpompás sziget Olaszország kulturális fővárosa

A Nápolyi-öbölben fekvő kis sziget, Procida a halászok birodalma. Egészen a múlt hónapig gyakorlatilag ismeretlen volt a világ számára, azóta azonban, hogy elnyerte 2022-re az Olaszország kulturális fővárosa címet, egy csapásra a figyelem középpontjába került.

A sziget esszenciája mindaz, amit a kulturális kalandok magukban hordoznak:

a felfedezés, a kísérletezés, az új ismeretek megszerzésének színtere, a kortárs kultúrák paradicsoma.

Az alig több mint tízezer lakossal rendelkező sziget célja egyértelmű: meg akarják mutatni a világnak, hogy a kulturális gazdagság nem csupán a nagyvárosok kiváltsága.

A sziget fő kikötője Marina Grande, amelynek jellegzetes arcát a színes házak adják. A városi legenda szerint azért festették ennyire változatos színűre, hogy a halászok meg tudják különböztetni az otthonukat. Az épületek élénk rózsaszínű, narancssárga, sárga, kék és piros színekben pompáznak, nincs két egyforma közöttük.

Procida valóban parányi, a teljes sziget akár gyalogosan is könnyedén bejárható, így a változatos gasztronómiai élmények, a szórakozási lehetőségek, a kulturális kincsek mindenhonnan rövid távolságra vannak. A település fő utcájában kávézók és éttermek sorakoznak egymás mellett, és ott található a sziget jelképe is, a Santa Maria delle Grazie templom, amelyet 1679-ben építettek. A közelében van a másik ikonikus műemlék, a Santa Maria della Pietà templom is.

A sziget történelmi szíve a terra Murata, amely egy 16. századi középkori erődítmény, a közelében pedig egy igazi ékkő, Marina Chiaolella halászfalu található. Ott az utazók az ország egyik legszebb naplementéjében gyönyörködhetnek, felfedezhetik a helyi pékségeket, és körülnézhetnek a helyi kézműves butikokban is.

Procida szigete valószínűleg sokkal távolabbinak tűnik, mint amilyen valójában, hiszen Nápolytól negyvenpercnyi hajóútra található, Ischiából pedig húsz perc alatt elérhető.

 

Eközben Olaszországban a lombardiai Brescia, az umbriai Perugia és több más város után Emilia Romagna tartomány székhelyét, Bolognát is lezárják szombattól, egyelőre egészen március 14-ig.  Ezzel egy időben a kulturális tárca vezetője csütörtökön bejelentette, hogy március végétől a mozik és színházak újranyitását tervezi.

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Ha szerencsés vagy, George Clooney-ék vendégül látnak olaszországi otthonukban
Vége a koronavírus-szükségállapotnak Spanyolországban
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom