Ez az aprócska, színpompás sziget Olaszország kulturális fővárosa

A Nápolyi-öbölben fekvő kis sziget, Procida a halászok birodalma. Egészen a múlt hónapig gyakorlatilag ismeretlen volt a világ számára, azóta azonban, hogy elnyerte 2022-re az Olaszország kulturális fővárosa címet, egy csapásra a figyelem középpontjába került.

A sziget esszenciája mindaz, amit a kulturális kalandok magukban hordoznak:

a felfedezés, a kísérletezés, az új ismeretek megszerzésének színtere, a kortárs kultúrák paradicsoma.

Az alig több mint tízezer lakossal rendelkező sziget célja egyértelmű: meg akarják mutatni a világnak, hogy a kulturális gazdagság nem csupán a nagyvárosok kiváltsága.

A sziget fő kikötője Marina Grande, amelynek jellegzetes arcát a színes házak adják. A városi legenda szerint azért festették ennyire változatos színűre, hogy a halászok meg tudják különböztetni az otthonukat. Az épületek élénk rózsaszínű, narancssárga, sárga, kék és piros színekben pompáznak, nincs két egyforma közöttük.

Procida valóban parányi, a teljes sziget akár gyalogosan is könnyedén bejárható, így a változatos gasztronómiai élmények, a szórakozási lehetőségek, a kulturális kincsek mindenhonnan rövid távolságra vannak. A település fő utcájában kávézók és éttermek sorakoznak egymás mellett, és ott található a sziget jelképe is, a Santa Maria delle Grazie templom, amelyet 1679-ben építettek. A közelében van a másik ikonikus műemlék, a Santa Maria della Pietà templom is.

A sziget történelmi szíve a terra Murata, amely egy 16. századi középkori erődítmény, a közelében pedig egy igazi ékkő, Marina Chiaolella halászfalu található. Ott az utazók az ország egyik legszebb naplementéjében gyönyörködhetnek, felfedezhetik a helyi pékségeket, és körülnézhetnek a helyi kézműves butikokban is.

Procida szigete valószínűleg sokkal távolabbinak tűnik, mint amilyen valójában, hiszen Nápolytól negyvenpercnyi hajóútra található, Ischiából pedig húsz perc alatt elérhető.

 

Eközben Olaszországban a lombardiai Brescia, az umbriai Perugia és több más város után Emilia Romagna tartomány székhelyét, Bolognát is lezárják szombattól, egyelőre egészen március 14-ig.  Ezzel egy időben a kulturális tárca vezetője csütörtökön bejelentette, hogy március végétől a mozik és színházak újranyitását tervezi.

(Fotók: Getty Images)

olaszország | kultúra | olasz | utazás | procida

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom