Minden élő szervezetnek szüksége van aminosavakra, ezek a szervezet működéséhez, növekedéséhez szükséges fehérjék építőkövei, de részt vesznek a biokémiai folyamatokban, továbbá az ingerületátvitelben is.
A szervezet kb.14-16%-át kitevő, az izomzatban és a szövetekben előforduló proteinek 20 féle aminosavból épülnek fel. Ezek egy részét a szervezet állítja elő, más részüket a táplálékokból vesszük magunkhoz. Melyek a legfontosabb aminosavak? Milyen fehérjékre van szüksége az emberi szervezetnek? Mennyi az egészséges fehérjebevitel? Ha kíváncsi vagy rá, tarts velünk!
A fehérjék szerepe
A fehérjék nagy, összetett molekulák, amelyek a legtöbb munkát a sejtekben végzik, és szükségesek a test szöveteinek és szerveinek szerkezetéhez, működéséhez és szabályozásához. A BodySelect fehérje étrend-kiegészítői sportolók és diétázók számára kínálnak ízletes és jól hasznosuló megoldást a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjék bevitelére.
A fehérjék aminosavakból álló aminosav láncokból épülnek fel, amelyekben az aminosavak sorrendje meghatározó a proteinek szerkezete és funkciója szempontjából. A fehérjék funkciója fontos és változatos, ennek alapján megkülönböztetünk enzimeket, transzportfehérjéket, antitesteket, toxinokat, valamint hormonokat és hírvivő fehérjéket.
A fehérjék és a táplálkozás
Táplálékaink nélkülözhetetlen összetevői az állati vagy növényi eredetű proteinek. Egészséges felnőttek esetében a szükséges napi fehérje mennyisége 0,8 g/testtömeg kg. Gyerekek, idősek, terhesek, sportolók esetében magasabb.
A szervezet egyensúlyához nem csupán optimális fehérjeszintre, hanem megfelelő bevitt energiamennyiségre is szükség van. A fehérjék hasznosulását biológiai értékük mutatja. Kiegyensúlyozott vegyes étrend esetén nincs szükség fehérjepótlásra. Megfelelő ételpárosításokkal, változatos, vegyes étrenddel fedezni tudjuk a szervezet fehérjeszükségletét.
Mik azok az aminosavak?
Az aminosavak az élethez nélkülözhetetlen szerves vegyületek, amelyek közül 20 proteinogén, vagyis a fehérjéket alkotó aminosav. Emellett még jó néhány folyamatban részt vesznek, többek között az immunrendszer működtetői, de a tápanyagok felszívódását is segítik, energizálnak, támogatják a regenerációt.
Az aminosavaknak három típusát különböztetjük meg:
- Esszenciális aminosavak
Alapvető fontosságúak a szervezet számára, de a szervezet nem képes előállítani, így ezeket táplálékkal kell bevinni. 9 aminosav tartozik ide: fenilalanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin.
- Nem esszenciális aminosavak
- Feltételesen esszenciális aminosavak
Bizonyos feltételek megléte esetén a szervezet képes más aminosavakból szintetizálni, azonban negatív állapotokban nem, így mesterséges kiegészítésre lehet szükség.
Az aminosav táplálékkiegészítők gyakorlatilag kémiailag előemésztett formában tartalmazzák a fehérjékben található értékes tápanyagokat, így akár edzés közben is fogyaszthatók.
(Szponzorált tartalom)
Ezekkel az elektromos bringákkal stílusosan tekerhetsz hegyen-völgyön-városon át
Így készülnek a prémium bútorok Magyarország legnagyobb gyártójánál

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!