Aminosavak, amelyekre a szervezetnek szüksége van

Minden élő szervezetnek szüksége van aminosavakra, ezek a szervezet működéséhez, növekedéséhez szükséges fehérjék építőkövei, de részt vesznek a biokémiai folyamatokban, továbbá az ingerületátvitelben is.

A szervezet kb.14-16%-át kitevő, az izomzatban és a szövetekben előforduló proteinek 20 féle aminosavból épülnek fel. Ezek egy részét a szervezet állítja elő, más részüket a táplálékokból vesszük magunkhoz. Melyek a legfontosabb aminosavak? Milyen fehérjékre van szüksége az emberi szervezetnek? Mennyi az egészséges fehérjebevitel? Ha kíváncsi vagy rá, tarts velünk!

A fehérjék szerepe

A fehérjék nagy, összetett molekulák, amelyek a legtöbb munkát a sejtekben végzik, és szükségesek a test szöveteinek és szerveinek szerkezetéhez, működéséhez és szabályozásához. A BodySelect fehérje étrend-kiegészítői sportolók és diétázók számára kínálnak ízletes és jól hasznosuló megoldást a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjék bevitelére.

A fehérjék aminosavakból álló aminosav láncokból épülnek fel, amelyekben az aminosavak sorrendje meghatározó a proteinek szerkezete és funkciója szempontjából. A fehérjék funkciója fontos és változatos, ennek alapján megkülönböztetünk enzimeket, transzportfehérjéket, antitesteket, toxinokat, valamint hormonokat és hírvivő fehérjéket.

A fehérjék és a táplálkozás

Táplálékaink nélkülözhetetlen összetevői az állati vagy növényi eredetű proteinek. Egészséges felnőttek esetében a szükséges napi fehérje mennyisége 0,8 g/testtömeg kg. Gyerekek, idősek, terhesek, sportolók esetében magasabb.

A szervezet egyensúlyához nem csupán optimális fehérjeszintre, hanem megfelelő bevitt energiamennyiségre is szükség van. A fehérjék hasznosulását biológiai értékük mutatja. Kiegyensúlyozott vegyes étrend esetén nincs szükség fehérjepótlásra. Megfelelő ételpárosításokkal, változatos, vegyes étrenddel fedezni tudjuk a szervezet fehérjeszükségletét.

Mik azok az aminosavak?

Az aminosavak az élethez nélkülözhetetlen szerves vegyületek, amelyek közül 20 proteinogén, vagyis a fehérjéket alkotó aminosav. Emellett még jó néhány folyamatban részt vesznek, többek között az immunrendszer működtetői, de a tápanyagok felszívódását is segítik, energizálnak, támogatják a regenerációt.

Az aminosavaknak három típusát különböztetjük meg:

  • Esszenciális aminosavak

Alapvető fontosságúak a szervezet számára, de a szervezet nem képes előállítani, így ezeket táplálékkal kell bevinni. 9 aminosav tartozik ide: fenilalanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin.

  • Nem esszenciális aminosavak
  • Feltételesen esszenciális aminosavak

Bizonyos feltételek megléte esetén a szervezet képes más aminosavakból szintetizálni, azonban negatív állapotokban nem, így mesterséges kiegészítésre lehet szükség.

Az aminosav táplálékkiegészítők gyakorlatilag kémiailag előemésztett formában tartalmazzák a fehérjékben található értékes tápanyagokat, így akár edzés közben is fogyaszthatók.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom