Close
Végre egy jó Covid-hír: minden ország lekerül a vörös beutazási listáról Angliában

Végre egy jó Covid-hír: minden ország lekerül a vörös beutazási listáról Angliában

A brit kormány leveszi az összes országot a vörös listáról.

A brit kormány szerdától leveszi az összes országot a koronavírus-fertőzés szempontjából legkockázatosabbnak ítélt országok és területek vörös színnel jelölt beutazási listájáról. Jelenleg tizenegy afrikai ország – Angola, Botswana, Dél-Afrika, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambik, Namíbia, Nigéria, Zambia és Zimbabwe – van a vörös listán. Ezeket az országokat London az omikron koronavírus-variáns felbukkanása után minősítette vörös kategóriásnak.

Sajid Javid brit egészségügyi miniszter azonban az omikron vírusváltozat terjedésének megfékezésére hozott kormányzati intézkedések keddi alsóházi vitájában bejelentette, hogy szerdán brit idő szerint hajnali 4 órától – közép-európai idő szerint 5 órától – az összes ország lekerül a vörös listáról.

Javid kijelentette: mivel Nagy-Britanniában is már a helyi közösségeken belül terjed az omikron variáns – amely országszerte több ezer koronavírus-fertőződést okozott -,

a radikális beutazási korlátozásokat jelentő vörös kategória immár kevéssé hatékony eszköz az omikron behurcolásának megakadályozására.

A vörös kategóriás országokból csakis a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be Angliába, de érkezésük után nekik is a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében tíz napra karanténba kell vonulniuk.

E szállodai karantén fejenkénti költsége felnőttek esetében 2285 font (csaknem egymillió forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük. Javid keddi alsóházi tájékoztatásában közölte: sürgős jogi tanácsot kér annak tisztázására, hogy a jelenleg karanténhotelekben tartózkodók elkülönítésük lejárta előtt távozhatnak-e a szállodákból.

A brit kormány által vörös kategóriásnak minősített országok listája az elmúlt hetekben gyakran módosult, és korábban is volt olyan időszak, amikor egyetlen ország sem szerepelt ezen a listán. Október elején London még 54 országot tartott nyilván vörös kategóriásként, október 11-én azonban egyszerre 47 országot levett a vörös listáról, november elsején pedig az utolsó hét ország is kikerült ebből a kategóriából.

A vörös kategória azonban nem szűnt meg: a brit közlekedési minisztérium akkori tájékoztatása szerint ha a közegészségügy védelme azt diktálja, a kormány kész újból országokat és térségeket felvenni erre a listára. Ez nemrégiben meg is történt, miután több afrikai országban azonosították a korábbi változatokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó és az eddigi vizsgálatok alapján sokkal fertőzőképesebb omikron koronavírus-variánst. Ezeket az afrikai országokat veszi most le a brit kormány a vörös listáról, amely így ismét kiürül.

Sajid Javid azonban hangsúlyozta, hogy az angliai beutazás előtti, illetve az érkezés utáni koronavírus-teszt elvégzésének kötelme, amelyet a brit kormány átmeneti intézkedésként honosított meg az omikron felbukkanása után, egyelőre érvényben marad.

(Fotók: Unsplash, forrás: MTI)

Anglia | beutazás | koronavírus | brit | szálloda

FOLYTASD EZZEL

Meghitt hangulatban veszik fel a versenyt a villanyszámlával ezek a brit pubok

Tanulmány készült arról, volt-e értelme a Covid-korlátozásoknak

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom