Close
Egy egész országnyit vesztett területéből az egyik kontinens, a tudósok nem tudják, miért

Egy egész országnyit vesztett területéből az egyik kontinens, a tudósok nem tudják, miért

Miközben az északi féltekén a csúcsokat döntő nyári hőhullám miatt szenvedünk, jóval délebbre egy másik félelmetes éghajlati rekord dől meg. Az antarktiszi jégtakaró eddig soha nem látott területet veszített.

Az antarktiszi tengeri jég minden évben február vége felé, azaz a kontinens nyári időszakában zsugorodik a legtöbbet, de a tél folyamán aztán újra felhalmozódik. Idén azonban a tudósok valami mást figyeltek meg.

A jég nem tért vissza a várt szinthez, sőt, negyvenöt éve nem vesztett ennyit.  Hivatalos adatok szerint a jég mintegy 1,6 millió négyzetkilométerrel van a korábbi, 2022-ben felállított téli rekordalacsony szint alatt. Július közepén az Antarktisz tengeri jege 2,6 millió négyzetkilométerrel volt kevesebb az 1981 és 2010 közötti átlaghoz viszonyítva.

Hogy ezt nagyjából el tudjuk helyezni, majdnem akkora területről van szó, mint Argentína.

A jelenséget egyes tudósok kivételesnek nevezték, ami rendkívül ritka. A tudósok most azon fáradoznak, hogy kiderítsék ennek okát.

Ted Scambos, a Coloradói Egyetem gleccserkutatója szerint az Antarktisz mindig is rendkívül változékony volt, a jelenlegi változékonysági szint azonban olyan szélsőséges, hogy valami radikális változás történt az elmúlt két évben.

Scambos azt mondja, több tényező is hozzájárul a tengeri jég elvesztéséhez, ilyen például az Antarktisz körüli nyugati szelek erőssége, amelyet a bolygót felmelegítő szennyezés növekedésével hoznak összefüggésbe. Valószínű, hogy a „rendszer” még nagyon hosszú ideig nem fog helyreállni. Az is lehet, hogy soha.

(Forrás: CNN, fotók: Getty Images)

terület | jégtakaró | olvadás | soha nem látott | antarktisz

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram