Close
Bizarr dolgok, amikkel csak az Antarktiszon lehet találkozni

Bizarr dolgok, amikkel csak az Antarktiszon lehet találkozni

Az Antarktisz körülbelül másfélszer akkora, mint az Egyesült Államok, területének kilencvenkilenc százalékát jég borítja. Ez a bolygó édesvizének körülbelül hetven, a Föld összes jégtakarójának kilencven százalékát jelenti. A világ a legkevésbé lakott kontinenseként számos titkot őriz, melyeket a kutatók sorra lepleznek le.

Nehéz megközelítése miatt a turisták körében nem igazán kedvelt az Antarktisz, holott igazán figyelemreméltó természeti képződményeknek és bizarr jelenségeknek az otthona.

Hegyi tavak

Az Antarktiszon számos természeti kincs rejtőzik a vastag jégrétegek alatt, ezek egy részét a kutatók már felfedezték.

Ilyenek a földalatti tavak is, melyeket a tudósok először 1970-ben igazoltak.

Úgy becsülik, a jég alatt négyszáz tó található, de a valóságban ennek a duplája is lehet, ugyanis számos olyan terület van az Antarktiszon, ahol hasonló vizsgálatokat nem tudtak végezni.

Vérzuhatag

1911-ben egy ausztrál geológus fedezte fel először a „véres vízesést”, amit eleinte hihetetlen misztikum övezett.

A tudósok azonban nagyon hamar megértették, hogy a víz a magas vastartalma miatt vöröslik. Kiderült, hogy a jelenségtől nem messze van egy földalatti tó, aminek vizében vasoxidot találtak, ami a hátborzongató jelenséget okozza.

Óriáslyuk

2017-ben egy hatalmas lyuk nyílt meg az Antarktiszon. A National Geographic szerint ez a jelenség akkor fordul elő, amikor meleg vizet löknek a felszín felé az óceáni áramlatok, amelyek hatására a tetején lévő jégréteg megolvad.

Az antarktiszi piramis

A kép csak illusztráció

Néhány évvel ezelőtt öles betűkkel jelent meg a hír, miszerint

az Antarktiszon talált piramis megváltoztathatja az emberiség történelmét.

Kiderült azonban, hogy a piramis formájú képződmény tulajdonképpen egy hegy, amely az izlandi Bulandstindur-hegyhez és a Matterhornhoz hasonlóan piramis formát ölt.

Titokzatos meteorit

Nem is olyan régen egy japán és belga csapat egy hatalmas meteoritot fedezett fel az Antarktisz keleti részén, amiről úgy vélik, hogy a Marsról származik. A területre sok tudós és kalandor utazik azóta is meteoritok után kutatva.

Erebus-hegy

Az 3794 méter magas Erebus-hegy a világ legdélibben fekvő aktív vulkánja,

ahol most is forr a folyékony magma és a láva. Pontosabban, a hegy körülbelül 1,3 millió éve aktív. A Ross-szigeten található, amely számos inaktív vulkánnak is otthont ad.

A világ legnagyobb jéghegye

A B-15 a világ legnagyobb jéghegye: harminchét kilométer széles és kétszázkilencvenöt kilométer hosszú, felszíne pedig nagyobb, mint Jamaica szigetének területe. 2000 márciusában kisebb darabokra tört.

A tudósok több mint hat éven keresztül gondosan követték a B-15 útvonalát, míg végül sok kisebb darabra esett szét.

Metán a föld alatt

A kanadai Abraham-tó tele van jégbuborékokkal, amiket a fagyott metán okoz. Az anyagból az Antarktisz jegében is tetemes mennyiség található, ami hasonló látványos jelenséggel jár. A feltételezések szerint, ha a gleccserek tovább távolodnak egymástól, a „metánbomba” felrobbanhat, ami súlyos következményekkel járna.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

vérzuhatag | antarktisz | nagy sztori | jéghegy

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram