Close
Ha eddig minden szobanövényünket elpusztítottuk, ő lehet a megoldás

Ha eddig minden szobanövényünket elpusztítottuk, ő lehet a megoldás

Igénytelen, mégis meseszép: bemutatjuk az anyósnyelvet.

Ha idáig mindig kinyírtuk a növényeket, ha rendszeresen elfelejtünk öntözni vagy sűrűn elutazunk hetekre, és nincs, aki helyettünk gondoskodjon a növényekről, akkor sincs semmi veszve: érdemes anyósnyelvet választani szobai zöld növényként!

Ha ennyi jó tulajdonság nem volna elég, és továbbra is ódzkodnánk a néhányunkban negatív asszociációt kiváltó „anyósnyelvtől”, vannak még jó híreink! A sansevieria (vagy magyarul anyósnyelv) a NASA kutatásai alapján igen hatékony levegőtisztító növény, a szén-dioxid megkötése mellett kiszűri a levegőből a formaldehidet és a nitrogén-oxidot.

Anyósnyelv cserépben

Ha beszerzünk egy anyósnyelvet, nyugodtan tehetjük akár a hálószobába is, hiszen jó levegőtisztító, friss oxigénellátást biztosít. A működésének a lényege, hogy a szén-dioxid megkötése folyamán termelt oxigént nem napközben, hanem éjszaka engedi szabadon, amikor a gázcserenyílásai nyitva találhatók. Ez az afrikai származása miatt alakult ki: a meleg, sivatagos területeken, ahol igen kevés csapadék esik, eredetileg így csökkentette a növény a párologtatásának mértékét.

Anyósnyelv cserép nélkül

A sansevieria egyszerűen gondozható, hálás és mutatós cserepes. Igényei finoman fogalmazva is igazán szerények, mert bár elsősorban napos, félárnyékos helyet kedvel, de árnyékos helyen is megmarad. Ráadásul elég akár két-három hetente öntözni, télen még ritkábban. Két locsolás között mindenképp várjuk meg, hogy a talaj száradjon ki! Ha úgy érezzük, valami nem stimmel a növényünkkel, sárgulnak vagy barnulnak a levelei, esetleg kidől a földjéből, szinte mindig a túlöntözés áll a háttérben. Ha még többet szeretnél tudni a növényről, akár a szaporításáról, érdemes ellátogatni egy szobanövényes workshopra.

És közelről

Különleges díszítőértékét a kinézete adja: van belőle kígyóbőrre emlékeztetű mintájú kerekdedebb leveles, aztán az oldalán élénksárga, szalagszerű sávos levelű, van cölöpökre emlékeztető hengeres formájú, hegyesebb fazon, és fellelhetők ritkább fajták, mint például az ezüstös színű, romantikusan hangzó holdfény sansevieria.

És végül néhány érdekesség:

  • Így is szokták emlegetni: tigrislevél, fácánlevél, tigriske.
  • Az agávé félék családjába tartozó növény – agávé például, amiből a mexikói tequilát készítik.
  • Az anyósnyelv elnevezés a különféle pletykákra, kellemetlen beszélgetésekre utal, a néphagyomány szerint azonban a sansevieria megóvja a háztartásokat a problémáktól: ha valaki rosszindulatú mondandóval érkezik, azt elűzi, sőt, azt is mondják, hogy ha a házastársak elhidegülnek egymástól, az anyósnyelv pozitív energiái újra közelebb hozzák őket egymáshoz.

Még több szép növényért érdemes benézni a Plante. Budapesthez!

Ez is érdekelhet:

gondozás | sansevieria | szobanövény | növény | anyósnyelv

FOLYTASD EZZEL

Bepillanthatsz Budapest lelkébe a város egyik legismertebb szállodájában

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram