Megkapó múlt-jövő kontrasztot hoz ez a templomból átalakított ház

Hogyan lehet egy közel százéves templom majdnem teljes egészét felhasználva egy ultramodern családi otthont kialakítani? A kérdésre az egykori fegyenctelepen kapjuk meg a választ, ahol egy építészeti bravúrral keverték össze a múltat és a jelent. 

Ausztráliában, Brisbane külvárosában járunk. A Norman Parkban sétálgatva nyomban szemet szúr egy templom, amit ha jobban megnézünk, nem is az. Illetve mégis. A szubtrópusi hangulatú családi házat egy egyházi épületből alakította ki a mindössze öt éve működő ausztráliai DAHA építészeti iroda.

A domboldalon álló kétszintes, hatszáz négyzetméteres lakóház egyaránt kiemeli a helyszín természeti és mesterségesen teremtett adottságait. A templomház egy szimpatikus adaptációja annak, hogyan lehet a régi és az újonnan csatolt részek egyensúlyba állításával egyedülálló otthonná varázsolni egy történelmi épületet.

A tereprendezést az éghajlati viszonyokat figyelembe véve alakították ki, igyekeztek idomulni a természetes környezethez. A nyugati részt hűst adó árnyékok védik a tűző nap sugarától, továbbá rendesen megoldották az esővíz gyűjtését és a napenergia felhasználását is. Abban biztosak lehetünk, hogy a feladat komoly kihívást jelentett a szakembereknek, mert az egyezség értelmében meg kellett hagyniuk az 1924-ben felhúzott anglikán épület majdnem teljes egészét.

A 2,4 millió dollárért elkelt korábbi átváltozás templomát azzal a feltétellel értékesítette az egyház, hogy a kivitelező köteles megőrizni az épület eredeti jellegét. A bővítés és az átalakítás befejeztével a ház egyszerre lett történelmi, elegáns és sportos hatású: kívülről nézve ugye a téglafalak dominálnak, az enteriőr alapján pedig

egy modern, fiatalos családi otthont láthatunk, melyhez a városra és a folyóra néző, pazar panorámát nyújtó medence, valamint teniszpályával felszerelt játszótér is társul.

Georgia Cannon belsőépítész munkájának eredményeként egy igazi múlt-jövő kontrasztot kapunk, ami miatt olyan egyedi és izgalmas lett ez a projekt. Az épület emeletén három hálószobát rendeztek be, méghozzá az exkluzív panoráma miatt sok-sok ablakkal, van továbbá egy fürdőszoba, amely megtartotta az elegáns ipari témát olyan elemekkel, mint a fekete márvány kézmosó.

Magát a templomi részt szórakoztató központként használják a tulajdonosok.

Ez is érdekelhet:

Minden fa a helyén maradt, amikor megépítették ezt a kaliforniai álombirtokot

Egészen idilli, dimbes-dombos, tölgyfaligettel és zöldellő rétekkel átölelt környezetben bújik meg.

(Fotó: Daha Architecture)

brisbane | templom | ausztrália | építészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom