Close
Megkapó múlt-jövő kontrasztot hoz ez a templomból átalakított ház

Megkapó múlt-jövő kontrasztot hoz ez a templomból átalakított ház

Hogyan lehet egy közel százéves templom majdnem teljes egészét felhasználva egy ultramodern családi otthont kialakítani? A kérdésre az egykori fegyenctelepen kapjuk meg a választ, ahol egy építészeti bravúrral keverték össze a múltat és a jelent. 

Ausztráliában, Brisbane külvárosában járunk. A Norman Parkban sétálgatva nyomban szemet szúr egy templom, amit ha jobban megnézünk, nem is az. Illetve mégis. A szubtrópusi hangulatú családi házat egy egyházi épületből alakította ki a mindössze öt éve működő ausztráliai DAHA építészeti iroda.

A domboldalon álló kétszintes, hatszáz négyzetméteres lakóház egyaránt kiemeli a helyszín természeti és mesterségesen teremtett adottságait. A templomház egy szimpatikus adaptációja annak, hogyan lehet a régi és az újonnan csatolt részek egyensúlyba állításával egyedülálló otthonná varázsolni egy történelmi épületet.

A tereprendezést az éghajlati viszonyokat figyelembe véve alakították ki, igyekeztek idomulni a természetes környezethez. A nyugati részt hűst adó árnyékok védik a tűző nap sugarától, továbbá rendesen megoldották az esővíz gyűjtését és a napenergia felhasználását is. Abban biztosak lehetünk, hogy a feladat komoly kihívást jelentett a szakembereknek, mert az egyezség értelmében meg kellett hagyniuk az 1924-ben felhúzott anglikán épület majdnem teljes egészét.

A 2,4 millió dollárért elkelt korábbi átváltozás templomát azzal a feltétellel értékesítette az egyház, hogy a kivitelező köteles megőrizni az épület eredeti jellegét. A bővítés és az átalakítás befejeztével a ház egyszerre lett történelmi, elegáns és sportos hatású: kívülről nézve ugye a téglafalak dominálnak, az enteriőr alapján pedig

egy modern, fiatalos családi otthont láthatunk, melyhez a városra és a folyóra néző, pazar panorámát nyújtó medence, valamint teniszpályával felszerelt játszótér is társul.

Georgia Cannon belsőépítész munkájának eredményeként egy igazi múlt-jövő kontrasztot kapunk, ami miatt olyan egyedi és izgalmas lett ez a projekt. Az épület emeletén három hálószobát rendeztek be, méghozzá az exkluzív panoráma miatt sok-sok ablakkal, van továbbá egy fürdőszoba, amely megtartotta az elegáns ipari témát olyan elemekkel, mint a fekete márvány kézmosó.

Magát a templomi részt szórakoztató központként használják a tulajdonosok.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Daha Architecture)

építészet | templom | ausztrália | brisbane

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram