Close
Tíz csodálatos úti cél, ami autóval megközelít­hetetlen

Tíz csodálatos úti cél, ami autóval megközelít­hetetlen

Ahhoz, hogy ezeket az egyedülálló városokat felfedezzük, kerékpárra vagy csónakba kell pattannunk, illetve fel kell vennünk a legkényelmesebb cipőnket, hogy gyalog járhassuk be.

A városok többsége olyan kiépített közlekedési rendszerrel rendelkezik, amely az autós forgalomnak kedvez, vannak azonban olyan helyek is, melyek ennek nemet mondtak és az igazán környezetbarát megoldásokat támogatják – már csak az adottságaik miatt is. Ezeket gyűjtöttük össze.

Sark, Egyesült Királyság

Sark a világ egyik legérdekesebb úti célja. A délnyugat-angliai partvidéken található sziget mérete mindössze 5,44 négyzetkilométer, lakossága pedig körülbelül ötszáz fő. Ennek ellenére számos látnivaló várja az oda látogatókat, akik élvezhetik Sark nagyszerű éttermeit, megkóstolhatják a főként tengeri alapanyagokból készült fogásokat, felfedezhetik szinte érintetlen tájait. A sziget hajóval érhető el, és mivel Sarkon nincsenek kiépített autóutak, így

lovaskocsival, kerékpárral lehet tovább haladni, vagy egész egyszerűen sétálni kell.

Lamu, Kenya

Lamu az Indiai-óceán partján fekszik és Kenya legrégebbi városaként tartják számon. Történelme során fontos kereskedelmi központ volt, szűk utcái pedig lehetetlenné teszik az autós közlekedést.

Az UNESCO-örökség részeként oltalom alá eső terület építészetére az európai, a perzsa, az indiai, a szuahéli és az arab kultúra is hatott.

Velence, Olaszország

Velence sérülékeny ökoszisztémája és épített környezete sok százéves múltra tekint vissza, kulturális központként pedig évente több mint húsz millió látogatót vonz.

Az UNESCO Világörökség részeként elismert város egyben Európa legnagyobb autómentes területe is.

Ahhoz, hogy valaki közlekedni tudjon Velencében, vízitaxiba vagy csónakba kell szállnia, esetleg felülhet egy kerékpárra vagy sétálhat.

Hydra, Görögország

Görögország tele van meglepő és csodálatos látnivalóval, ilyen Hydra városa is, melynek gyökerei az ókorba nyúlnak vissza. Akkor Hidreának hívták, ami “vizet” jelent, nevét pedig a sziget természetes forrásairól kapta.

A legtökéletesebb úti cél mindazoknak, akik szeretik a tengert, a tiszta, szűk utcákat, a ragyogó napsütést és a gazdag történelmet.

A látogatók szamár- vagy öszvértaxival, csónakkal, kerékpárral vagy gyalog mozoghatnak a városban.

Fire Island, New York

A New York állambeli Long Island partjainál található sziget egyike azon kevés helyeknek az országban, ahol az emberek nem látnak autókat. Amint a látogatók megérkeznek a szigetre, biztosan megértik, miért ez évtizedek óta a hírességek egyik kedvenc nyaralóhelye. A csendes utcácskák és a kis házak olyan meghitt hangulatot árasztanak, ami az autómentes szemléletmóddal kiegészülve

tökéletesen tükrözik az ott élők slow living felfogását.

Giethoorn, Hollandia

Azoknak, akik olyan helyre mennének vakációzni, ahol a mindennapi élet terheitől megszabadulhatnak, ahol nem kell a munkahelyi e-mailek vagy telefonhívások, esetleg a forgalmi dugók miatt idegeskedniük,  Giethoorn a legjobb választás. A kis holland falu a külföldi turisták egyik kedvelt látványossága, melyet gyakran “Hollandia Velencéjeként” is emlegetnek.

A városban se utak, se autók nincsenek, egyedül csónakon lehet közlekedni.

Fes El Bali, Marokkó

A marokkói történelem és kulturális örökség egyik fontos színtere Fes el Bali, amelyet gyakran az arab világ legjobban megőrzött központjaként tartanak számon. A medreszéktől és a háborús emlékművektől kezdve egészen a látványos palotákig sorakoznak egymás mellett a látnivalók.

A város autómentessége miatt azonban ezeket csak sétálva vagy lovaskocsival lehet megtekinteni.

Halibut Cove, Alaszka

A Kachemak Bay State Parkban található város egyáltalán nem rendelkezik autóúttal, a lakosoknak gyalog kell közlekedniük. Az igazán aktív kikapcsolódáshoz ennél keresve sem lehet jobb úti célt találni, hiszen

ideális kiindulópont lehet a település Alaszka gleccsereinek, hegyeinek és élővilágának a felfedezéséhez.

Mackinac-sziget, USA

A Mackinac-sziget a michigani Huron-tónál található. A meglehetősen nomádnak mondható településen nemcsak autók nincsenek, de infrastrukturális fejlesztések is minimálisak, így nem csoda, hogy az ott élők és

az oda látogatók gyalogszerrel, kerékpárral vagy lovaskocsival közlekednek.

Gent, Belgium

Gent belvárosa Belgium második legnagyobb autómentes területe.

1990-ben döntöttek úgy, hogy drasztikus megoldást választanak a folyamatos forgalmi dugók és a romló légszennyezettség ellen. Ezzel párhuzamosan fejleszteni kezdték a kerékpáros infrastruktúrát és a tömegközlekedést is, ma pedig a város a lakosság számára sokkal élhetőbbé, a turistáknak pedig kellemesebb célponttá vált.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

gent | belgium | európai város | velence | sark

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Lejjebb adott a brutálisan drága Star Wars hotel, miután ablaktalan bunkernek nevezték

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close