Close
Kiderült, miért szeretünk alkoholt inni repüléskor

Kiderült, miért szeretünk alkoholt inni repüléskor

És arra is választ kaptunk, vajon miért félnek sokan a repüléstől, akik imádnak utazni.

Míg sokaknak kellemes izgalmat okoz a repülés és az előtte való várakozás, addig másoknak megkeseríti az életét az aviofóbia, azaz a repülésiszony. Honfitársaink 45%-a igyekszik valamilyen módon leküzdeni a repülés okozta stresszt, pl. alvással, alkohollal vagy gyógyszerrel – mutatják a Kiwi.com reprezentatív kutatásának adatai. A nőknél jellemzőbb a repülés okozta stressz, mint a férfiaknál, és meglepő módon pont a fiatal felnőttek izgulnak leginkább egy-egy út előtt.

A magyarok többsége (55%) nem stresszel a repüléstől, de a válaszadók 45%-a kifejezetten keres olyan megoldásokat, amellyel oldhatja a repülés okozta stresszt.

A válaszadók kb. negyede (26%) igyekszik szórakoztatni magát, hogy elterelje a figyelmét, minden tizedik ember pedig megpróbál aludni. Közel tíz százalék nyúl alkoholhoz vagy gyógyszerhez a szorongás leküzdésére: hat százalék megiszik egy pohár bort, három százalék pedig gyógyszert szed.

A nők kissé jobban izgulnak a repülés miatt

A nők 47, míg a férfiak 43%-a vallott úgy, hogy keres megoldásokat a repülés okozta stressz leküzdésére. Azok között, akik úgy érzik, hogy tenniük kell valamit, a legtöbben mindkét nemből a figyelemelterelés, maguk szórakoztatása (pl. filmezés, olvasás, beszélgetés, stb.) mellett teszik le a voksukat: a nők 66%-a, a férfiak 53%-a vallott így.

Vannak, akik egyszerűen át akarják aludni a repülést: a nők közül majdnem minden ötödik (19%), míg a férfiak közel negyede (23%). Az alkohol és a gyógyszer bevetése a férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél a repülés elleni izgalom leküzdésére: a nők 9, a férfiak 17%-a iszik meg pl. egy pohár bort, a gyógyszerszedés pedig a nők 6%-ára, a férfiak 7%-ára jellemző.

Ahogy idősödünk, úgy okoz egyre kevesebb stresszt a repülést

A Z generáció az egyetlen, amelynek többsége (56%) kifejezetten keres megoldásokat a repülés okozta stressz leküzdésére.

A kor előrehaladtával egyre nyugodtabban viszonyulunk a repüléshez – mutatják a Kiwi.com generációkra nézve is reprezentatív kutatásának adatai. Az Y generáció 53, az X generáció 60, míg a baby boomerek 73%-a egyáltalán nem izgul a repülés miatt.

Van megoldás az aviofóbia, azaz a repüléstől való félelem leküzdésére
Sokan vágyakoznak egy-egy úti cél felkeresésére, de a repüléstől tartanak. Az aviofóbia, más néven a repüléstől való félelem gyakori specifikus fóbia. Egyeseknél már a repülés gondolata is félelmet, pánikot vált ki.

A legtöbb embert leginkább az ijeszti meg, hogy nem tudja kontrollálni a helyzetet, amikor a repülőgép ajtajai becsukódnak, és „nem tudok kiszabadulni a helyzetből” érzés tör rájuk. Az aviofóbia másik oka az, hogyha az utazás során szorongás, félelem vagy pánik alakul ki, akkor nagyon keveset tehetnek, hiszen a repülőgépet órákig nem lehet elhagyni.

„Ha tartunk a repüléstől, vigyünk magunkkal olyan tárgyakat, amelyek megnyugtatnak minket, ilyenek lehetnek például a szeretteinket ábrázoló fényképek vagy egy kényelmes takaró is. Vannak olyan alkalmazások, amelyek segíthetnek ellazulni, megnyugodni utazás közben, ezeket érdemes előre letölteni a telefonunkra. Aki pedig amiatt izgul, hogy lekési a járatát, annak azt javasolom, hogy nyomtassa ki előre a beszállókártyáját, és érkezzen 2-3 órával korábban a repülőtérre” – tanácsolja Mráz Kata, a Kiwi.com-mal együttműködő CGP Europe klinika vezetője az utazással kapcsolatos szorongás csökkentésével kapcsolatban.

Te hogyan oldod a repülés okozta stresszt?

19% Finoman végigiszom az utat
26% Olvasok, filmet nézek vagy játszok a telefonomon
55% Egyáltalán nem stresszelek a repüléstől

(Forrás: Kiwi, fotók: Getty)

stressz | utazás | aviofóbia | kutatás | légitársaság

FOLYTASD EZZEL

Szárnyal a magyar turizmus, elképesztő rekordok dőltek meg

Véget vet az embertelen gyakorlatnak ez az ország, betiltják a dizájnerállatokat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram