Close
Az elszigeteltség, a csend és a nyugalom vonzotta a szerzeteseket Mont-Saint-Michelbe

Az elszigeteltség, a csend és a nyugalom vonzotta a szerzeteseket Mont-Saint-Michelbe

Párizstól mintegy három és fél órányi autóútra találkozik az ég, a szárazföld, a tenger, a természet és az ember. A hely dagály idején nem más, mint egy La Manche árapálysíkságából szigetté kiemelkedő, megközelíthetetlenné váló szikla. Ez a Mont-Saint-Michel apátság, Franciaország felejthetetlen látnivalója.

Maga a kúp alakú sziget egy hetvennyolc méter magas gránit sziklatömb a Couesnon folyó torkolatában.

Hosszú évekkel ezelőtt csupán apály idején lehetett megközelíteni, nem csoda, hogy az elszigeteltség, a csend és a nyugalom odavonzotta a szerzeteseket, akik fel is húztak rajta egy kis kápolnát.

A legenda szerint 708-at írtunk, amikor Avranches püspökének megjelent Szent Mihály arkangyal, és azzal a lendülettel megparancsolta neki, hogy építsen egy kolostort a sziklára. Megtette, és plusz szolgáltatásként a kolostor legmagasabb tornyára Mihály arkangyal szobrát állíttatta.

Egy esztendővel később szentelték fel az első templomot, és miután igazi zarándokhellyé vált, 966-ban felépítettek egy bencés apátságot. A 19. század végén épült meg egy ezernyolcszáz méter hosszú gát, mely összekötötte a szigetet a szárazfölddel. 2006-ban jelentette be a francia kormány, hogy idővel visszaállítja a nevezetesség tengeri jellegét.

Közel tíz évig tartó munkálatok után a közelmúltban átalakították a sziget környezetét, a szikláktól távolabb került autósforgalom miatt egy ideje könnyebben közelíthetik meg a látogatók, akik a felhúzott hídnak köszönhetően úgy érezhetik, mintha vízen járnának.

Napjainkban a helyreállításoknak hála Mont-Saint-Michel apátsági temploma vallási szertartások színhelye, a középkori vallási építészet egyik legszebb ékessége, nyugati részéről pedig döbbenetes kilátást kínál az öbölre.

Két szerzetesrend felel a napi imádságokért az apátság területén – ahol teljes nyugalomban élnek –, de az élet nem csak a vallás mentén zajlik: a szikla alján klasszikus zenei koncertek, múzeumok, idegenvezetések, szállodák, éttermek, butikok kínálnak szórakozási és pénzköltési lehetőséget.

Akadnak lakóházak is, bár a negyvenhárom állandó lakos (a fele szerzetes) bizonyára a pokolba kívánja a turistaszezon csúcsát, amikor akár kilencezer látogató tapossa egymást.

Évente három és fél millióan érkeznek az 1979 óta az UNESCO Világörökségéhez tartozó szigetre, aminek egyik oka az, hogy létezik egy Párizst és Mont-Saint-Michelt összekötő zarándokút is.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

apátság | bretagne | franciaország | Mont-Saint-Michel

FOLYTASD EZZEL

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

A világ legbarátságosabb városa ez az apró olasz település lett

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram