Az erőmű, amin síelni lehet – Négy izgalmas építészeti projekt, amire oda kell figyelni

Lássunk négy modern épületet, amelyek talán nem változtatják meg a világot, de legalábbis igazítanak rajta. Tartalmasabbá, igényesebbé teszik, és jó eséllyel hamarosan maguk is igazodási ponttá válnak.

Formabontó dizájnnal, összekapcsolt funkciókkal, és a legkülönbözőbb típusú tevékenységek kiszolgálásával jelentkeznek a modern építészet legjobb alkotásai. Már lehet erőmű tetején síelni, komplett szabadidőparkot csinálni egy akvárium köré, egyszerre lakni és csónakázni. Ám ami ugyanennyire fontos: a következő épületek nem erőszakolják meg a környezetüket, hanem belesimulnak, idomulnak, úgy kínálnak sokkal többet az elődeiknél, hogy közben nem akarnak kitűnni a tájból, nem nárcisztikusan tolakodóak.

Új akvárium Oslo mellett

Oslo egyik régi reptere hamarosan teljesen megújul: a városba becsatornázott, de a tengerrel is szoros kapcsolatban lévő közösségi tér lesz. Az elővárosi Bærum község vezetői egy új akváriumot álmodtak a tengerpartra, a megvalósítást pedig a pályázaton győztes londoni Haptic stúdió tervei alapján kezdik majd meg.

Nyilvánvalóan sokkal többről lesz szó puszta látványosságnál: a régi reptér helyén számtalan új szolgáltatást kapnak majd a lakók, az éttermek, kávézók mellett például szörfklubot, hidroplán-kikötőt és egy új strandot is. Az átadást 2023-ra tervezik, de megéri várni, mert Észak-Európa legnagyobb akváriuma épül, az új mini városrészt pedig metró köti majd össze Oslo belvárosával, de komppal is lehet majd a fővárosba utazni.

A projekt igazi lelke viszont a helyi természetet megidéző akváriumépület lesz: a tenger formázta-kerekítette-csiszolta svaberg sziklákra szívesen kiülnek az emberek, különösen miután kellemesen átmelegítették azokat a napsugarak. Pontosan ilyen lesz az akvárium is, hasonló formájú épület, amelynek a tetején sétálgatni is lehet majd.

Gravitációs borászat

Egy kanadai gazda a gravitációt is felhasználja a borkészítési eljárás során, az Olson Kundig Architect ezért tervezett neki egy fémborítású, a domboldal lejtőjén ráérősen lefelé araszolgató épületet. A festői Okanagan-völgyben lévő pincészetet több mint ötven éve alapította Anthony von Mandl. A Martin's Lane Winerynek már a kilencvenes években is tervezett a seattle-i cég, amely most egy teljesen új épületet húzott fel.

Az üzem mellett látogatóközponttal is rendelkező épület a 39 hektáros, lejtős birtok legújabb gyöngyszeme, és a tervezők leírása szerint „intim kapcsolatot teremt a hegyekre és egy jókora tóra néző táj, valamint a gravitációt hasznosító üzem között”. A többszintes épület összesen 3200 négyzetméter lesz, és két különböző tetőt kap majd: egy vízszintest és egy lejtőst, így rengeteg természetes fény juthat az épületbe.

A két kóstolóhelyiséget csigalépcső köti össze, amelyet a rozsdamentes szűrő formája ihletett, illetve a Fibonacci-számsor, amely a szőlő növekedését is leírja.

A kétéltű ház

Elkészült Britannia első kétéltű háza, ami képes úgy úszni a vízen, akár egy csónak. A Baca Architect alapítói, Richard Coutts és Robert Barker olyan otthont tervezett a Temzére, amely ellenáll a környéken nagyon is kiszámíthatatlan áradásoknak. Alapvetően a ház egy dokkban áll, mintha csónak volna, majd áradáskor egyszerűen a vízszinttel együtt megemelkedik. Mindez működik egészen két és fél méteres áradásig – márpedig ekkora azért semmilyen számítás szerint nem várható.

Áradáskor négy oszlop vezeti a házat, nem akadályozva annak mozgását. „A tudósok egyetértenek abban, hogy rendszeresen lesznek áradások, márpedig ha ez a helyzet, az építészetünknek kezdeményezőbbnek kell lennie. Nem elég bízni abban, hogy a gátak majd megvédik az embereket” – közölte a Baca Architects.

A házba ugyan nem mólón kell betérni, ám az előkert ellátja ezt a funkciót is, ráadásul előre figyelmeztet az áradásra.

A világ legtisztább erőműve

Bjarke Ingels, az építészet dán fenegyereke tervezte a több szempontból is figyelemre méltó Amager Bakke hőerőművet. Első pillantásra a legszembetűnőbb a lejtős teteje, amelyen síelni lehet, azaz szabadidőpark funkciót tölt be. Aki pedig hosszasabban nézi, időnként fehér füstkarikát láthat lebegni felette. De mit jelent ez?

Ingels egy crowfunding-kezdeményezéssel összegyűjtött 22 ezer fontot, így épülhetett meg a kémény, amely minden tonna elégetett szén-dioxidot megünnepel egy fehér gőzkarika kieresztésével. A koppenhágai erőmű – amely egy negyvenéves elődje helyére épült – hulladékból állít elő áramot. Az épület csúcsán álló 124 méter magas kémény pedig Ingelsék szavaival „egy műalkotás, ami felhívja a figyelmet a szén-dioxid-kibocsátásra.”

Ebben nem lesz hiba: a 25 méter átmérőjű, három méter magas gőzgyűrűket elég könnyű észrevenni a környéken.

dizájn | építészet | Bjarke Ingels

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom