Close
Hatalmas siker! Magyar fotós is szerepel az Év Csillagászfotósainak listáján

Hatalmas siker! Magyar fotós is szerepel az Év Csillagászfotósainak listáján

A 2021-es Év Csillagászfotósainak listáját a Greenwich-i Királyi Obszervatórium hozta nyilvánosságra. Külön öröm, hogy a tizes rangsorban magyar fotós is helyet kapott, ráadásul nem is akármilyen fényképpel.

Immáron tizenharmadik éve rendezik meg az Év Csillagászfotósa versenyt, melyet a világ asztrofotográfusai számára a top megmérettetésének tartanak. A Greenwich-i Királyi Obszervatórium és a BBC Sky at Night Magazine szervezésében kiírt pályázatra ezúttal negyvenöt országból érkeztek pályaművek, amelyek bizonyítják, hogy Naprendszerünk nemcsak hatalmas, hanem varázslatos is.

Az év csillagászfotósának listája

Andrew McCarthy

A képet eredetileg fekete-fehérben rögzítették, később pedig utómunkákat végeztek rajta, hogy az új napciklust megörökítő kép vibrációja még lenyűgözőbb legyen.

Yovin Yahathugoda 

Yahathugoda egy teljes hónapig várt a tökéletes körülményekre a fénykép elkészítéséhez, végül másfél órás ablakban örökítette meg ezt az izzó csodát.

Stefan Liebermann 

A fényképet a franciaországi Valensole-ban készítette Liebermann, aki egy levendulamező felett rögzítette a Tejútrendszert.

Markus van Hauten 

A jeges izlandi barlangnak a belsejéből készült felvétel az aurora borealist ábrázolja. A fotós számára igazi bakancslistás feladatnak bizonyult a tökéletes fotó elkészítése.

James Rushforth 

6800 éves pillanat, amelyet gyönyörűen megörökítettek Stonehenge-ben.

Zhang Xiao 

A Hui stílusú építészet tökéletes példái felett a Tejútrendszer rajzolódik ki, hogy aztán a kínai Hungcun falu mellett fekvő Yuezhao-tó vízén tükröződhessen vissza.

Feltóti Péter 

A magyar fotós által készített fényképen a hatalmas Fátyol-köd részét képező óriási szupernóva-robbanás maradványai láthatók.

Larryn Rae 

Az aurora borealis évről évre számtalan profi fotóst inspirál, egy ilyen tökéletes kép elkészítésére azonban csak keveseknek nyílik alkalmuk.

Jiajun Hua 

Sanghaj pénzügyi negyedének szennyezettsége miatt a nap csak évente néhány hétig tartó időszakban látható. Négy különböző expozíció felhasználásával készült fénykép a napot örökítette meg a nyüzsgő Lujiazui felett.

Anthony Sullivan 

Az Egyesült Királyságban, Lulworth-ban készült fotón a Tejútrendszer látható, a fénykép bal szélén pedig a Szaturnusz és a Jupiter lapul.

Világszerte találhatók olyan varázslatos rezervátumok, ahol a csillagles feledhetetlen élménnyé alakulhat át. Minnesotában a Voyageurs Conservancy immáron hivatalosan is csillagoségbolt-parknak minősül, miután a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (IDA) tanúsítványát átvehették decemberben.

fotó | lista | legjobbak | év | fénykép

FOLYTASD EZZEL

Bepillanthatsz Budapest lelkébe a város egyik legismertebb szállodájában

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram