Close
Ez a nemzeti park karnyújtásnyira hozza a csillagos égboltot

Ez a nemzeti park karnyújtásnyira hozza a csillagos égboltot

Világszerte találhatók olyan varázslatos rezervátumok, ahol a csillagles feledhetetlen élménnyé alakulhat át. Minnesotában a Voyageurs Conservancy immáron hivatalosan is csillagoségbolt-parknak minősül, miután a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (IDA) tanúsítványát átvehették decemberben.

Az Egyesült Államok és Kanada határán fekvő Minnesota állam északi részének legfelső szakaszán található park csodálatos érintetlen vízi útjai mellett páratlan, csillagos éjszakai égboltjáról híres.

A csillagoségbolt-park cím elnyerése azonban komoly feltételekhez volt kötve:

a pályázóknak megoldásokat kell találniuk a fényszennyezésre, energiahatékony, fenntartható világítást kell telepíteniük a területre, és közoktatási kezdeményezéseknek is az élére kell állniuk.

A nemzeti park területén a Tejútrendszertől kezdve az egyes csillagképeken át a sarki fényig minden rendkívül jól megfigyelhető, ráadásul táborozási lehetőséget is biztosítanak azok számára, akik a vadregényes környezetben az egész éjszakát szívesen eltöltenék, miközben a természet csodái mellett a vadon élő állatokkal is megismerkednek.

A nemzeti park fenntartói úgy vélik, a terület jellege szavatolja az ottani élővilág túlélését és gazdag természeti örökségük megőrzését.

Az IDA 87. csillagoségbolt-parkja, a Voyageurs jelenleg online oktatásokat tart az amerikai iskolások számára, a járványt követő időszakban pedig úgynevezett égboltőr programok mellett és kalandos hajós felfedezőtúrákat is tartanak majd.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: a Voyageurs Facebook-oldala)

nemzeti park | aurora borealis | minnesota | sarki fény | csillag

FOLYTASD EZZEL

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

A világ legbarátságosabb városa ez az apró olasz település lett

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram