Ez a nemzeti park karnyújtásnyira hozza a csillagos égboltot

Világszerte találhatók olyan varázslatos rezervátumok, ahol a csillagles feledhetetlen élménnyé alakulhat át. Minnesotában a Voyageurs Conservancy immáron hivatalosan is csillagoségbolt-parknak minősül, miután a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (IDA) tanúsítványát átvehették decemberben.

Az Egyesült Államok és Kanada határán fekvő Minnesota állam északi részének legfelső szakaszán található park csodálatos érintetlen vízi útjai mellett páratlan, csillagos éjszakai égboltjáról híres.

A csillagoségbolt-park cím elnyerése azonban komoly feltételekhez volt kötve:

a pályázóknak megoldásokat kell találniuk a fényszennyezésre, energiahatékony, fenntartható világítást kell telepíteniük a területre, és közoktatási kezdeményezéseknek is az élére kell állniuk.

A nemzeti park területén a Tejútrendszertől kezdve az egyes csillagképeken át a sarki fényig minden rendkívül jól megfigyelhető, ráadásul táborozási lehetőséget is biztosítanak azok számára, akik a vadregényes környezetben az egész éjszakát szívesen eltöltenék, miközben a természet csodái mellett a vadon élő állatokkal is megismerkednek.

A nemzeti park fenntartói úgy vélik, a terület jellege szavatolja az ottani élővilág túlélését és gazdag természeti örökségük megőrzését.

Az IDA 87. csillagoségbolt-parkja, a Voyageurs jelenleg online oktatásokat tart az amerikai iskolások számára, a járványt követő időszakban pedig úgynevezett égboltőr programok mellett és kalandos hajós felfedezőtúrákat is tartanak majd.

Ez is érdekelhet:

Feküdj a földre, és csak figyelj! – Csillagösvények Magyarországon

Az emberiség 80%-a fényszennyezett környezetben éli mindennapjait. Ha szabad szemmel csodálnánk meg a Tejutat, nem sok helyen, de van még rá esélyünk.

(Fotók: a Voyageurs Facebook-oldala)

égbolt | minnesota | nemzeti park | usa | csillag

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom