Close
Itt vannak az év legjobb magyar épületei és tervei

Itt vannak az év legjobb magyar épületei és tervei

Az viszont, hogy melyik a legjobb épület és a legjobb terv, majd november 8-án derül ki, a Média Építészet Díja-gálán.

Az építészet vezető online szaklapja, az Építészfórum idén már 14-edszer rendezi meg a Média Építészeti Díja-gálát (MÉD), ahol az év legjobb magyar épületeit és terveit jutalmazzák.

Most nyilvánosságra hozták a győzelemre esélyesek listáját, amelyet egy nemzetközi szakmai zsűri válogatott ki több mint 140 jelentkező közül.

Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő. Építész: Hatvani Ádám, Korompay Attila, Dékány Tibor. Fotó: Danyi Balázs

A MÉD sokszínűségének bizonyítékaként az ÉPÜLET kategória öt döntőse között találunk kikötőt, családi házat, piacot, erdei hidat és reprezentatív fogadóépületet, míg a TERV kategória hat, döntőbe jutott projektje egy téglagyár, hospice-ház, búvárbázis, dohányfeldolgozó tanüzem, ifjúsági műhely és malom vízióit tárja elénk.

Az előzsűri olyan épületeket keresett, amelyek „illeszkednek, beleolvadnak épített vagy természetes környezetükbe, ugyanakkor jellemző rájuk az aprólékos tervezés, a formai innováció és a környezettudatosság”.

Budaörsi duplex villa. Építész: Horváth Dénes. Fotó: Danyi Balázs

Az előzsűri a szelekció során megtekintett összesen 76 épület és 69 terv alapján idén is átfogó véleményt fogalmazott meg az elmúlt év hazai építészeti tendenciáival kapcsolatban:

„a magyar építészek tiszteletben tartják a hagyományokat, de értik a modern élet igényeit is.”

Tervek szintjén a zsűri a hallgatói projekteket részesítette előnyben, ezzel is motiválva a fiatalabb generációt. Pozitívumnak tartják, hogy a beérkezett 69 pályamunka jelentős része sugároz szociális érzékenységet olyan problémák iránt, mint a családon belüli erőszak, az idősek vagy a halálos betegek helyzete, vagy épp a környezetvédelem.

Méltóság háza – Hospice – Építész: Oravecz Péter

A döntőbe került tervezők a MÉD november 8-i, Müpa-beli gáláján egy rövid prezentációban mutatják be az általuk tervezett projektet.

Ezen az estén adják át először a Perika-díjat, amit az Építészfórum társalapítója és egykori főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina emlékére hoztak létre. A szakmai elismerés az ő művésznevét viseli.

Búvárbázis Rudabányán. Építész: Krajnyák Nándor Bence

A Média Építészeti Díjáért versengő ÉPÜLETEK

A Média Építészeti Díjáért versengő TERVEK

Ez is érdekelhet:

müpa | építészet | épület | média építészeti díja

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram