Itt vannak az év legjobb magyar épületei és tervei

Az viszont, hogy melyik a legjobb épület és a legjobb terv, majd november 8-án derül ki, a Média Építészet Díja-gálán.

Az építészet vezető online szaklapja, az Építészfórum idén már 14-edszer rendezi meg a Média Építészeti Díja-gálát (MÉD), ahol az év legjobb magyar épületeit és terveit jutalmazzák.

Most nyilvánosságra hozták a győzelemre esélyesek listáját, amelyet egy nemzetközi szakmai zsűri válogatott ki több mint 140 jelentkező közül.

Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő. Építész: Hatvani Ádám, Korompay Attila, Dékány Tibor. Fotó: Danyi Balázs

A MÉD sokszínűségének bizonyítékaként az ÉPÜLET kategória öt döntőse között találunk kikötőt, családi házat, piacot, erdei hidat és reprezentatív fogadóépületet, míg a TERV kategória hat, döntőbe jutott projektje egy téglagyár, hospice-ház, búvárbázis, dohányfeldolgozó tanüzem, ifjúsági műhely és malom vízióit tárja elénk.

Az előzsűri olyan épületeket keresett, amelyek „illeszkednek, beleolvadnak épített vagy természetes környezetükbe, ugyanakkor jellemző rájuk az aprólékos tervezés, a formai innováció és a környezettudatosság”.

Budaörsi duplex villa. Építész: Horváth Dénes. Fotó: Danyi Balázs

Az előzsűri a szelekció során megtekintett összesen 76 épület és 69 terv alapján idén is átfogó véleményt fogalmazott meg az elmúlt év hazai építészeti tendenciáival kapcsolatban:

„a magyar építészek tiszteletben tartják a hagyományokat, de értik a modern élet igényeit is.”

Tervek szintjén a zsűri a hallgatói projekteket részesítette előnyben, ezzel is motiválva a fiatalabb generációt. Pozitívumnak tartják, hogy a beérkezett 69 pályamunka jelentős része sugároz szociális érzékenységet olyan problémák iránt, mint a családon belüli erőszak, az idősek vagy a halálos betegek helyzete, vagy épp a környezetvédelem.

Méltóság háza - Hospice - Építész: Oravecz Péter

A döntőbe került tervezők a MÉD november 8-i, Müpa-beli gáláján egy rövid prezentációban mutatják be az általuk tervezett projektet.

Ezen az estén adják át először a Perika-díjat, amit az Építészfórum társalapítója és egykori főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina emlékére hoztak létre. A szakmai elismerés az ő művésznevét viseli.

Búvárbázis Rudabányán. Építész: Krajnyák Nándor Bence

A Média Építészeti Díjáért versengő ÉPÜLETEK

A Média Építészeti Díjáért versengő TERVEK

Ez is érdekelhet:

Steve Jobs okkal lehetne büszke a Graphisoft Parkra

A most húszéves Graphisoft Park egy, a korát megelőző felismerésből született, ma már világhírű cégeknek ad otthont, és folyamatosan fejlődik, hogy teljesíthesse eredeti küldetését.

müpa | építészet | épület | média építészeti díja

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom