Close
Steve Jobs okkal lehetne büszke a Graphisoft Parkra

Steve Jobs okkal lehetne büszke a Graphisoft Parkra

A most húszéves Graphisoft Park egy, a korát megelőző felismerésből született, ma már világhírű cégeknek ad otthont, és folyamatosan fejlődik, hogy teljesíthesse eredeti küldetését.

„Nem természetes, hogy egy szoftvercég ingatlanfejlesztésbe kezd” – emlékszik a Graphisoft Park kezdeteire az alapító Bojár Gábor. Akkor mégis hogyan alakult ki Magyarország egyik legnívósabb irodakomplexuma?

A történet az 1982-ben alapított Graphisofttal indult, amely hamar erős nemzetközi szereplővé nőtte ki magát egy speciális környezetben: mivel akkoriban még nem lehetett elhagyni az országot, könnyű volt megtartani a fiatal, jól képzett, de a nyugatinál jóval olcsóbb mérnököket. Ráadásul kevés magáncég működött, nem volt verseny, ám „a rendszerváltás után sokkal nehezebb lett megtartani a tehetségeket, akik akkor már próbára tehették magukat bárhol, akár a Szilícium-völgyben is”.

A TECTON építészirodája

Innen jött a felismerés, hogy a fizikai környezet nagyon sokat számít a munkaerő megtartásában, elcsábításában. Ma már ezt alapvetésnek tartjuk, de húsz éve, a Graphisoft Park alapításakor még sokan értetlenkedtek rajta.

Az SAP irodája belülről

Az első épületeket jegyző Cságoly Ferenctől tehát nem a cég nagyságát hirdető épületet kértek, hanem

kreativitást ösztönző munkakörnyezetet, amely a lehető legjobban kielégíti a dolgozók igényeit.

Hangsúlyos a zöld területek fontossága, például nincs bent autóforgalom, helyette „háromszintes mélygarázsok vannak, ami a Duna partján különösen drága”.

Bár a park rohamosan bővült, az épületek magassága a mai napig nem haladhatja meg fák magasságát. És talán létezik valamiféle kimondatlan presztízsverseny a dél-budai Infoparkkal is, mindenesetre egy anekdota szerint akadt pillanat, amikor az Infopark területére költözhettek volna, de Cságoly azt mondta:

oda nem lehet ilyen Duna-partot varázsolni.

Valóban: a partszakasz lenyűgöző, szinte látjuk magunk előtt a két meeting közt relaxáló dolgozókat, ténylegesen látjuk viszont a Graphisoft-hajót, amely 12 perc alatt elviszi az embereket a Batthyány térre.

Mára a park külön kis város lett: összesen tíz étterem/kávézó van, emlékművek és szobrok díszítik a tereket. Jutott egy Steve Jobsnak is, az Apple-alapító bronzváltozata garbót, farmert és Wink-cipőt hord, a kezében iPhone-t tart, mi mást.

Jobs 1983-ban személyesen is találkozott Bojárral, és több területen is egyengette a Graphisoft útját.

„Gépeket, marketingmegjelenést adtak, de mindenekelőtt egy szellemiséget”, ez utóbbit Jobs legendás mondásai fejezik ki a legpontosabban.

Jobs szobra a diákok klasszikus szelfitémája

Növekedett is szépen a szoftvercég (ma már tizenöt irodája van világszerte, közel hatszáz munkatárssal, de a bázis Budapesten maradt), és a Graphisoft Park sem maradt el: a kezdeti 8000 négyzetméternyi irodából mára 75 ezer lett.

Az első bérlők közt volt például a Microsoft, azóta is a parkban van, már jóval nagyobb területen. „Felmerült annak idején, hogy nem zavarja őket a Graphisoft név? Azt felelték, ha IBM Park lenne a neve, az zavarná őket, de így jönnek.”

Szintén itt található a vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó szoftveróriás, az SAP, ma már négy blokkban, 21 ezer m²-en, a kezdeti nyolcezerrel szemben.

Az SAP egyik új épülete

A Servier kevésbé ismert cég, de hatalmas fegyvertény a jelenléte.

A gyógyszeripari vállalatnak ez az egyetlen Franciaországon kívüli kutatólaborja,

ahol nemrég komoly sikert értek el: klinikai fázisba került egy itt kifejlesztett új, originális molekulacsalád, amely egyes daganatos megbetegedésekben szenvedőknek újfajta gyógyulási lehetőséget jelenthet.

Az irodák funkciói alkalmazkodnak a bérlők igényeihez, az épületek külseje pedig a környezethez

Számos tech-cég mellett jelen van az amerikai félvezető-óriás, a Silicon Labs, az elektronikus aláírási rendszert kínáló Microsec Zrt., és elkészült a Startup House is: Sugár Péter épülete elnyerte az Év Új Ingatlanfejlesztése díjat.

A Graphisoft Park – amelyet 2006 óta a Budapesti Értéktőzsdén is jegyeznek – most átadott déli parkrészén 20 ezer m² új iroda épült, így már több mint ötezer, magasan képzett informatikus dolgozik ott.

De ellátja-e ma is a terület a kezdetekben kitűzött célt, a tehetségek itthon tartását? Ennek érdekében 2014-ben tettek egy nagy lépést, amikor megérkezett az International Business School, és útjára indult a Bojár Gábor alapította Aquincum Institute of Technology.

Azért, hogy a fordított agyelszívás működjön, mindannyiunknak tenni kell. Erről szól ez a park is.

Az utóbbin többek között Rubik Ernő és Barabási-Albert László tart képzéseket, a végzett diákok közül pedig már többen visszajöttek dolgozni az itteni cégekhez.

Ez is érdekelhet:

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom