Close
Közel egy évtized után már nem a szingapúri Changi a világ legjobb repülőtere

Közel egy évtized után már nem a szingapúri Changi a világ legjobb repülőtere

Idén is elkészítette szokásos listáját a Skytrax.

Jó tíz évvel ezelőtt fordult elő utoljára olyan, hogy nem a Szingapúrban működő Changi végzett a World Airport Awards első helyén.

2021-ben az évek óta egyre feljebb és feljebb jutó dohai Hamad kapta a képzeletbeli aranyérmet a “világ legjobb repülőtere” kategóriában.

A Changi ezúttal harmadikként zárt – ez bármely más repülőtér számára kiváló eredmény, kivéve a szingapúri csodareptér rajongóinak (merthogy vannak ilyenek is), akik rendszeresen dicsérik a reptér könnyedségét, kényelmét, valamint a kiváló étel- és italkínálatát.

A győztes felemelkedése egybeesik  a Qatar Airways előretörésével; a katari kormány mind a nemzeti légitársaságába, mind a repülőtérbe hatalmas összegeket fektetett, a jelek szerint látványos eredményekkel.

A Qatar Airways utasai például – amennyiben a dohai reptéren várnak csatlakozásra – ingyenes városnézést, szállást és étkezést vehetnek igénybe (az útjuk hosszától függően), valamint VIP-transzfer szolgáltatást is kérhetnek, melynek keretében a légitársaság munkatársai zökkenőmentesen átvezetik őket a repülőtéren a következő járatukhoz.

Ami pedig a toplistát illeti, a 2021-es rangsort leginkább az európai és ázsiai repülőterek uralják. Amennyiben országonként nézzük, akkor a legjobb tíz hely közül hármat elfoglaló Japán szerepelt a legjobban.

A World Airport Awards díjat szokás szerint az utasok szavazzák meg egy 2020 augusztusától 2021 júliusáig tartó globális repülőtéri elégedettségi felmérés keretében. Idén így alakult az élmezőny:

  • 1. Hamad International Airport (HIA)
  • 2. Tokyo Haneda Airport (HND)
  • 3. Singapore Changi Airport (SIN)
  • 4. Incheon International Airport (ICN)
  • 5. Tokyo Narita Airport (NRT)
  • 6. Munich Airport (MUC)
  • 7. Zurich Airport (ZRH)
  • 8. London Heathrow Airport (LHR)
  • 9. Kansai International Airport (KIX)
  • 10. Hong Kong International Airport (HKG)

További díjak

Egy olyan évben, amelyet még mindig a koronavírus-járvány irányít, igen nehéz értékelni a repülőtereket. A brit székhelyű légiközlekedési tanácsadó társaság ezt a problémát úgy oldotta meg, hogy összerakott egy másik listát is, ami kifejezetten azokat a repülőtereket nevezi meg, melyek kiemelkedő munkát végeztek az új egészségügyi és higiéniai protokoll betartását illetően. A Skytrax itt nem állított fel rangsort, hanem ABC-sorrendben elismert harminckilenc repülőteret.

A külön kiemelt kategóriákban az isztambuli kapta a legtöbbet fejlődött reptér címet, a  Changi nyerte el a legjobb repülőtéri személyzet díját, a szöuli Incheon a legjobb repülőtéri biztonságért kapott elismerést, a japán Centrair Nagoya pedig a legjobb regionális repülőtér díját vihette haza. A legtisztább a tokiói Haneda, Észak-Amerika legjobbja pedig a vancouveri reptér lett.

A repülőterek nemcsak az utasok felszállás előtti várakozásának helyszínei, hanem kikapcsolódási lehetőséget is nyújtanak. A Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtér, a LAX ezt most még magasabb szintre emelte, és igazi luxusélményt kínál az utazók számára.

(Forrás: CNN, fotók: Getty Images)

szavazás | lista | 2021 | legjobb | világ

FOLYTASD EZZEL

Ha Bécsbe utazol a télen, számíts erre!

Újabb részletek derültek ki a világ legnagyobb aktív vulkánjának kitöréséről, reagált a turisztikai hatóság is

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram