Close
Főleg a déli parton okozhat bajt a Balaton egyik legnagyobb veszélyforrása

Főleg a déli parton okozhat bajt a Balaton egyik legnagyobb veszélyforrása

Sokan azt gondolják, hogy akár kilométereket is sétálhatnak befelé úgy, hogy leér a lábuk. De ez nem így van.

Pár száz méterre a parttól ugyanis egy árokszerű képződmény, az úgynevezett marásvonal húzódik, amelyre a vízimentők szeretnék felhívni a figyelmet. Mint cikkükben Szakter Roland, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének geodéziai és térinformatikai referense elmondja,  a déli parton két marásvonal található. Az egyik 150-180 centis vízmélységnél, a bójákon túl, ahová az ember már általában úszva vagy vízibiciklin, SUP-ról esetleg más strandeszközön jut el. Ez kevésbé jelenthet veszélyt, mert eleve mély vízben helyezkedik el.

Akkor viszont érheti meglepetés az embert, ha például vízibicikliről csúszik vagy ugrik be a vízbe:

először talán még érzi a medret a lába alatt, de a következő ugrásnál már nem, hiszen észre sem vette, hogy elsodródott a marásvonal fölé. Ilyenkor egy pillanat alatt pánikba lehet esni, ez pedig gyakran vezet tragédiához.

Ha a part felé ugrik valaki a vízibicikliről, automatikusan löki a mélyvíz felé a biciklit, és észre sem veszi. Odaúszik, kimászik rá, de a következő ugrásnál már egyáltalán nem érez a lába alatt semmit, amikor beérkezik a vízbe, és nem tudja fellökni magát úgy, mint az előző ugrásnál. A legfontosabb az, hogy ezekre a veszélyekre készülni kell.

Viszont a parthoz közelebb is kialakul egy másik marásvonal a hullámzás miatt, ami leginkább a gyerekeknek jelenthet veszélyt.

Ez egy sokkal kisebb, mintegy félméteres mélyedést jelent, és nehéz észrevenni. Az ember csak azt látja, hogy ötven méterrel beljebb még mindig térdig ér a víz a másik fürdőzőnek, de míg odáig eljutunk, valahol található egy fél méteres mélyedés.

Az északi parton ez a veszély kevésbé fenyegeti az embert, mert ott bár gyorsan, de egyenletesen mélyül a meder. A marásvonal térképe itt található.

Hogy mennyire oda kell figyelni a fürdőzésnél, azt jól illusztrálja, hogy nemrég egyetlen nap alatt rekordszámú embert kellett kimenteni a Balatonból.

(Forrás: vizimentok.hu, képek: Getty Images, Unsplash)

 

 

marásvonal | déli part | veszély | balaton | mélyülés

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram