Főleg a déli parton okozhat bajt a Balaton egyik legnagyobb veszélyforrása

Sokan azt gondolják, hogy akár kilométereket is sétálhatnak befelé úgy, hogy leér a lábuk. De ez nem így van.

Pár száz méterre a parttól ugyanis egy árokszerű képződmény, az úgynevezett marásvonal húzódik, amelyre a vízimentők szeretnék felhívni a figyelmet. Mint cikkükben Szakter Roland, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének geodéziai és térinformatikai referense elmondja,  a déli parton két marásvonal található. Az egyik 150-180 centis vízmélységnél, a bójákon túl, ahová az ember már általában úszva vagy vízibiciklin, SUP-ról esetleg más strandeszközön jut el. Ez kevésbé jelenthet veszélyt, mert eleve mély vízben helyezkedik el.

Akkor viszont érheti meglepetés az embert, ha például vízibicikliről csúszik vagy ugrik be a vízbe:

először talán még érzi a medret a lába alatt, de a következő ugrásnál már nem, hiszen észre sem vette, hogy elsodródott a marásvonal fölé. Ilyenkor egy pillanat alatt pánikba lehet esni, ez pedig gyakran vezet tragédiához.

Ha a part felé ugrik valaki a vízibicikliről, automatikusan löki a mélyvíz felé a biciklit, és észre sem veszi. Odaúszik, kimászik rá, de a következő ugrásnál már egyáltalán nem érez a lába alatt semmit, amikor beérkezik a vízbe, és nem tudja fellökni magát úgy, mint az előző ugrásnál. A legfontosabb az, hogy ezekre a veszélyekre készülni kell.

Viszont a parthoz közelebb is kialakul egy másik marásvonal a hullámzás miatt, ami leginkább a gyerekeknek jelenthet veszélyt.

Ez egy sokkal kisebb, mintegy félméteres mélyedést jelent, és nehéz észrevenni. Az ember csak azt látja, hogy ötven méterrel beljebb még mindig térdig ér a víz a másik fürdőzőnek, de míg odáig eljutunk, valahol található egy fél méteres mélyedés.

Az északi parton ez a veszély kevésbé fenyegeti az embert, mert ott bár gyorsan, de egyenletesen mélyül a meder. A marásvonal térképe itt található.

Hogy mennyire oda kell figyelni a fürdőzésnél, azt jól illusztrálja, hogy nemrég egyetlen nap alatt rekordszámú embert kellett kimenteni a Balatonból.

(Forrás: vizimentok.hu, képek: Getty Images, Unsplash)

 

 

balaton | veszély | marásvonal | déli part | mélyülés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom