Close
Közel húsz év után indul újra egy balatoni kisvasút, könnyebb lesz eljutni egy kedvelt gyógyfürdőhöz

Közel húsz év után indul újra egy balatoni kisvasút, könnyebb lesz eljutni egy kedvelt gyógyfürdőhöz

Ismét el lehet jutni Csisztafürdőig a balatonfenyvesi kisvasúttal.

Közel két évtizedes forgalomszünet után július 1-jétől ismét járnak a vonatok a balatonfenyvesi kisvasút Csisztafürdőre vivő, újjáépített vonalán – áll a MÁV Zrt. közleményében.

A gyógyfürdőhöz vezető nyomvonalon a pályát teljes hosszában újjáépíttette a MÁV, így már vonatozással is elérhető a Buzsákhoz tartozó, közúton csak jókora kerülővel megközelíthető pihenőhely. A nyári főszezonban Balatonfenyvest Csisztapusztával és Somogyszentpállal is hat-hat vonatpár köti össze.

Illusztráció

A július 1-jétől érvényes nyári menetrend szerint a fürdő nyitvatartásához igazodva, kétóránként járnak a vonatok a felújított vonalon, a menetidő 35 perc. A közleményben arra is kitérnek, hogy a kisvasúton a tavaly bevezetett Balaton24 és Balaton72, illetve az idén új Balaton24/72 Duo napijegyekkel is lehet utazni.

Balatonfenyves

A tájékoztatás szerint az 1950-től gazdasági vasútként üzemelő vonalon mára a személyszállítás az egyeduralkodó. Nyáron jelentős a balatoni kirándulóforgalom, de a somogyszentpáliak és imremajoriak számára a közösségi közlekedést is ezek a kisvonatok jelentik. A MÁV elnök-vezérigazgatója, Homolya Róbert másfél éve, a balatonfenyvesi kisvasút másik ágán 474 millió forintból befejezett pálya-felújítási munkák apropóján jelentette be, hogy megkezdődhet a Balatonfenyvesi kisvasút csisztafürdői ágának újjáépítése 2,1 milliárd forintból. Erre azért volt szükség, mert a közel húsz éve elrendelt üzemszünet miatt a 8,3 kilométeres pályaszakaszt benőtte a növényzet, a pálya megrongálódott, illetve hiányossá vált, és a hidakat, vasúti átjárókat is jelentősen fel kellett újítani.

Korábban megírtuk, hogy a Balaton környékére látogatók újabb vonatjegy-típusok közül választhatnak: elérhető a Balaton24 és a Balaton72 jegyek Duo változata, az egy vagy három napig érvényes jegyekkel a Balaton menti vasútvonalakon túl, a tó térségében százhuszonhárom település között közlekedő Volánbuszokon is utazhatnak.

(Forrás: MTI, fotók: Getty Images)

kisvasút | megindul | Balatonfenyves | csisztafürdő | vonat

FOLYTASD EZZEL

Egy távoli hely, amely a nap, a tenger és a karibi életérzés rajongóinak kedvence lehet

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram