Close
A balatoni újhullám elsodor és stílust teremt – Teszteltük a füredi Pazar Coffee Companyt

A balatoni újhullám elsodor és stílust teremt – Teszteltük a füredi Pazar Coffee Companyt

Egyre több a jó hely, kevés az eredeti. Pedig mi azokat szeretjük igazán, amelyekre úgy gondolunk, mint kötelező programra, ha egy adott részén járunk az országnak. Kicsit még el is képzeljük, ahogy a nagyihoz hasonlóan megsértődne, ha nem látogatnánk meg olykor-olykor. Ennek megfelelően idejét sem tudjuk, mikor telt el tokaji bortúra Anyukám mondta – vagy újabban Világbéke – nélkül, vagy mikor hajtottunk keresztül Szekszárdon úgy, hogy nem ugrottunk be A Kávé Házába egy feketére. Most úgy tűnik, Balatonfürednek is jutott egy ilyen hely: a Pazar.

A “Balaton télen is menő” üzenet célba ért. Legalábbis amíg ott vagyunk, cirka másfél óra alatt háromszor telik meg, majd ürül ki a kávézó az Aranyhíd sétányon, pár méterre a téli álmot alvó Kisfaludy strandtól. Pedig a környéken néhány fagyosan lassú építkezéstől, és néhány borvirágos – avagy a hidegben kipirult – arcú munkástól eltekintve semmi és senki nincs.

A Pazar úgy tűnik, komoly helyi sikersztori lesz, és talán elindít egy, a korábbinál is komolyabb minőségi javulást. De ugorjunk vissza a sztori elejére – merthogy a Pazar nem egy 2018-as történet. A Pazar (1.) ugyanis már cirka öt évvel ezelőtt, 2013-ban bevette a pesti Akadémia utcát. Hobbinak indult vállalkozás ez, egy lelkes fickótól, aki a háttérben dolgozik a pazar-élmény megteremtésén.

A budapesti start ellenére az álom mégis egy balatoni hely volt, ami a füredi Pazarral megvalósult. A bútorok jókora része egyedi koncepció, a termékek pedig több éves kutatómunka árán kerültek 2017 áprilisában az üzletbe. A tavalyi volt az első nyaruk Füreden, de már itt-ott lehetett hallani, mennyire vagány hely a Pazar. A jó kávé, és a jó sütik mellett – erre azért még visszatérünk – mindig a kiszolgálást dicsérték,

ami elég furcsa egy olyan időszakban, amikor az ember örül egy fogatlan, félkezű pincérnek is, csak csinálja, amit kell.

“Aha, szóval erről beszéltek” – ez járt a fejünkben, amikor beültünk. A sokszor giccses, mesterkélt, reformkori sztorikkal teletűzdelt Füreden eddig a kávézók jókora része kötelességtudóan beállt a “romantikus”, “békebeli”, “illedelmeskedő” jelzőkkel illethető sorba (az enteriőr stílusában és kiszolgálásban is), létrehozva ezzel egy közeget, amiben a hangos nevetés vagy a bajszon ragadó kávéhab minimum egy szellentéssel ér fel, a klasszikus értelemben vett vendéglátósok pedig citromba harapva hozzák ki a feketét.

A Pazar más. Hozza a nagyvárosi lazaságot, miközben figyelmes, minőségi, érzékeny. Ez persze nagyrészt a személyzetnek köszönhető: Robi nyolc külföldön töltött év után tért haza Balatonalmádiba, Viktor pedig Debrecenből igazolt Füredre, hogy együtt elhozzák a jóízű kávézás örömét a Balaton fővárosába. Halleluja!

Itt az vendég az első, na meg a kávé: a táblán mindig három különböző figyel,

Rómában pörkölt brazil, etióp, pápua új-guineai vagy panamai, attól függ, épp mire van igény, és mit pörköltek frissen az elmúlt években erősen feljavuló, és régebb óta fontos hazai sarokkőnek számító szekszárdi Lucky Capnél.

Cold brew, 55 g őrleménnyel, hidegen csepegtetve. Hat-hét óra alatt készül el, de garantáltan megéri

Az már csak az extra, hogy az újhullámos kávézókhoz híven találunk világos pörkölésű és klasszikus olasz kávét is, ahogy koffeinmentes verzió és forró csoki is került az itallapra, aminek itt nincs nagy jelentősége, egyből érkezik néhány biztos ajánlás, ahogy helyet foglalunk. Aki pedig másból pótolná a napi koffeinadagot, profin elkészített szálas teákból válogathat, a feketétől a nagy zöld hullámig, azaz a matcháig.

De nem csak a tea- vagy kávékészítésre jellemző az odafigyelés. A reggeli – vagy délutáni, itt nehéz eldönteni – gyorsító mellé készített házias sütik is verhetetlenek. Nem csoda, hamar megtudjuk, hogy Gyenesdiáson készülnek, Sütis Móninál, akitől számtalanszor kóstoltunk emlékezetes édességeket.

Az élménynek pedig még az sem gátja, hogy sok cukor-  vagy gluténmentes sütit, kekszet is találunk, ahogy minőségi szendvicset házi sajtkrémmel, extra szalámikkal és sonkákkal. Aki még ennél is egészségesebb reggelire vágyik, még mindig kérhet helyben facsart narancslevet, préselt smoothie-t vagy chia pudingot, friss gyümölcsökkel.

A hely sikerét mutatja az is, hogy két hónappal ezelőtt bővíteni kellett, lefóliázták a terasz egy részét, hogy ne kelljen egy Pazar-függőnek se nélkülözni a napi dózist. Persze, nincs megállás, már a nyárra készülnek a srácok, nagy erőkkel.

A kb. hatvanfős teraszra a jó idővel együtt két vagány, szintén saját gyártású bútor is érkezik (többet nem árulunk el), de tervben vannak hétvégi Pazar-piknikek is, ahol már délelőtt dj és pár pohár pezsgő rázza fel a hangulatot. Bulitéren nem is mennek ennél sokkal tovább: helyi termelők borai és a Stari kisüzemi sörei mellett pár kevert, tipikusan nyári ital került a kínálatba, a mértékletes alkoholfogyasztás jegyében.

Az igényes vendégkör nagyon vegyes, de stabil. Olyannyira, hogy úgy döntöttek, hamarosan a Facebooknak is búcsút mondanak, és inkább, ha valamilyen fontos esemény van, majd teleplakátolják a várost.

Délelőtt sokszor gyerekes anyukák kedvelt terepe a Pazar, itt még attól sem kell félni, hogy egy perc után rászólnak a gyerekre, ha nem ül ölbe tett kézzel az asztalnál. Délutánonként pedig igazi klubok alakulnak ki, többen itt ismerkedtek meg, és azóta együtt járnak kávézni, de akadnak olyanok is, akik napi többször visszajönnek egy szendvicsre, sütire, teára, vagy csak pár jó szóra.

A jó hír, hogy a messzebbről érkezők könnyen haza is tudnak vinni magukkal egy kis Pazart: az kávézó sarkában kialakított shopban sajátmárkás kávék, sokféle tea és kiegészítő is kapható.

Kíváncsiak leszünk, hogy folytatódik a Pazar-sztori, de az már most is látszik, hogy van igény az úttörő helyekre, és nem csak Budapesten.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Gyana Dániel)

Close