Close
Butikhotel golfklubok és Toszkána hangulatával – Kipróbáltuk a füredi Villa Vitae-t

Butikhotel golfklubok és Toszkána hangulatával – Kipróbáltuk a füredi Villa Vitae-t

Időről időre felmerül a kérdés, miként lehetne a nyári Balaton négy évszakos. Mert a helyzet az, hogy hiába tucatnyi, ősszel is nyitva tartó, minőségi étterem és kávézó, vendég érdemben csak hétvégén köszön hangos ‘Jó napot’-tal. Ha rossz idő van, még akkor sem. Valami más hiányzik a több ismeretlenes egyenletből: például több jó program, és több Villa Vitae.

És most egyáltalán nem arról van szó, hogy Füred több száz kiadó apartmanja és nagyjából tíz szállodája mellé kellett még egy tizenegyedik. Sokkal inkább arról, hogy a vízpartra épülő nagyüzemi vendéglátáson túl létezik egy olyan szegmense a szolgáltatásnak, ami a város szélén, strand, hekk és lángos nélkül is kényeztető élményt nyújt.

A tavaly júliusban nyílt Villa Vitae-ben parádésan éreztek rá arra, mi hiányzik a magyar tenger partjára érkező, tehetős vendégeknek: intim környezet, környékbeli alapanyagokra épülő, minőségi konyha, exkluzív szolgáltatások és átlagon felüli kiszolgálás.

Hogy mit is takar ez? Hamarosan elmeséljük, de előbb ugorjunk vissza az időben egy kicsit.

„Volt egy földünk, hasznosítani akartuk!”

Több terv után végül egy uniós, egészségturizmus fejlesztésére irányuló pályázatra csaptak le a tulajdonosok. A támogatás elnyerése után őrült tempóban kezdték el a munkát: a három épületből álló komplexumot egy év alatt kellett felépíteniük, nehogy kicsússzanak a szigorú határidőkből.

A stílust illetően mégsem kötöttek kompromisszumot. A város főépítészével folyamatosan egyeztetve mediterrán stílusú, mégis a régi, környékbeli tornácos villák hangulatát is visszaadó épületegyüttes született. A belső dizájn a koptatott fehér ajtókkal, az egyedileg gyártott bútorokkal és kiegészítőkkel pedig kivétel nélkül a tulajdonosok érdeme.

A tavaly júliusi nyitás után egy jó fél éves soft-opening időszak következett. Mivel a csapat még sosem foglalkozott vendéglátással, kellett idő a tapasztalatszerzéshez, és a tökéletes szervizre alkalmas személyzet megtalálásához.

A feladott álláshirdetéseket el kellett felejteni. Itt csak ajánlás útján lehet jó munkaerőt találni – vallja Eppel Krisztián ügyvezető.

Az első hivatalos szezonnak így az ideit tartják, ami máris várakozáson felüli volt, ráadásul sok fejlesztési igényre is rámutatott.

Amíg nyáron a vendégeké volt a főszerep – a szállóvendégeken túl sok esküvőnek, és a FINA úszó-világbajnokság zártkörű rendezvényeinek is otthont adott a hotel –, az őszi-téli időszakban inkább céges eseményekre és gasztrorendezvényekre fókuszálnak.

Ráadásul ez az az időszak, amikor a még be nem fejezett fejlesztésekkel is haladni tudnak. Amikor ott jártunk, épp elkészült az edzőterem, átalakítás alatt állt a wellness-részleg, és a szobákban is bőven akadt tennivaló. De hamarosan elkészül a klubszoba is, az egészségházban pedig a téli időszakban három-öt napos kúrák, állapotfelmérés, életmód-tanácsadás, gyógymasszázs és más gyógykezelések lesznek elérhetők.

Jelenleg tizenöt szobában – amelyből három lakosztály – fogadják a vendégeket, és bár vannak tervek bővítésre, maximum néhány szoba jöhet szóba. A Villa Vitae-ben ugyanis a legfontosabb, hogy az odaérkezők csendes, nyugodt környezetben pihenhessenek a szőlőtáblák között, szomszédok nélkül.

Hogy mennyit kell áldoznunk ezekért az extrákért? Reggelivel együtt, főszezonban úgy 50-120 ezer forintot éjszakánként, szobatípustól függően, de a jó hír, hogy az őszi-téli időszakban ennél sokkal kedvezőbb áron is kipróbálhatjuk a vidéki luxust.

„Mintha lenne egy saját villám, ahol lesik minden kívánságomat”

Talán így lehetne legrövidebben összefoglalni, miről is szól a Villa Vitae. De az igazság az, hogy a zsalugáteres, kolostorcserepes hotelben ennél sokkal többet nyújtanak.

Van a villának például saját kisbusza, amivel bármikor vállalják a vendégek szállítását, de akár biciklit vagy Vespát is kérhetünk, ha kirándulnánk egyet a környéken – ez a szolgáltatás része.

De ugyanígy említhetnénk a két szaunával, gőzkabinnal és jakuzzival felszerelt wellness-részleget is, vagy a moziszobát, ahol tizenöten választhatunk több mint háromszáz film közül.

A tervek azonban még ezen is túlmutatnak: a spa és az edzőterem mellett a jövőben a már említett kezelések kapnak nagyobb teret, és azok a személyre szabott szolgáltatások, amik miatt igazán jó lehet Villa Vitae vendégnek lenni.

Így lesz lehetőség például, hogy fodrászt vagy manikűröst rendeljünk a privát villaapartmanunkba, vagy éppenséggel szobaszervizt vagy corcierge szolgáltatást vegyünk igénybe, és előzenés koncerteket hallgatva lazuljunk a kertben.

Amiért pedig a golfklubok hasonlata az első pillanatban eszünkbe jutott, az egy olyan Members Club kialakításának terve, ami egészen exkluzív közösséget fog teremteni a hotelbe érkezőkből.

„Egyszer lesz egy saját gazdaságunk…”

Nem először hallunk ilyet a környéken – ha már csak a beígért gazdaságok fele felépül, boldogok leszünk. Ami viszont tény, hogy a Vitae-ben már a most felszolgált ételekkel is magasra teszik a lécet, különösen a reggelivel, ami totálisan új dimenzióba helyezi a klasszikus értelembe vett “svédasztalos reggeli” fogalmát.

Itt ugyanis saját kolbász és saját lekvár kerül az asztalra, ahogy a válogatott sajtok is környékbeli manufaktúrákból érkeznek. De a hotelnek saját bora is van, amit a Zelna borászatban készíttetnek el.

Ha a tervek megvalósulnak, akkor a sok környékbeli étteremben is hiánycikknek számító zöldségek és gyümölcsök is felkerülnek a házi listára. A gondosan válogatott alapanyag és a minőségi konyha itt egyébként is alapvető. A rusztikusabb ételeket kínáló bisztrókonyha egész évben nyitva – és nem csak a szállóvendégek számára, ráadásul december elején jön az első tematikus est, pezsgőkkel és hozzájuk társított olasz, spanyol, magyar, francia fogásokkal, a kóstolt italtól függően.

De a nyárig tervezett tíz tematikus kulináris kalandozás között lesznek olyan alkalmak is, amikor vendégséfek veszik át a konyhát – például a Tanti étteremnek Michelin-csillagot szerző Heiszler Olivér is hamarosan érkezik a Vitae-be.

A havonta frissülő menü őszi ízei már önmagukban is megérnék, hogy visszatérjük – de félő, hogy a Vitae-élményből kevés egy ebédnyi dózis…

Close