Close
A széllel és a nádassal is játszik ez a lenyűgöző balatoni nyaraló

A széllel és a nádassal is játszik ez a lenyűgöző balatoni nyaraló

Nem akármilyen körültekintéssel tervezték meg ezt a modern szárszói nyaralót, amelynek lakói több szinten is kapcsolatba léphetnek a természettel.

Egyszerű, letisztult, mégis körültekintő és ötletes nyaralót tervezett a Balaton déli partjára a Kettőpera Stúdió. A közel 1500 négyzetméteres, észak-déli fekvésű telket ravaszul három részre osztja a két, összesen 190 négyzetméteres épülettömeg.

A tulajdonos szabadkezet adott a tervezőknek, így a koncepció a helyi természeti adottságból következik, a

„megadott térigényeket a telek tájolása, az uralkodó szélirány és a balatoni kilátás rendezte”

– derül ki a stúdió leírásából.

Az északi, Balatonra néző oldalon sűrű növényzet található, a déli, napos oldal pedig az utcára néz. Ráadásul az uralkodó széljárás északi, vagyis a tó felől az épület irányába tart; így jött létre két épülettömeg, a kettő között pedig a széltől és az utcától védett belső udvar.

Összesen tehát a két épület – amelyeket pergola köt össze – három udvarra tagolja a telket.

Az első udvar a megérkezés tere, a belső egy napos, szélvédett udvar, amely jó időben a ház részeként funkcionál, a Balaton felőli udvar pedig a strandolás, szabadidős tevékenység tere.

Teljesült a megrendelő kérése, a balatoni kilátás is. Mivel a földszinten sűrű nádas és fák takarják, az északi tömb emeleti szintjén lévő dekk adja meg az élményt. Nem is akárhogyan: a mellvédfal alacsony, így még egy napozó szemmagasságából is teljes a balatoni rálátás.

A felső terasz fémszerkezete rímel a bejárati szinten lévő pergolára; növényzettel befuttatva mindkettő pihentető árnyékot kínál nyáron. A külső tér sokrétű használatának „csak a szúnyogokkal való harc szabhat határt.”

Távlati terv egy kültéri konyhával egybekötött szaunát építeni a part felőli oldalon.

Az épület földszintes, az északi tömb egy részén található csak emelet. A központi rész egy nagyobb közösségi tér konyhával és étkezővel, ennek mindkét oldala kapcsolódik egy-egy udvarhoz. Három háló- és két fürdőszoba teszi komfortosabbá az épületrészt, míg a kisebbik, déli tömbben egy külön lakrész található a gépészet és a tároló mellett.

A belső udvarhoz és az okosan kitalált tetőteraszhoz hasonlóan diszkrét, mégis extra megoldás

a nappali nyugati ablaka elé lehúzható, rejtetten beépített vetítővászon, amelyre az álmennyezetbe rejtett, projektorlifttel leengedhető projektorral lehet vetíteni, tévét nézni.

Az épület beépített elektromos rendszerei távolról, mobilról is irányíthatóak.

Noha elsősorban nyaraló, az épület közelíti egy passzív ház energetikai mutatóit. A Kettőpera számára a környezettudatosság, a fenntarthatóság alapvető érték, és ez a nyaralóban is megjelenik. Újrahasznosított téglákból készült a homlokzatburkolat, a teherhordó falazat átszellőztetett, 57 centi vastag, külső oldali szálas hőszigeteléssel. Mi több,

a pontos téglakiosztási tervek alapján készült homlokzatburkolatot öntisztuló fehér felületkezeléssel látták el.

A nyílászárók fém-fa tokszerkezetűen, háromrétegű üvegezéssel, a párkányok a lábazattal azonos betonból készültek, illetve azok részei. Nem féltek a nyers anyaghasználattól, a terasz padlózata folytatódik a nappaliban is, ezzel is jelentéktelenné téve a kint-bent határt.

Külön figyelmet szenteltek az árnyékolásnak is. Az említett vetítővászon mellett modern függönyként, illetve részben árnyékolóként szolgáló beltéri textilrolókat helyeztek el. A kiválasztott fehér anyag tökéletesen illik a berendezéshez, de az árnyékolók akusztikai jelentősége sem elhanyagolható: nélkülük nagyon üresen kongana a ház.

Míg általában az árnyékolástechnikai cégek „egy adott kínálattal dolgoznak, míg mi egyedileg gyártjuk a konzolokat, és gondoskodunk arról is, hogy szépen, esztétikusan elrejtsük a hasonló megoldásokat – márpedig egy családi háznál, nyaralónál sokat számítanak ezek” – mondta a Roadsternek Móna Tímea, a Krüllung Árnyékolástechnika mérnöke.

Egységesen horgonyzott acélból készült a pergola, a gépészeti helyiség nyílászárója, illetve az utcafronti kerítés.

Az anyagok, színek a belső térben is megmaradnak, némi kerámiával és asztalos munkákkal egészülnek ki. Egyszerűség, monokróm színvilág, egyedi tervezésű tölgyfa bútorok – csak néhány régebbi tárgy oldja a szikár rendet.

Sőt az egységes tervezés még a kertbe is kikúszik: egyszerű alaprajz, jókora gyepszőnyeg, kiegészülve az őshonos faunával, a könnyen fenntartható, mégis színes, gazdag növényvilággal.

Még akkor is öröm lenne ott elidőzni kicsit, ha nem tartozna a kerthez egy otthonnak is felettébb igényes nyaraló.

(A nyaralóról készült képeket Palkó György készítette.)

Ez is érdekelhet:

Close